Directeur RBS weigert weer zijn bonus

  De directeur van Royal Bank of Scotland neemt geen bonus dit jaar vanwege een computerstoring. De LIBOR-fraude noemt hij niet als reden.

  Stephen Hester, de CEO van Royal Bank of Scotland, weigert dit jaar zijn bonus. Afgelopen week was er een storing in het computersysteem van de bank waardoor ongeveer 17 miljoen Britten geen geldtransacties konden maken. “I think it’s inappropriate for me to have a bonus this year. We have let our customers down", aldus de directeur. De complicatie werd veroorzaakt door een update van de software. Meer een ict-probleem dan een bestuurlijke fout.

  Terwijl Hester zijn potentiële bonus weigert vanwege een computerstoring, moet zijn bank een boete van 150 miljoen pond betalen wegens het manipuleren van de interbancaire rentes. Er zijn meer banken die hiervoor momenteel worden onderzocht. De Britse collega Barclays heeft voor dit vergrijp geschikt met verschillende toezichthouders voor in totaal 290 miljoen pond.

  Diamond
  Het manipuleren van interbancaire rentes (IBOR) heeft  invloed op bankleningen aan huishoudens en ondernemingen. Klanten hebben door de fraude mogelijk miljoenen te veel betaald voor hun krediet. Het zou dus logischer zijn als de CEO van RBS vanwege deze zaak zijn financiële extraatje zou weigeren, zoals de directeur van Barclays, Bob Diamond, die wel om deze reden afziet van zijn bonus.

  Royal Bank of Scotland werd tijdens de kredietcrisis in 2008 door de overheid gered. Sinds die dag is 83% van de bank in handen van de Britse belastingbetaler. Vanaf dat moment staat Stephen Hester aan het roer. In zijn eerste bestuursjaar besloot hij ook al geen bonus te ontvangen omdat de bank uit een lastige periode kwam. 

  To bonus or not to bonus
  Tevens bedankte hij vorig jaar voor een aandelenpakket van 963.000 pond omdat het aandeel van de bank de helft in waarde was gedaald. Bovendien werden er veel ontslagen aangekondigd bij RBS. Dat Hester zijn aandelenpakket uiteindelijk weigerde klinkt nobel, maar was eigenlijk meer het gevolg van een maatschappelijke revolte die zijn positie bijna onhoudbaar maakte dan van zelfkritiek. Om zijn bonus te redden werd eerst namelijk voorgesteld om het bedrag te verlagen van 1,5 miljoen pond naar 963.000 pond. Maar de politiek, de media en de bevolking in het Verenigd Koninkrijk namen daar geen genoegen mee, waardoor beste man uiteindelijk besloot om er helemaal van af te zien. Hester nam vorig jaar zijn basissalaris van 1,2 miljoen pond overigens wel gewoon mee naar huis. 

  Om het gezannik van vorig jaar te voorkomen, ziet Hester dit jaar dus op voorhand al af van zijn bonus en lijkt de tamelijk onschuldige ict-storing als bliksemafleider te gebruiken.

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid