'Slaafs DNB veroorzaakte crisis'

De Nederlandsche Bank (DNB) is een belangrijke veroorzaker van de kredietcrisis. Dat concluderen economen van de Universiteit van Amsterdam in een vernietigend, nog niet gepubliceerd rapport in handen van Follow The Money.

DNB heeft vanaf 1997 banken 'bewust en gewillig' in staat gesteld om ingewikkelde verpakte hypotheekproducten te verkopen. Deze lucratieve financiële producten worden gezien als een van voornaamste oorzaken van het ontstaan van de kredietcrisis.

 

In een memorandum uit 1997 verruimde DNB de mogelijkheden voor banken om te handelen in de verpakte hypotheken zonder toezicht van de centrale bank. Het was genoeg om de voorgenomen securitiseringen, zoals de pakketten officieel heten, bij DNB te melden. In 2004 versoepelde DNB de regels voor de banken verder: securitiseringen hoefden helemaal niet meer bij de toezichthouder te worden gemeld, zo lang de banken zich maar aan de regels hielden. DNB deed er alles aan om banken maar in staat te stellen hypotheken te verpakken en door te verkopen. Na 2004 nam de handel in verpakte hypotheken in Nederland flink toe.

 

'Extreem explosief'

Volgens de onderzoekers komt uit het toezicht door de staat een beeld naar voren van 'een alom aanwezige, krachtige staat, die geen idee heeft van de markt'. “Dat is met het oog op de crisis een extreem explosieve situatie gebleken, omdat het neerkwam op het overnemen van de agenda van de industrie.” En die industrie – de grote banken en hypotheekverstrekkers – hield totaal geen rekening met huishoudens en kleinere bedrijven in het land.

 

Het toezicht door DNB was er alleen op gericht om de banken meer toegang tot kapitaal te verschaffen, zo valt te lezen in het rapport. “In het licht van de crisis, die heeft getoond dat banken overleveraged waren en te weinig kapitaalreserve hadden, is de gewillige medewerking van DNB om de banken te helpen hun kapitaalreserve te minimaliseren op zijn minst schokkend te noemen”, zo luidt de keiharde conclusie. De onderzoekers presenteerden hun conclusies vorige week vertrouwelijk aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

 

Slaafs dienstbaar

Ewald Engelen, FTM-columnist en een van de onderzoekers, foetert donderdag in zijn column op FTM over 'slaafse dienstbaarheid' van DNB aan de banken. “Terwijl de Nederlander zich in die periode zwaar in de tophypotheken steekt, helpt DNB Nederlandse banken om de troep zo snel mogelijk door te verkopen, om de reservebuffers zo laag mogelijk te houden en de winstgevendheid zo veel mogelijk te stimuleren. En zo is Nederland in 15 jaar tijd het land met de grootste huizenschuld, de meeste verpakte hypotheken en de meest geschonden banken ter wereld geworden.”

 

DNB-president Nout Wellink heeft tot nu toe vooral naar anderen gewezen in de zoektocht naar schuldigen voor de kredietcrisis. Burgers spaarden te weinig en staken zich in te dure hypotheken, Nederlandse politici luisterden niet naar zijn waarschuwingen, Amerikaanse banken leenden te gemakkelijk geld uit en de Europese Commissie greep niet op tijd in. Een veelkoppig monster, aldus Wellink. Voor het eerst is nu ook Wellink zelf aangewezen als een van de koppen van het crisismonster.

 

Dit is het eerste artikel van Stefan Vermeulen, redacteur van Follow the Money