Dochter legt beslag op Aamigoo Group

4 Connecties

Een dochter van de Aamigoo heeft conservatoir beslag laten leggen op de beurs genoteerde Aamigoo Group. Als gevolg van een geschil met "oud aandeelhouders".

De beurs genoteerde Aamigoo Group ligt onder conservatoir beslag. Niet een boze buitenstaander maar een dochter van Aamigoo - Source Automation - heeft het beslag begin januari laten leggen, zo heeft FTM weten te achterhalen. Volgens Aamigoo-commissaris Peter Zwart - voormalig topman van Van Lanschot Bankiers - ligt er een geschil met "oud aandeelhouders" aan ten grondslag.

Dochter valt moeder aan

Het was Value8, het bedrijf van Peter Paul de Vries, dat via een omgekeerde overname van het slapende beursfonds European Development Capital Corporation (EDCC), het payrolling/uitzendbedrijf Aamigoo eind 2010 een notering bezorgde. Veel applaus leverde dat niet op. "Schimmig", noemde de VEB het bedrijf dat statutair op Curaçao is gevestigd. De minimale informatie die over Aamigoo werd vrij gegeven kon de onderzoekers van de activistische beleggersvereniging bepaald niet overtuigen. Nog steeds is het bedrijf niet het toonbeeld van transparantie en mededeelzaamheid. Zo is het voor een buitenstaander niet makkelijk om te achterhalen wie het bedrijf nu eigenlijk leidt. Op de website van het bedrijf is er niets over te vinden en zelfs onder de afgelopen week gepubliceerde jaarcijfers ontbreekt iedere referentie naar een nog levend persoon. Ook blijkt er sinds begin januari 2012 beslag te liggen de op Curaçao gevestigde moedermaatschappij, de Aamigoo Group. Zo wist ondergetekende uit te vinden. Bijzonder is dat dochter Source Automation het beslag heeft lagen leggen. De Aamigoo Group vond dit gegeven niet belangrijk genoeg om aan zijn aandeelhouders te communiceren; het bedrijf heeft er niets over naar buiten gebracht. Peter Paul de Vries, namens Value8 voor bijna 20 procent aandeelhouder "weet van niets". Navraag doen blijkt lastig. Een verantwoordelijke bestuurder blijkt niet eenvoudig te vinden, zelfs de woordvoerder van Aamigoo - PR bureau Citigate First Financial - kan niet vertellen wie er in het bestuur van het bedrijf zitting heeft. "Goeie vraag, dat bestuur is er nog niet".

"Geen major issue"

Voormalig bankier Peter Zwart, de enige commissaris van Aamigoo, moet uitkomst bieden. Zwart, die enkele jaren geleden in een interview met het Financieele Dagblad verklapte 'gek op puzzels' te zijn, is er snel uit. Er is wel een bestuur. "De directie van Aamigoo bestaat uit Anita Maas, Esto van de Steeg en Marc Jans", zegt Zwart. "Dat is zo helder als glas". Althans, zo staat het inderdaad in het handelsregister van de Kamer van Koophandel vermeld. Dat er op de website van Aamigoo niets over deze personen wordt vermeld, verbaast hem echter. "Ik kijk niet elke dag naar de website". Er is dus nog iets waar bij Aamigoo niet open over is: het beslag dat sinds begin januari op de beursgenoteerde moedermaatschappij ligt. Zwart weet er desgevraagd ook "niets" van. "Ik kan me niet voorstellen dat dit het geval is en met deze vragen moet u sowieso bij de directie zijn. Het kan in elk geval geen major issue zijn, anders had ik het wel geweten", aldus Zwart. De oud bankier kan wel uit eigen ervaring vertellen dat een beslag in Nederland snel is gelegd. "Dat zegt dus niet zo veel. Het betekent dat er een dispuut is". Het wonderlijke van dit dispuut is echter dat een dochtermaatschappij van Aamigoo - Source Automation - het beslag heeft laten leggen. Had hij daar niet iets meer over moeten weten? Zwart geeft geen sjoege. "Je kunt beslag laten leggen op jezelf als je bang bent als iemand je het leven moeilijk gaat maken", luidt zijn juridische getinte antwoord. Zwart is dan ook een jurist. Hij studeerde rechten in Leiden en is ook actief als corporate advisor van Blenheim Advocaten.    Promotiefilmpje van Aamigoo  

Procedure tegen oud aandeelhouders

Het zelfde Blenheim is juridisch adviseur van Aamigoo en is eveneens het kantoor dat in opdracht van dochter Source Automation beslag liet leggen bij de Aamigoo Group. Bij het noemen van het laatste detail gaat het licht bij Zwart opeens branden. "Misschien dat ik nu weet waar het over gaat", zegt hij. "Er loopt een procedure tegen oud aandeelhouders. Er is discussie over betalingen. De oud aandeelhouders claimen dat ze nog geld krijgen en dochter Source Automation meent dat de oud aandeelhouders geld aan de vennootschap hebben onttrokken. Een erfenis uit de periode Value8. Het is onder de rechter. Meer zal het bedrijf er ook niet over kunnen zeggen." Zwart wijst erop dat er in het jaarverslag van 2010 op transparante wijze melding is gemaakt van de procedure. Dat blijkt ietwat overdreven. In het jaarverslag van 2010 staat op pagina 65 dat er een vordering van 2 miljoen euro op "oud aandeelhouders van J-Merce B.V." (thans Aamigoo Holding, ES) onder de financiële activa is opgenomen. "Over de aflossing moeten nog afspraken worden gemaakt". Van een keihard juridisch geschil waarbij een dochter zelfs gedwongen wordt om beslag bij de moedermaatschappij te leggen, lijkt in elk geval geen sprake te zijn. Het betwiste bedrag van 2 miljoen is bovendien meer dan de 1,6 miljoen winst over 2011 die het bedrijf afgelopen woensdag rapporteerde. Het bedrijf heeft volgens die cijfers een eigen vermogen van 2,5 miljoen euro. Hoezo geen 'major issue'?