Dochter Aamigoo Group legde ook beslag bij aandeelhouders

4 Connecties

Niet alleen de moedermaatschappij moest een beslag incasseren, ook twee aandeelhouders van de Aamigoo Group. Van een geschil zou echter "geen sprake" zijn.

Zelden vertoond: een dochtervennootschap die beslag laat leggen bij de moedermaatschappij. Bij de beursgenoteerde vennootschap Aamigoo Group gebeurde het. FTM bracht vorige week vrijdag deze wonderlijke manoeuvre aan het licht. Begin van dit jaar ging dochter Source Automation over tot deze uiterst defensieve stap. "Om de continuïteit van de onderneming te waarborgen", zegt Anita Maas, compliance officer en lid van het managementteam van Aamigoo. Na aanleiding van de publicatie op FTM publiceerde de Aamigoo Group maandag een persbericht dat door verschillende media werd opgepikt.

"Geen geschil"

"Source Automation B.V. (“SA”) heeft een procedure  geëntameerd  tegen haar  oud  aandeelhouder en bestuurder J-Merce Holding B.V. (“J-Merce”) en terugvordering geëist van naar de mening van het huidige  bestuur van SA ten onrechte onttrokken twee miljoen euro uit SA," aldus de Aamigoo Group N.V. waar nog steeds geen levende persoon het gezicht van is. De directie is in handen van een trustmaatschappij. Ook Anita Maas - voormalig hoofd private banking bij Van Lanschot Bankiers - is niet de frontvrouw van het payrolling/uitzendbedrijf. Een topman of topvrouw heeft de Aamigoo Group op dit moment nog niet, zo laat zij in een interview aan FTM weten. Aamigoo - dat dankzij Value8 van Peter Paul de Vries sinds 27 december 2010 een notering heeft aan de Amsterdamse Effectenbeurs - beschikt welliswaar over een Nederlandse directie, waar zij zelf deel van uit maakt, maar niet over een Raad van Bestuur die namens Aamigoo naar buiten treedt. Maar..."die gaat er voor de zomer komen", zo belooft Maas.    

Onterecht onttrokken

Maas wil ook graag commentaar geven op het bericht waarmee FTM afgelopen vrijdag naar buiten kwam. Enkele oud aandeelhouders hebben nog recht op een betaling van 2 miljoen euro, zo vertelt ze. Die betaling houdt verband met de overname van Aamigoo Holding (voorheen J-Merce B.V.). "Die verplichting wordt niet betwist", zegt Maas, "dus eigenlijk is er helemaal geen sprake van een geschil". Wel is gebleken - althans, dat stelt Aamigoo - dat de betreffende oud aandeelhouders eerder 2 miljoen onterecht aan dochter Source Automation hebben onttrokken. "Het is nog niet bepaald waar die betaling voor was en daarom hebben we uit voorzorg beslag laten leggen op die betaling aan die oud aandeelhouders. We wilden niet het risico lopen iets te betalen en dan vervolgens niets terug te krijgen". Voor degene die nu het spoor bijster is: Aamigoo-dochter Source Automation legt uit voorzorg beslag op een betaling die de moedermaatschappij Aamigoo Group uit hoofde van een overname nog gestand moet doen. Dit vanwege een eerdere - 'onterechte' - onttrekking van 2 miljoen euro die nog niet kan worden geduid. Maas - bijgestaan door professor Nico Schraag - benadrukt nogmaals dat het "geen geschil" betreft. "We dealen alleen met een bepaalde situatie".

Handvol twintigers

Deze situatie behelsde dat er ook conservatoir beslag moest worden gelegd op de vennootschappen van twee aandeelhouders. Een daarvan is het Utrechtse F5 Capital B.V. Deze vennootschap behoort toe aan een handvol twintigers die volgens Maas in 2010 "het concept voor het nieuwe uitzenden" hebben bedacht. "Zij zijn de bedenkers van het huidige Aamigoo". Maas noemt Boyd Sleeman, die volgens haar bij Value8 van Peter Paul de Vries werkzaam was toen het plan voor het opzetten en naar de beurs brengen van Aamigoo definitief vorm kreeg.
"Peter Paul de Vries heeft die transactie letterlijk overnight gedaan"
De jongens van F5 Capital blijken overigens te weten hoe ze vaart moeten maken. Uit de gegevens die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd blijkt dat F5 precies één dag eigenaar is geweest van de vennootschap. "Peter Paul de Vries heeft die transactie letterlijk overnight gedaan", zo legt Maas uit. Waarom dat zo snel moest en hoe de jonge jongens van F5 de overname wisten te financieren, kan ze niet zeggen. "Dat is iets waar Peter Paul de Vries vast antwoord op weet". De andere beslagen vennootschap - Veglia Paree B.V. - is eigendom van Maarten Wienbelt, die volgens Maas via de vennootschap PJAO aandeelhouder is van de Aamigoo Group. Wienbelt is ook was ook directeur van het in december overgenomen Corso en is als adviseur nog steeds bij Aamigoo is betrokken. Is het niet wonderlijk dat naast het moederbedrijf er ook op aandeelhouders beslag wordt gelegd? Dat vindt Maas van niet. "Voor de precieze juridische argumentatie moet je bij de advocaten zijn, maar de reden is dat deze vennootschappen bij het ontstaan van Aamigoo waren betrokken en dat het beslag breed moest worden gelegd".