Oud-directeur De Key moet dokken

5 Connecties

Onderwerpen

Möllenkamp Corporaties De key Felder

Organisaties

Rochdale

Fer Felder, voormalig directeur bij de Amsterdamse woningcorporatie De Key, moet zijn oude werkgever miljoenen terugbetalen wegens misleiding. Pijnlijk detail: Felder is al lange tijd zeer ernstig ziek.

Jarenlang was Felder een grote jongen in de Amsterdamse corporatiewereld. Twee jaar geleden nam hij gedwongen afscheid als directeur van De Principaal, de ontwikkelingstak van De Key. De doktoren hadden een ernstige ziekte bij hem geconstateerd.

 

Dat afscheid kon natuurlijk niet zomaar voorbij gaan, en dus organiseerde zijn werkgever op 11 juni 2009 een feestelijk symposium. Voor een middag werd de NDSM-werf afgehuurd, kopstukken uit de wereld van de sociale woningbouw namen een kijkje – zelfs toenmalig minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan hield een toespraak.

Dat laatste was overigens niet helemaal toeval – zijn kantoor Kennedy van der Laan was jaren de huisadvocaat van De Key geweest.
 

Terugwerkende kracht

 

In het voorjaar van 2010 bleek ineens dat Felder en zijn vroegere baas, De Key-directeur Jaap van Gelder, hun handen – à la Hubert Möllenkamp – niet helemaal schoon hadden weten te houden. Ze zouden een stuk grond in Zeewolde via dubieuze constructies hebben doorverkocht, waarbij de bevriende tussenpersoon Klaas de Ruiter miljoenen euro's winst mocht opstrijken. Wat een Amsterdamse corporatie überhaupt zo ver in de polder te zoeken had, bleef onduidelijk.

De Key ontsloeg de twee directeuren met terugwerkende kracht (want ook Van Gelder was inmiddels vertrokken), eiste via een civiele procedure de royale ontslagvergoedingen én de kwijtgeraakte miljoenen terug. En de Raad van Commissarissen van de corporatie, geleid door oud-minister Frank de Grave, deed aangifte.

 

Betalen


Nu heeft de rechter in het eerste deel van de civiele zaak uitspraak gedaan: Felder moet 3,2 miljoen euro plus zijn ontslagvergoeding terugbetalen. Terminaal ziek of niet.

De uitspraak in de zaak tegen Van Gelder volgt nog, of ook het Openbaar Ministerie een zaak tegen de twee aanspant is nog niet duidelijk.

 

stefan@ftm.nl