De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer

Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.

Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter. 

[Illustratie: Leon Mussche]

26 artikelen

© Wikimedia Commons / M93

Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging

Het openbaar ministerie maakte woensdag bekend dat het voor 2 miljoen schikt met Renault. De reden voor de zaak was omkoping van defensie-ambtenaar Jacques H. Follow the Money onthulde in 2014 hoe dat precies in zijn werk ging.

Het was te verwachten: Renault heeft net zoals Peugeot en Volkswagen-importeur Pon geschikt in het omkopingsdossier rondom het wagenpark van politie en justitie. Het openbaar ministerie maakte woensdagmiddag via een persbericht bekend dat de zaak voor 2 miljoen geschikt is. Het OM geeft daarin aan dat de Rijksrecherche op omkoping is gestuit: een Renault-dealer heeft betalingen gedaan ‘voor de lease en schadeherstel van privé-auto’s van de betreffende ambtenaar’. Dat zou bovendien met medewerking van een verkoopmanager van Renault hebben plaatsgevonden. Justitie geeft aan dat de verkoopmanager — ondanks de schikking met Renault — zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. ‘Hij wordt er van verdacht samen met een dealer van Renault overheidskortingen te hebben afgeroomd. Deze gelden zijn vermoedelijk in een potje steekpenningen gestopt.’

Voorgeschiedenis

Follow the Money publiceerde veelvuldig over de omkopingspraktijken rondom deze Jacques H, die hoofdverantwoordelijke was over de 6000 personenvoertuigen van Defensie. In oktober 2014 onthulde FTM op basis van rekeningafschriften van de verdachte defensie-ambtenaar dat Renault-dealer Van Kerkhof & Visscher Groep (VKV) bijna een jaar lang de luxe lease-auto Audi A5 van Jacques H. betaalde. Lees hier het artikel over de dubieuze geldstromen rond zijn leasebak. En onderstaand het hele dossier: