
Een paar weken terug vroegen we onze lezers hoe we onze site beter kunnen maken. Wat blijkt: jullie zijn overwegend tevreden over ons, maar achter de mooie cijfers zitten ook keiharde verbeterpunten. Onze journalistiek is trouwens ook nog niet duurzaam veilig gesteld. Daar gaan we wat aan doen.
Bij Follow the Money willen we veel dingen tegelijk: we willen nét even wat diepgravender zijn. Met gestrekt been erin, maar ook nuanceren. Kritisch, maar tegelijkertijd ook constructief. Dat is soms nogal een opgave. Toen ik dus naar de uitkomst van onze enquête keek, kon ik alleen maar glunderen.
Een overgrote meerderheid van jullie zegt namelijk tevreden te zijn over de lengte, toon en complexiteit van onze artikelen. Ook de antwoorden die jullie gaven op open vragen zijn bemoedigend. Zo leverden de antwoorden op de vraag ‘Wat zijn je favoriete onderwerpen op FTM?’ een vrij mooie afspiegeling van wat we doen op.
We zijn heel dankbaar voor die complimenten, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we nu tevreden achterover gaan leunen. Integendeel.
‘Vooral mensen die heel tevreden zijn reageren’
Gebulder op de redactie
Stelselmatig hebben we flinke discussies over onze toon. Moet die niet constructiever? Zijn we niet te zuur? Nog vaker hebben we discussie over hoe ingewikkeld onze artikelen geschreven zijn. ‘We moeten echt snel eenvoudiger schrijven en meer uitleggen’, hoor ik hoofdredacteur Eric Smit minstens wekelijks roepen, waarbij zijn stem varieert van redelijk vriendelijk tot bijna bulderend. Voor de volledigheid: ik ben maar één dag per week op de redactie, dus hij roept het echt heel vaak.
Is het dan onzin wat Eric roept? Zijn alle onze discussies op de redactie een beetje gepriegel in de marge? Even begon ik dat te denken toen ik glunderend door de resultaten scrolde. Maar toen sloeg de twijfel toe: in totaal reageerden namelijk slechts 168 mensen. Dat is niet heel veel, zeker niet vergeleken met het totaal aantal lezers van onze stukken. In hoeverre zijn de andere lezers het dan met de invullers van onze enquête eens? Een tijdje terug heb ik nota bene zelf een column over dit onderwerp geschreven. ‘Vooral mensen die heel tevreden zijn reageren’, concludeerde ik toen. Dat zal bij ons niet anders zijn.
Daar komt bij dat we nog een lange weg te gaan hebben. Om duurzaam in de lucht te blijven, moet Follow the Money fors meer abonnees krijgen. Voor ons betekent dat: helderder schrijven en invalshoeken bedenken die nog origineler zijn dan we tot nu toe deden. Eigenlijk moeten we onze verhalen zo weten te schrijven dat massa's mensen ze willen delen, of dit nu op Facebook of Twitter is, of in de kroeg of supermarkt. Laten we eerlijk zijn: dat is nu nog niet het geval. Maar daar gaan we verandering in brengen.
Constructievere journalistiek
Eén van mijn vorige bazen, zei mij ooit: ‘Voor vernieuwing moet je niet bij je lezers zijn. Ook wanneer lezers nog hartstikke tevreden zijn, moet je aanpassingen durven maken.’ Ik geloof dat, een beetje. En ondanks dat er maar weinig expliciet naar werd gevraagd, luidt de consensus op de redactie dat we constructiever moeten gaan schrijven.
Journalisten zoeken namelijk van nature naar uitersten; alles wat afwijkt van de norm is tenslotte nieuws. Om duidelijkheid te scheppen, zoeken we bovendien extreme meningen, die we tegenover elkaar zetten. Het idee daarachter is dat je zo het perspectief van beide kampen laat zien. Dat blijkt echter niet het geval. Veel lezers beginnen juist vrij genuanceerd aan een artikel en bewegen zich door de presentatie van extreme meningen richting één van de twee kampen.
Een focus op extremen en vooral de dingen die misgaan, zorgt bovendien voor een onbehaaglijk gevoel bij veel mensen. Sommigen consumeren daardoor zelfs helemaal geen nieuws meer; dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. We gaan daarom harder op zoek naar oplossingen voor problemen en goede voorbeelden die laten zien hoe het óók kan.
Daarmee willen we natuurlijk geen schoothondje van de macht worden. Daar zullen we zelf voor waken, maar voelt u zich vooral geroepen om kritisch te blijven en met ons mee te denken: het idee dat je voor vernieuwing niet bij de lezers moet zijn, gaat er bij ons namelijk niet helemaal in.
Het idee dat je voor vernieuwing niet bij de lezers moet zijn, gaat er bij ons niet helemaal in
Nieuwe onderwerpen, nieuwe app
Zelf krijg ik bijvoorbeeld regelmatig mails waarmee ik mijn stukken aanscherp. Ook de vraag welke onderwerpen jullie nog missen, leverde goede suggesties op. Zo misten verschillende lezers stukken over onderwijs (Sophie Stadhouders werkt daar nu aan) en klimaat (daar zal Bart Crezee zich op gaan richten). Ook droegen jullie enkele specifiekere onderwerpen aan, waar we voorzichtig eens verder naar kijken.
Natuurlijk geldt ook hier: met mate. Verschillende lezers hebben ons in de enquête namelijk nadrukkelijk gevraagd om vooral niet álles te willen. Zij zien ons liever op een paar dossiers uitblinken. Om een lezer te citeren: ‘Ik vind het aanbod al heel ruim. Follow the Money moet niet alles willen om er vervolgens aan ten onder te gaan’.
Veel lezers melden tot slot dat ze graag zelf een grotere bijdrage aan Follow the Money willen leveren, maar dat het hen aan tijd ontbreekt. Ook daar gaan we wat aan doen. Op dit moment werken we aan een mobiele app, waarmee onze lezers sneller en gemakkelijker bijdragen kunnen leveren aan onze journalistiek: wordt vervolgd. Blijft u ons ondertussen vooral bestoken met kritiek, suggesties en nieuwe ideeën.
De komende maanden vragen we je nog een paar keer een kleine enquête in te vullen. Vragen? Mail me gerust: stijn.van.gils@ftm.nl
28 Bijdragen
Jan Willem de Hoop 12
In denk dat journalisten zich maar door een opdracht moeten laten leiden:: HOE WORD IK ALS JOURNALISTIEK NOG INFORMATIEVER
Ondanks alle beschikbare informatie is het als burger best nog wel een kunst om goed geinformeerd te worden in een behapbare / beperkte hoeveelheid tijd.
Uitersten zij hierbij vaak geen echte oplossingen, maar zorgen wel voor inzicht in de materie.
MaartenH 10
Jan Willem de Hoophttps://en.wikipedia.org/wiki/Essence_of_Decision
Dat is wat FTM moet doen, tot de kern doordringen zodat duidelijk wordt waar de verandering moet aangrijpen.
Jan Willem de Hoop 12
MaartenHEric Smit 11
Jan Willem de HoopWat we met 'constructiever' bedoelen is dat we meer het lichtere deel van het spectrum van de werkelijkheid in beeld willen brengen. Onderzoeksjournalisten hebben een natuurlijke neiging om vooral in dat donkere deel rond te willen struinen. Dat is goed, we willen immers zaken van het duister naar het licht brengen. We vinden echter dat de nadruk niet uitsluitend op dat deel van de waarheidsvinding mag blijven liggen. Ook in het lichtere deel valt het nodige te ontdekken waarmee we onze lezers ook een perspectief willen bieden. Als we aan de ene kant uitvinden dat iets niet deugt, dan mogen we ook laten zien of er op een andere plek iets is dat wél werkt.
Groet!
Eric
Matthijs 11
Eric SmitDat lijkt me een heel goed uitgangspunt. Het probleem met journalistiek is dat het op zoek gaat naar de uitzondering (het "nieuws"), waardoor de werkelijkheid (het alledaagse) buiten beeld raakt. Als je 5 artikelen schrijft over frauderende bedrijven in een sector, dan krijgen lezers het idee dat alle bedrijven in die sector wel zullen frauderen. Om maar een voorbeeld te verzinnen. Terwijl de werkelijkheid misschien wel is dat er in die sector tegenover die 5 frauderende bedrijven 500 niet-frauderende zijn. En dat 10 jaar geleden het aantal frauderende twee keer zo groot was.
Het echte verhaal is dan niet de nieuwtjes over die 5 fraudegevallen, maar de trend dat fraude afneemt. Bijvoorbeeld.
Het grotere plaatje zeg maar. Daar leer je als lezer echt wat van. En daarom waardeer ik juist platforms als FTM en de Correspondent.
Uiteraard schrijf je soms wel gewoon over een bepaald specifiek geval, om iets te ontrafelen. Maar inderdaad, die dan weer in perspectief plaatsen in een volgend artikel bijvoorbeeld.
Matthijs
Eric Smit 11
MatthijsWe zijn het eens. We dienen de waarheid en daar hoort de weergave van het 'hele plaatje' bij. Wat ik nog vergat te zeggen is dat we graag luisteren wat jullie over de inhoud hebben te zeggen...
Groet!
Eric
Diny Pubben 9
Eric SmitOei, vulde de enquête niet in omdat ik zoek naar systeemvragen en niet weet hoe dat moet.
Lees hier ook het woord 'nieuws consumeren' bevalt me niet.
Moet alles transparant worden, wat niet?
Is dat een overstijgende rode draad in onze transparante samenleving die alles gaat doen om het nieuws te laten worden? Vaak zichtbaar ook in FTM artikelen maar burgers wordt nooit iets gevraagd.
Ook onze politici horen we er niet over.
De vraag van onze tijd vind ik.
Moet alles transparant worden (privacy op straat), willen we dat en wat niet?
Weet ook niet of dit een journalistiek onderwerp is, kan, moet zijn.
Dataroof in de zorg vanaf 2008 recent psychologen en psychiaters, Schippers geeft het toe, hoe kan dat zoveel jaren duren? Schande! Kunnen data vernietigd worden, nee dus.
Hebben wij buitenlandse journalisten nodig als NL het eerste land wil zijn waar alles gedigitaliseerd wordt en er nooit praktijkvragen gesteld worden?
Na de verkiezingen, bestuurders waar waren jullie, gaat 'Mijn Overheid' nu wel deugen? Waarom geloven wij dat?
Dat is niet alleen in de zorg, EPD-LSP, ook de aandeelhouders van het KvK artikel, zullen naar 'Mijn Overheid' gestuurd worden verwacht ik, waar privacy regelen nodeloos ingewikkeld is.
De burger denkt nog in een analoge lange rij voor de KvK, de praktijk is digitaal naar 'Mijn Overheid'. Daar moet 'het licht' de schijnwerper op, juist door een site als FTM.
Nog zo'n systeemvraag.
FTM is blij als er politieke vragen gesteld worden. Mooi.
Vaak door de SP nooit de VVD, klopt dat, zie ik dat goed?
Zijn dat vaste patronen in onze politieke partijen zonder fundamentele discussies?
Ook 'n pleidooi voor wat donker hoort te blijven op de politieke agenda, in de te transparante samenleving, dwars door alle politieke partijen heen, een open discussie.
Stel je voor. Omdat ik geloof dat de mens niet voor totale transparantie gemaakt is.
MaartenH 10
Diny PubbenDiny Pubben 9
MaartenHIk ken de waarde van Hippocrates en niet alleen voor de individuele mens ook in families kunnen zeer bijzondere vragen aan de orde zijn.
Had er ooit mee vandoen. Verschillende wetgeving in 3 landen, ik geloof niet in die uniformering, nam in een week tijd na een aantal zeer goede en zeer emotionele gesprekken besluiten waar mijn werkgever een jurist op zette die er 2 jaar over deed om tot dezelfde conclusie te komen. Die nuances daar is allemaal niet over nagedacht in het EPD LSP. Vind in essentie dat privacy van de burger hoort te zijn, tenzij.
Jan Willem de Hoop 12
Eric SmitJe mag niet alleen laten zien dat iets wel werkt. Dat moet je als journalistiek zelfs doen denk ik.
Journalistieke taak is te informeren hoe het spel werkt / de mechanismen werken. Daar hoort dan automatisch het goede en het slechte bij. Daar horen voor- en nadelen van keuzes bij. Dat is wat ik met informatief bedoel.
Eric Smit 11
Jan Willem de HoopEdmond Muller 7
Stijn van Gils 3
Edmond MullerGoed punt!
Er waren trouwens ook een aantal mensen die 'milieu' specifiek noemden. Dit onderwerp speelt dan ook zeker in ons achterhoofd.
Vooralsnog willen we vooral over milieu schrijven als er een link is met een ander thema, zoals bijvoorbeeld grondstoffen.
Wordt vervolgd dus.
Groet,
Stijn
f. van Dam 6
Jan Smid 8
f. van DamEric Smit 11
f. van DamGertjan Steendam 2
Eric SmitEric Smit 11
Gertjan Steendam[Verwijderd]
Johan Slagter 6
Maar dat ter zijde...Wat me al langere tijd bezighoudt en weer positief werd getriggerd door het artikel over Edith Schippers, is dat los van de hoeveelheid onderwerpen en artikelen het bijna altijd over de inhoud gaat. Natuurlijk niet onlogisch, echter dit levert van nature voor en tegen op, tegenstellingen....waar/niet waar/valt wel mee/loop zo'n vaart niet/....en van nature dat er weinig tot niets veranderd of erg lang duurt
Wat een verrijking zou zijn op al deze artikelen is aandacht voor het proces en de mens hierin, wie zijn het die de beslissingen nemen, wat maakt dat mr. X of mevr. Y zo reageert, wat beweegt hen?...het mag persoonlijker van aard... Niet (als vb.) Shell, ABN, ING, NN, Ministerie van...., ect. doen iets of laten iets of veroorzaken iets...het is een persoon of een groep van personen.....het mag wat mij betreft veel persoonlijker in het aanspreken. Meer naar de waarom vraag (die ter verantwoording roept) dus als voorbeeld
"NAM of niet, Groningen mag haar toekomst nog steeds niet zelf bepalen"
->Van wie mag dat niet? en waarom mag dat niet?
De meeste misstanden in de wereld worden in stand gehouden vanwege de overtuigingen van, de vasthoudendheid van,...ect. die een andere nut en noodzaak voor ogen hebben...laten we die dan vooral zo helder en transparant mogelijk zichtbaar maken
Daarnaast de suggestie om meer structuur te brengen in de dossiers, dit gaat helpen om de lijn vast te houden in ontwikkeling van het onderwerp. Jullie einde jaar feedback op het afgelopen journalistieke jaar was een voorbeeld...trek dit wat mij betreft naar een tijdlijn per dossier ...mijn ambitie met het lidmaatschap op FTM is dat we een verschil maken, in welke vorm dan ook, in deze wereld en daadwerkelijk "dossiers" naar een volgende stap brengen. Dit inzichtelijk maken (ook als dat niet zo is) geeft duidelijkheid waar we staan, de effectiviteit van de artikelen
Eric Smit 11
Johan Slagter'Wat maakt het dan meneer X of mevrouw Y zo reageert? Wat beweegt hen?' Dat is precies de reden waarom we met onze gedachten vaak teruggaan naar die parkeergarage in Virginia in die film uit 1976 'All the President's men'. Toen de bron der bronnen 'deap throat' een verwarde Bob Woodward toesprak toen hij even door de bomen het bos niet meer zag: 'when in doubt, follow the money'. Maar ik ben het het met je eens, we mogen de menselijke component in processen, individueel of in groepen, veelvuldiger in beeld brengen. Het is onze ogen namelijk niet een of ander 'systeem' waar de oorzaak in schuilt. Mensen vormen die systemen en voorzien ze van prikkels.
Wat betreft meer structuur in onze dossiers: daar gaan we beslist mee aan de gang zodat lezers zich door die artikelen beter een weg kunnen banen.
Groet,
Eric
Johan Slagter 6
Eric SmitDiny Pubben 9
Eric SmitBasale vraag (zorg)systemen is er goed nagedacht over privacy en ethiek?
Ik zeg van niet, ze zijn prijs gedreven en niet waarden gedreven al sinds 2002.
Dit gezien en eindelijk over het BSN nummer zelf.
Jij kent mijn BSN riedel, wat is het niet? Levensgevaarlijk.
Database LSP bevat schaduwadministratie van alle Nederlanders met hun naam en BSN.
https://www.zorgictzorgen.nl/lsp-database-bevat-schaduwadministratie-van-alle-nederlanders-met-hun-naam-en-bsn/
Lees hem maar terug, dataroof toestemmingsroof, hij wil vernietiging van die data en wetenschappelijke rapporten op basis daarvan tot 2008. Wetten die niet deugen. Principiële man.
Ook over kwalijke rol Autoriteit Persoonsgegevens.
Keek ooit achter de schermen als leidinggevende in grote zorgorganisatie ICT afdeling en vroeg toen al waar gaan al die data naar toe? We leven in het datatijdperk.Taboevraag!
W. Jongejan is geen praktiserend huisarts meer en kan zich kritiek veroorloven, de mensen die op die systemen werken amper want dan realiseren ze zich waar ze aan meewerken.
Ik ga Mijn Digitale Overheid nooit meer vertrouwen, toch moet het op de politieke agenda, waar anders?
De 'deap throat trage parkeergarage begin start vraag' is hoeveel zelfcensuur er in onze organisaties zit.
Moet alles transparant worden, hoeveel datasystemen zijn er überhaupt en wat niet?
Grote systemen zijn per definitie gevaarlijk en alles draait op het BSN nummer.
Dat moet anders, veel beter doordacht in de basis.
De mens is niet gemaakt voor totale transparantie en alle privacy op straat.
Privacy is veiligheid.
Hans Everhard 6
Eric Smit 11
Hans EverhardDoan HeartBeats1 3
Maatschappij kritisch, mens & milieu vriendelijk. Ga zo door en blijf vernieuwend & flexibel!
Ik heb zeker nog een mooi media concept, maar dat deel ik graag een keer persoonlijk. Beloon (informatieve) tips ..
#Tipkes
Yvonne 11
Leon Roijen 5
En als jullie nu eens twee versies van artikelen maken? Eentje kort en eenvoudig, de ander uitgebreid en diepgaander?
Lijkt me erg handig! Er zijn onderwerpen waar ik veel van weet en waarbij een oppervlakkig artikel me niets meer zegt, en er zijn onderwerpen waar ik niet zo heel erg in geïnteresseerd ben, maar misschien toch even kort over zou willen lezen, de essentie.
In een andere reactie schreef iemand al over de prijs.
Met alle respect, die vind ik vrij hoog. Begrijp me niet verkeerd: Niet dat FTM die prijs niet waard zou zijn, maar de meeste mensen hebben al veel terugkomende maandelijke kosten en ik vermoed dat meer dan 8 euro per maand aan maandelijks terugkomende kosten tegenhoudt.
Als de abonnementsprijs de helft zou zijn, of laten we zeggen 4,95 euro/maand, dan zouden denk ik véél meer mensen bereid zijn een abonnement te nemen.
Hebben jullie marktonderzoek daarnaar gedaan?
Misschien dat jullie door te zakken met de prijs er financieel gezien juist op vooruit zouden kunnen gaan, door meer verkochte abonnementen.