
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
© Wikimedia Commons / M93
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Het openbaar ministerie maakte woensdag bekend dat het voor 2 miljoen schikt met Renault. De reden voor de zaak was omkoping van defensie-ambtenaar Jacques H. Follow the Money onthulde in 2014 hoe dat precies in zijn werk ging.
Het was te verwachten: Renault heeft net zoals Peugeot en Volkswagen-importeur Pon geschikt in het omkopingsdossier rondom het wagenpark van politie en justitie. Het openbaar ministerie maakte woensdagmiddag via een persbericht bekend dat de zaak voor 2 miljoen geschikt is. Het OM geeft daarin aan dat de Rijksrecherche op omkoping is gestuit: een Renault-dealer heeft betalingen gedaan ‘voor de lease en schadeherstel van privé-auto’s van de betreffende ambtenaar’. Dat zou bovendien met medewerking van een verkoopmanager van Renault hebben plaatsgevonden. Justitie geeft aan dat de verkoopmanager — ondanks de schikking met Renault — zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. ‘Hij wordt er van verdacht samen met een dealer van Renault overheidskortingen te hebben afgeroomd. Deze gelden zijn vermoedelijk in een potje steekpenningen gestopt.’
Voorgeschiedenis
Follow the Money publiceerde veelvuldig over de omkopingspraktijken rondom deze Jacques H, die hoofdverantwoordelijke was over de 6000 personenvoertuigen van Defensie. In oktober 2014 onthulde FTM op basis van rekeningafschriften van de verdachte defensie-ambtenaar dat Renault-dealer Van Kerkhof & Visscher Groep (VKV) bijna een jaar lang de luxe lease-auto Audi A5 van Jacques H. betaalde. Lees hier het artikel over de dubieuze geldstromen rond zijn leasebak. En onderstaand het hele dossier:
3 Bijdragen
Danny Split 7
Net zo een lachertje als de 'berispingen' die incassobureaus en gerechtsdeurwaarders krijgen bij het moedwillig overtreden van de wet.
En mensen die boetes te laat betalen draaien de bak in. Mensen die bijdehand zijn tegen agenten worden regelmatig 3 dagen opgesloten op politiebureaus.
Mooi zo een rechtsstaat. 100% integriteit!
George 10
Danny SplitBert Van Baar 6