'Dikke Britten' woest op botenbaas

Relletje met de Westerburen! Stena Line-baas Pim de Lange moet rennen voor een groep dikke Britten vol tatoeages. De reden: hij heeft gezegd dat ze dik zijn en onder de tatoeages zitten.

Het is wat. De Engelse media schreeuwen moord en brand om uitspraken die De Lange vorige week deed in Nieuwsblad Transport. Daarin reageerde hij op een conflict dat is ontstaan tussen de veerbotenexploitant en de Britse en Nederlandse vakbonden.

Dat zit zo. Het nieuwe vlaggenschip van Stena Line, de Britannica, gaat over een maand heen en weer varen tussen Harwich en Hoek van Holland. De crew van het schip bestaat vrijwel alleen uit matrozen die afkomstig zijn van de Filipijnen.

 

Uitgewoond

 

En daar zijn de vakbonden al een tijdje boos over: De Lange zou de exoten in dienst nemen omdat hij die veel minder hoeft te betalen dan Nederlandse en Britse matrozen. Ook op de andere schepen van Stena werken vooral Filipino's, zo'n 130 in totaal, die volgens de bonden uitgewoond worden tegen een hongerloontje.

Maar tegen Transport gaf De Lange een andere uitleg aan de zaak: gezonde Nederlandse matrozen zijn voor het werk niet meer te vinden. En Britten ook niet: “Tenzij je types met dikke buiken en onder de tattoo's waar geen land mee te bezeilen valt aan boord van je schepen wilt hebben.”

 

En dat vinden ze aan de andere kant van het Kanaal niet leuk. Ook wel begrijpelijk, want alle Britten zijn slanke, gematigde drinkers met uitstekende manieren. Altijd. Kijk maar eens op een willekeurige avond op de Wallen in Amsterdam, waar ze hun vrijgezellenfeesten vieren door al keuvelend over het weer de modeateliers te bezoeken.

 

Pissig

De Lange, die tegenover Transport volledig leegliep en een kritische Belgische vakbondsbestuurder nog even toewenste dat die 'zo snel mogelijk in een gesticht' zou worden opgenomen, stelde gisteren in een reactie dat hij er spijt van heeft dat zijn woorden zo in de krant zijn gekomen. “Ik waardeer de bijdrage van de Nederlandse en Britse medewerkers zeer, net als die van de Filipino's, en we zullen met zijn allen blijven samenwerken.”

Maar hij nam zijn woorden niet terug. In Harwich zijn de daarom nog steeds pissig. Vakbondsbestuurder Steve Todd eist dat De Lange zijn woorden toch terugneemt, omdat hij daarmee de Britten zwaar beledigd heeft. Daarop heeft de Nederlandse botenbaas nog niet gereageerd.

Advies aan De Lange: voorlopig even lekker op het vasteland blijven.

stefan@ftm.nl