
De Nederlandsche Bank beschadigt belangen van verzekeraars door Europese regels te overtreden en banken te bevoordelen, constateert columnist Pieter Lakeman
De Nederlandse Bank waakt niet alleen over de financiële gezondheid van banken maar ook over die van levensverzekeraars. Je zou veronderstellen dat DNB haar oordeel over de noodzakelijke solvabiliteit baseert op de balanscijfers van de verzekeraars maar dat is sinds 2007 niet meer het geval. DNB accepteert nog wel dat de levensverzekeraars hun balansen volgens Europese normen opstellen, waarbij de voorziening voor toekomstige verplichtingen gewaardeerd wordt op marktwaarde (met ingang van 2015) of volgens een voorzichtige actuariële methode.
Manipulatie
Tot 2007 gebruikte DNB de balanscijfers ook om te beoordelen of de solvabiliteit van levensverzekeraars voldoende was maar sindsdien baseert DNB haar oordeel over de solvabiliteit op een soort zelf bedachte schaduwberekening. Die houdt in dat alle toekomstige verplichtingen contant gemaakt worden tegen de rente die op een willekeurige dag door DNB wordt gemeten. Wanneer dat renteniveau slechts op de waan van de dag gebaseerd zou zijn zou dat acceptabel zijn maar het is veel erger. De rente is al een aantal jaren volledig door de ECB gemanipuleerd.'De rente is al een aantal jaren volledig door de ECB gemanipuleerd'De ECB, waarin DNB en andere toezichthouders mede het beleid bepalen, is al een aantal jaren actief bezig de rente naar omlaag te manipuleren (privé personen worden voor marktmanipulatie strafrechtelijk vervolgd). Door de schaduwberekening te baseren op neerwaarts gemanipuleerde rente lijkt de solvabiliteit van veel verzekeraars kleiner dan deze blijkens juist opgestelde balanscijfers is. Vervolgens dwingt DNB de verzekeraars, althans een aantal van hen, tot het aankopen van grote hoeveelheden zeer langlopende (langer dan 10 jaar), zeer laagrentende, staatsobligaties uit de eurozone.
Miljardenverliezen
Wanneer de manipulatiepower van de ECB op enig moment uitgewerkt raakt zullen de koersen van de aangekochte staatsobligaties dalen. Obligaties met de langste looptijden dalen dan het hardst. Door verzekeraars nu te dwingen zéér langlopende euro-staatsobligaties te kopen zadelt DNB de verzekeraars (maar ook pensioenfondsen) op met toekomstige miljardenverliezen. Bij de huidige discussies over de pensioenen wordt nogal eens vergeten dat de toekomstige pensioenen ook aangetast zullen worden door de miljardenverliezen op de door Klaas Knot verplicht gestelde aankoop van zeer langlopende staatsobligaties uit de eurozone.'Door verzekeraars nu te dwingen zéér langlopende euro-staatsobligaties te kopen zadelt DNB de verzekeraars op met toekomstige miljardenverliezen'Om dat soort verliezen te ontgaan maakte het Philipspensioenfonds op 5 augustus jl. bekend dat zij ‘om haar financiële positie te kunnen verbeteren’ een deel van haar staatsobligaties uit de Eurozone gaat verkopen! Dat pensioenfonds heeft zich kennelijk aan het beleggingsdictaat van DNB kunnen ontworstelen maar dat is niet voor alle verzekeraars en pensioenfondsen weggelegd.
13 Bijdragen
porca
Dit is volkomen met voorbedachte rade, en over een jaartje of 10 krijgen we dan de parlementaire enquete over de verdamping van de pensioenen.
Hoe langer dit duurt hoe groter de schade, in elk scenario. Waar ik me aan vasthoud is de idee dat uiteindelijk, middels gigantische crisis, de hele boel implodeert (omhoog dan wel omlaag, maar in koopkracht altijd omlaag) en we daarna normaal gaan doen.
Dit artikel geeft exact aan waar we staan en hoe 't eindigt http://som.yale.edu/sites/default/files/files/Transcript_GartenNakamaeInterview.pdf
peter
porcagast
porcahet zijn toch echt de grote europese verzekeraars zelf geweest die marktwaarde wilden. In eerste instantie omdat ze verwachtten dat de buffers omlaag zouden kunnen. Een cris later en bijna 10 jaar na dato zijn zij ingehaald.
bos
Apekool
gast
ApekoolEmmef
Wat kan een normaal mens van de 99% niet-elite doen om een inkomen na het werken veilig te stellen? Eigenlijk moet iedereen een bank beginnen en hetzelfde vieze spelletje spelen.
peter
peter
gast
- welke balanscijfers heb je het over? IFRS, Solvency I, Solvency II, Embedded Value, Economische balans op marktwaarde? Waar praat je over? Weet je het zelf? DNB kijkt naar alle cijfers, alle cijfers die een verzekeraars of bank zelf belangrijk vindt
- En als het IFRS is waarover je reutelt: dat is een lekker consistent framework. En hoe denk je dat onder IFRS de verplichtingen berekent worden?
- denk je echt dat DNB lekker zelf rekent? Doen de verzekeraars allemaal zelf en dat laten zij zien aan DNB. Je weet totaal niet hoe het toezicht werkt man.
- Toezicht was lik me vestje voor de crisis, inmiddels heel goed, met steeds meer capabele mensen bij DNB. Moeten we blij mee zijn, geloof me.
- Hoe komt je erbij dat zij geen balanscijfers gebruiken?
- "Rente op willekeurige dag bepaald" wat een geleuterkont: je kan marktwaarden bepalen op ieder gewenst tijdstip jazeker. Maar hoezo is er sprake van willekeur.
- Ooooh marktwaarde is geen probleem: het probleem is de ECB en die maakt de rente laag. Conspiracy? oeoeooeoeoh
- ECB manipuleert de rente HAHAHHAHAHHA: zij zet een paar rentetarieven in als sleepbootjes om de giga tanker EURopese economie van koers te laten veranderen. Economen weten dat die sleepbootjes soms de kracht van rubberbootjes hebben.... magere hogere rentes zijn killing.
- inderdaad rentes zijn laag, dus de contante waarde van de verplichtingen zijn hoog. Hopelijk is de waarde van de beleggingen voldoende om deze te dekken. Bovendien moet er een buffer zijn voor de risico's (o.a. woekerpolis). Is deze er niet in voldoende mate dan is reductie van risico het enige redmiddel, of je moet kapitaal aantrekken, eigen vermogen of zwaar achtergesteld vermogen. Nu is de winstgevendheid van de NL verzekeraars voor bijna alle partijen bedroevend vw de lage rente: dus kapitaal groeit niet aan en rendeert niet. Wie wil er dan
porca
gastKan je ook een paragraaf wijden aan de opschorting van alle regels mbt fair value van level-2 en -3? Door IFRS? Tot iig 2017? Al sinds 2012?
Of krijgen we nu een in gesprek toon?
gast
porcahermanthe
gastIk -als relatieve leek- heb over het algemeen moeite al die losse opmerkingen op een betoog te kunnen plaatsen. Zeker als het over een tamelijk specialistisch onderwerp gaat. Uiteindelijk verwarren ze meer dan het duidelijk maakt. En ik denk niet dat ik de enige ben. Maar misschien is dat ook de bedoelig dat je (ook als kiezer) door de bomen het bos niet meer ziet. Immers: divide et impera.