'Docters van Leeuwen is vlag op strontschip'

Voormalig AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen leent zijn naam aan een bedrijf met een twijfelachtige reputatie. Hij laat zich vrijwillig gebruiken om een roestig imago op te poetsen.

Donderdag 8 juli filosofeerde Arthur Docters van Leeuwen in een radio-interview met zakenstation BNR hardop over het ontslag van DNB-voorzitter Nout Wellink. De Nederlandsche Bank heeft andere mensen nodig, stelde Docters van Leeuwen.
 
De oud-directeur van de BVD, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en oud-directeur van Holland Financial Centre hield een pleidooi voor een nette vervanging van de top van DNB. "Ik denk echt dat je zou moeten nadenken hoe je die personele transfers op een elegante, en niet-disruptieve wijze, tot stand brengen." En dat het liefst vrijwillig door middel van een vrijwillig vertrek van Wellink cs.
 
En passant roemde Docters van Leeuwen zijn eigen kwaliteiten als cultuurveranderaar. Ongetwijfeld beschikt hij over dezelfde grote kwaliteiten die hij Wellink toedicht. Feit is dat Docters van Leeuwen aan de wieg stond van het bureaucratische en overbemande gedrocht dat Autoriteit Financiële Markten heet. Een organisatie die de afgelopen jaren vrijwel alle grote financiële schandalen door de vingers liet glippen. Mede dankzij de organisatorische kwaliteiten van Docters van Leeuwen werd de AFM een reus op lemen voeten. Als ergens een cultuurverandering nodig is, is het bij de AFM.
 
Stront
Of Docters van Leeuwen nu gelijk heeft of niet met zijn opmerking over de wenselijkheid van een vertrek van Wellink, hij moet met een korreltje zout worden genomen. Zijn geloofwaardigheid heeft deze week opnieuw een flinke deuk opgelopen. Maandag werd bekend gemaakt dat hij samen met Arnold Heertje vanaf 1 juli de Raad van Advies van vermogensbeheerder Wilgenhaege gaat vormen.
 
Wilgenhaege, eigendom van Jerry Langelaar, geniet een twijfelachtige reputatie. Bij onder meer de Geschillencommissie KiFiD en Vermogensmonitor, een bedrijf dat de kwaliteit van vermogensbeheerders analyseert, zijn er veelvuldig klachten ingediend over Wilgenhaege. Langelaar is regelmatig te gast in het tv-programma van Harry Mens, waar hij reclame mag maken voor zijn bedrijf. 
 
Dat Docters van Leeuwen, nota bene samen met Karla Peijs overheidscommissaris bij Aegon, zijn reputatie op het spel zet door zijn naam te verbinden aan Wilgenhaege is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, om niet te zeggen onbegrijpelijk. De benoeming roept herinneringen op aan de praktijken van Dirk Scheringa en Maasbert Schouten van Afab.
 
Paul van Straaten, dga van Vermogensmonitor, omschrijft het toetreden van Docters van Leeuwen en Heertje in de raad van advies als 'een wonderlijke benoeming'. "Het past bij de gevoelens die ik over Wilgenhaege heb. Deze vermogensbeheerder staat toch al in een kwaad daglicht. Jerry Langelaar zoekt kennelijk mensen die het imago op kunnen poetsen. Dat zag je ook bij DSB. Daar moesten voormalig politie-voorlichter Klaas Wilting en VVD-politici het bedrijf een betrouwbare uitstraling geven. Wilgenhaege doet precies hetzelfde. Docters van Leeuwen is met zijn toetreding de spreekwoordelijke vlag op een modderschip geworden." 
 
Van Straaten volgt Wilgenhaege al jaren, maar moest begin dit jaar een deel van zijn kritiek inslikken en rectificeren. Maar een uitspraak van de Geschillencommissie KiFiD in juni bevestigde volgens hem de juistheid van zijn kritiek op Wilgenhaege. De vermogensbeheerder zou veel grotere  beleggingsrisico's hebben genomen dan met de klanten was afgesproken. 
 
Daarnaast vindt Van Straaten de gang van zaken met Wilgenhaege's eigen huisfondsen niet transparant. Er hangt volgens hem een onaangename geur rond die fondsen. Het zou onduidelijk zijn wat ze nu precies kosten en opbrengen. Van Straaten zegt een tiental klachten over Wilgenhaege te hebben binnengekregen. Het dossier is flink gegroeid. "Na mijn vakantie ga ik full frontal op Wilgenhaege af." 
 
Ongetwijfeld komt Van Straaten daarbij niet alleen frontaal in botsing met boegbeeld Langelaar, maar neemt hij ook diens nieuwe vlaggen Heertje en Docters van Leeuwen op de korrel.