Dion Bartels nu actief vóór Richard Homburg

De voormalige advocaat Dion Bartels is zijn aartsvijand vastgoedman Richard Homburg in de armen gevallen. "Ik doe nu een grote zaak vóór hem".

"Vrede getekend met Homburg. Doe nu een grote zaak vóór hem. Een tegenstander werd een opdrachtgever". Met dit korte bericht liet voormalig advocaat Dion Bartels FTM weten dat zijn professionele leven weer een verrassende wending had genomen. "We aan het begin van dit jaar tot elkander gekomen en ik heb er zelfs een grote opdracht aan overgehouden", laat Bartels weten. Aan welke zaak hij voor Homburg werkt, kan hij nog niet vertellen. "Ik lever commercieel juridisch advies". Zeker is dat Homburg genoeg juridisch werk om handen heeft. Het complexe geconstrueeerde en vooral met junk bonds gefinancierde vastgoedimperium van Homburg gaat zijn onafwendbare ondergang tegemoet en zonder enige twijfel zullen de nodige advocaten van benadeelde partijen zich bij de ooit gevierde vastgoedman melden.

Het was allemaal anders toen Dion Bartels nog advocaat was. Toen wierp hij zich voor, een vorstelijke honorering, op als beschermer van de belangen van beleggers. Bartels had het vooral op schimmige vastgoedbazen voorzien. Bartels schoot regelmatig met beschuldigingen uit de heup om zo reuring te veroorzaken en op die manier weer klanten voor een procedure binnen te halen. Daarin slaagde de al snel als 'reladvocaat' bekend staande jurist wonderwel. Met grote regelmaat wist hij de kolommen van de Telegraaf, Quote en andere media te halen met aanvallen op de dubieuze heren van Easy Life, Palm Invest en beleggingsmaatschappij Partrust. Op Bartels zelf viel intussen ook het een en ander aan te merken, zo schreef Elsevier in 2008.

Bartels schoot vrolijk met hagel totdat hij in 2009 vastgoedman Homburg van "financiële malversaties" betichtte. Hij beweerde dat de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, met een onderzoek naar Homburg bezig zou zijn. Homburg liet al snel weten dat hij niet gediend was van de "lasterlijke" en aandacht van Bartels die gericht zouden zijn op "martkmanipulatie" en kondigde aan hem te zullen gaan "slopen".

 

Zonder croissant
Bartels trok zich weinig van de woorden van Homburg aan. Op last van een paragnostisch-psychologisch dienstverlenend bedrijf liet Bartels beslag leggen op bankrekeningen van Homburg. In augustus 2009 begon het tot Bartels door te dringen dat Homburg niet iemand was die met zich laat sollen. Homburg stelde dat hij schade leed door de "lasterlijke" uitspraken van Bartels, trok hetzelfde juridische wapen uit het holster en liet zijn advocaat Jerry Hoff weer beslag leggen bij Bartels privé en zijn kantoor. Daarop volgde nieuwe beslagleggingen van Bartels. De advocaat hoopte op die manier met de vastgoedman aan de onderhandelingstafel plaats te kunnen nemen, maar Homburg weigerde dat. "Met terroristen onderhandel ik niet", liet hij door de Telegraaf optekenen.

Bartels werd eind 2009 door de deken van de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten in Utrecht geschorst. Kort daarna ging zijn kantoor failliet en ging aan de slag als meubelverkoper. Hij schreef ook een boek en belandde in het sprekerscircuit. Nu is hij dus ook weer juridisch actief en staat hij zou oude vijand terzijde. "Zoals mijn betere relaties tegen mij zeggen: 'het is knap hoe jij van een tegenstander een opdrachtgever hebt weten te maken'", zegt Bartels. "Dat is overigens net zo knap van Richard Homburg"

Hoe de vrede tot stand is gekomen?

"Door bemiddeling van diverse tussenpersonen", zegt Bartels. "Ook jij hebt een bescheiden bijdrage geleverd", laat Bartels ondergetekende per sms en telefonisch weten. Verwijzend naar de vrede die ik met Nina Storms heb getekend, "maar dan zonder croissant!".