Directeur FIFA ook verdacht in Vestia-fraude

Verdachte nr. 4 in het Vestia-smeergeldschandaal is eindelijk bekend: het gaat om Leroy van D. , directeur van bemiddelaar FIFA bij de derivatendeals van woningbouwcorporatie Vestia.

Dat hebben ingewijden rond deze strafzaak gemeld aan Het Financieele Dagblad.  Het Openbaar Ministerie (OM) wil dit nieuws ontkennen noch bevestigen.

 

De Almeerse zakenman Van D. is directeur en eigenaar van het bedrijfje First in Finance Alternatives (FIFA). Via deze financiële handelsonderneming uit Bussum deed Arjan G. zaken met Vestia en dan in het bijzonder met Marcel de V. , hoofdverdachte in het Vestia-fraudeschandaal wiens voorarrest begin deze week met dertig dagen is verlengd. De V. zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping, witwassen en belastingfraude.

 

FIFA Finance Beheer regelde de krediet- en derivatenlijnen tussen corporaties en banken. De afgelopen jaren hielp FIFA toenmalig financieel Vestia-topman Marcel de V. (45) met het opbouwen van een omvangrijke ­derivatenportefeuille. Deze handel in derivaten leidde bijna tot een faillissement van de Rotterdamse woningbouwcorporatie.

 

Geheim lijntje van provisiestromen

Tegelijkertijd liep er een geheim lijntje van provisiestromen tussen Arjan G. en Marel de V. Mede dankzij hun bemiddeling is Vestia tegen een risico aangelopen van miljarden euro’s.

 

FIFA Finance Beheer draaide om Arjan G. en Leroy van D. en Remco Postuma, die geen verdachte is in de Vestia-fraudezaak. De drie heren had hun achtergrond duidelijk mee. Postuma komt samen met verdachte G. van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), een grote financier van woningcorporaties. Het duo ging hierna aan de slag bij geldmakelaar Haighton & Ruth, die in 2001 failliet ging.

De nu bekend geworden Vestia-verdachte nummer vier Van D. is ook geen kleine jongen op financieel gebied in de semipublieke sector. Tot 2003 werkte Van Dijk werkte negen jaar bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dat in totaal 85 miljard aan financieringen van corporaties beheert.

 

'Goede intermediair tussen banken en woningcorporatie'

De netwerk site Linkedin geeft nog wat wervende informatie over Van Dijk. ‘Fifa is een betrouwbare sparringpartner voor alle treasury-vraagstukken’, luidt de aanbeveling van 24 januari 2008 op Van Dijks profiel op LinkedIn.  ‘De specifieke sectorkennis van de volkshuisvesting en WSW-achtergrond maken Leroy tot een goede intermediair tussen banken en woningcorporatie.'

 

Ondertussen geeft de website van FiFA Finance Beheer de melding 'under construction'. Wel is opmerkelijk dat de volledige namen en telefoonnummers van de twee Vestia-verdachten nog steeds prijken op de internetpagina van het Gooise kantoor.

 

Wie belt naar het gsm-nummer van Leroy van D, krijgt al snel zijn stem op de voicebox te horen. 'U kunt een bericht inspreken zodat ik u zo snel mogelijk kan terugbellen', luidt zijn boodschap aan de beller. Hoe lang dit gaat duren, is een vraag die voorlopig niet door Van D. maar alleen door Justitie kan worden beantwoord.
 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden