DNB denkt aan belangen verzekeraars

3 Connecties

niet aan woekerpolisslachtoffers

DNB heeft schijt aan slachtoffers woekerpolissen, zo luidt ongeveer de conclusie die commentator Hans de Geus van RTL Z trekt in zijn column vandaag. "Alles draait om financiële stabiliteit", met die zin opent De Nederlandsche Bank zijn website. 'Wat er niet expliciet wordt bijgezegd, schrijft De Geus, "is dat men daarmee de woekerconsument als een baksteen laat vallen".


De Geus haalt de kern uit het toezichtbeleid van DNB. Het gaat niet om consumenten, het gaat de toezichthouder dus om een sterke en solide Nederlandse financiële industrie. Daar horen stevige financiële buffers bij en die kunnen alleen aangelegd worden wanneer verzekeraars en banken floreren. Hoe hoger de winsten, des te steviger zijn de buffers. De woekerpraktijken van verzekeraars zijn aan het Frederiksplein nooit aan enige serieuze kritiek onderhevig geweest. Integendeel, DNB komt op voor de belangen van verzekeraars en zou dus ook het liefste zien dat de woekerpolisaffaire zo snel mogelijk tot een einde wordt gebracht. Dat wil zeggen; met zo min mogelijk schade voor de verzekeraars.
Dat blijkt dus volgens De Geus ook dit jaar weer uit het jaarverslag van DNB. "DNB heeft liever dat U en mij een poot wordt uitgedraaid, dan dat de woeker-woede nu weer verder oplaait".