Voormalig AFM-baas Docters van Leeuwen over zijn adviesfunctie bij vermogensbeheerder Wilgenhaege : ‘ik doe dit uit altruïsme’.

Jerry Langelaar van oprichter van vermogensbeheerder Wilgenhaege is binnen het kapitaalbeheer geen onbesproken heerschap. Langelaar adverteerde regelmatig in kranten om zijn beleggingsfondsen aan te prijzen waarbij het blond gelokte hoofd van de vermogensbeheerder prominent werd afgedrukt. Langelaar hing ook regelmatig in de praatstoel bij Harry Mens’ Business Class. Mens heeft er geen bijzondere gewoonte van gemaakt om zijn studiogasten te selecteren op hun zakelijke deugdelijkheid. Eerder op hun welwillendheid om een vergoeding te betalen. Zo ook Langelaar die het programma tot aan met het voorbije seizoen sponsorde. Ondanks zijn veelvuldige pogingen om zichzelf een eerbaar succesimago aan te meten, is deze gedroomde reputatie steeds verder van hem af komen te staan. Behalve dat Wilgenhaege na enkele mooie jaren op een venijnige wijze last kreeg van de kredietcrisis, regent het sinds 2009 klachten over de wijze waarop het bedrijf zijn zaakjes pleegt aan te pakken. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) kwam afgelopen jaar tot verschillende uitspraken waarbij er onder andere sprake was van ‘ondeugdelijk beheer’. Gerommel met risicoprofielen leverde Langelaar aan het begin van deze maand nog een boete op van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In financieel opzicht hebben de boetes van de AFM weinig te betekenen. De pijn van de boete - 12 duizend euro groot – is voor miljonair Langelaar, die vorig jaar het circuit van Zandvoort nog wilde kopen, nauwelijks voelbaar. Imagotechnisch ligt dat anders. Dan doen veroordelingen van de AFM nu juist wél veel zeer. 

 
Gereputeerde adviesraad
Daartegen heeft Langelaar zich dit jaar echter goed gewapend. Een kritische beschouwer van Wilgenhaege – Paul van Straaten van Vermogensmonitor – kreeg de advocaat van Langelaar achter zich aan en werd gesommeerd een ongenuanceerd persbericht rectificeren. Dat lukte. Zonder overigens de strijdbaarheid van de man in kwestie aan te tasten. Van Straaten: ‘Bij Wilgenhaege is nog steeds het nodige mis’. 
Interessanter waren de pr-inspanningen van Langelaar. In plaats van geld uit te geven aan gesprekken voor de open haard bij Harry Mens, investeerde de vermogensbeheerder in een gereputeerde adviesraad. Op 1 juli van dit jaar traden Arnold Heertje en Arthur Docters van Leeuwen toe tot de raad van advies van de vermogensbeheerder. 
Met name de benoeming van Docters van Leeuwen, de voormalige bestuursvoorzitter van de AFM, zorgde voor de nodige gefronste voorhoofden. Hij zou als een ‘vlag op een modderschuit’ in de wind staan de wapperen. 
Docters van Leeuwen verbaast zich over de vragen van journalisten over zijn betrokkenheid bij Wilgenhaege. Met name de vragen die zijn bezoldiging betreffen zinnen hem niet. ‘Even voor de goede orde: ik word niet voor mijn adviezen betaald’, laat de gepensioneerde toezichthouder weten. Wat hem dan wel tot het accepteren van een zetel in de adviesraad van het minder goed bekend staande Wilgenhaege deed bewegen?
 
De heer Langelaar
‘Op voorhand wist ik niets over Wilgenhaege’, zegt hij. ‘Ik ben voorspraak van hoogleraar Arnoud Boot met de heer Langelaar in contact gekomen. Hij heeft me vervolgens gevraagd om hem te helpen. Hij had last van een minder gunstige reputatie. Als mensen mij vragen om verbeteringen aan te brengen, dan wil ik daar graag bij helpen. Ik heb 40 jaar lang mensen de goede kant op gestuurd, dus waarom nu niet?’. Docters van Leeuwen ‘mijn naam staat voor rechtvaardigheid en integriteit’ doet dat dus gratis voor multimiljonair Langelaar. Een opmerkelijk gebaar in de wereld van het grote geld. 
Docters van Leeuwen: ‘Ik heb nu eenmaal geen zin om als een hebzuchtige ex-toezichthouder te boek te staan. Ik heb in mijn leven genoeg verdiend en ik geniet nu van een weldadig pensioen. Ik kan me dus veroorloven om af en toe iets altruïstisch te doen en de maatschappij op een relevante manier te dienen zonder dat ik daarvoor wordt betaald. Als ik nou als een vlag op een modderschuit gebruikt zou worden, maar dat is niet zo. Ik sluit overigens niet uit dat het er in de toekomst nog eens van een vergoeding komt, maar dat zien we dan wel weer’. 
 
Belangenverstrengeling
Bang voor meer lijken in de kast van Wilgenhaege is Docters van Leeuwen niet. ‘Daar is tot nog toe niets van gebleken’. En de recente boete van zijn voormalige werkgever AFM dan? ‘Die valt mee en staat niet in verhouding met de boete die de collega’s van de Rabobank bijvoorbeeld hebben gekregen’.  
Dat er ook andere klachten over Wilgenhaege zijn, is hem vanzelfsprekend bekend.  ‘Uit een onderzoek onder klanten van Wilgenhaege blijkt niettemin dat ze tevreden zijn’, riposteert Docters van Leeuwen. ‘Dat is een belangrijke indicatie’.
Vragen over belangenverstrengeling bij Wilgenhaege door slecht renderende fondsen van eigen makelij ongevraagd en tegen hoge kosten aan klanten door te verkopen, schuift Docters van Leeuwen door aan Langelaar. 
Langelaar zelf wenst niet aan de telefoon komen. ‘U zult het met mij moeten doen’, zegt woordvoerder Peter Elbers die zijn waardering uitspreekt over adviseurs Heertje en Docters van Leeuwen. Over specifieke gevallen van belangverstrengeling wil Elbers niets kwijt. ‘Wij hanteren het generieke perspectief. De klanten zijn tevreden, daar doen we het voor.’
 
Baken van integriteit
 
Arthur Docters van Leeuwen (1945) heeft als ambtenaar vele topposities bekleed. Hij was onder andere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (huidige AIVD) en voorzitter van het college van Procureurs Generaal. Acht jaar lang was hij de hoogste man bij de AFM. Onder pseudoniem publiceerde hij ooit een bundel erotische verhalen, Het reservaat genaamd. Op dit moment is hij tevens staatscommissaris bij verzekeraar Aegon en zit hij in de adviesraad van forensisch accountantsbureau IRS. Hij houdt van een goede borrel. 
 
Dit artikel verscheen eerder in Dagblad De Pers