© ANP / Roos Koole

Doek valt voor Thuiszorg Naborgh

Thuiszorg Naborgh uit Rotterdam moet op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stoppen met het leveren van zorg. Het bedrijf kwam in opspraak nadat uit onderzoek van Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio bleek dat er torenhoge winsten werden gemaakt. Die waren in ieder geval deels afkomstig uit zorg die niet geleverd, maar wel gedeclareerd was.

Shanna Naborgh, de 29-jarige verpleegkundige die erin slaagde om binnen twee jaar miljonair te worden met haar thuiszorgbedrijf, moet nu toezien hoe datzelfde bedrijf — gedwongen door de IGJ — de zorg aan cliënten staakt. Aankomende vrijdag moet Naborgh al haar cliënten hebben overgedragen.

Haar Thuiszorg Naborgh was onderwerp van een uitzending van KRO NCRV’s Pointer, een reportage van Reporter Radio en een artikel van Follow the Money. In ons uitgebreide data-onderzoek naar hoge winsten in de zorg viel het bedrijf op met extreme winstmarges van rond de 40 procent. Eigenaresse Shanna Naborgh deed ook een dividenduitkering van een miljoen euro aan haar eigen bv. Vervolgens bleek uit het uitgebreide dossier van een van de oud-cliënten van Naborgh dat het bedrijf bij zorgverzekeraars duizenden euro’s declareerde voor zorg die niet daadwerkelijk geleverd werd. Zelfs toen deze cliënt twee weken op vakantie was, gingen de declaraties gewoon door.

Naborgh stapte in juni dit jaar naar de rechter in een poging om publicaties over haar thuiszorgbedrijf en haar eigen persoon te voorkomen. Die poging was tevergeefs. 

Dossier

Dossier: Zorgcowboys

Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.

Dossier

Volg de zorgcowboys

Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.

Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.

Volg dit dossier

Na de publicaties ontstond onrust in het bedrijf. Een aantal medewerkers werd ontslagen, nam zelf ontslag of belandde in de ziektewet. Dat leidde ertoe dat er al in juli een tekort ontstond aan gekwalificeerd zorgpersoneel om de patiënten te behandelen. Gevoelige handelingen als het bedienen van morfinepompen en het toedienen van insuline werden volgens interne bronnen uitgevoerd door huishoudelijke hulpen. Daarop staakte zorgverzekeraar DSW in september als eerste haar betalingen aan het bedrijf, gevolgd door CZ. 

De Inspectie bracht naar aanleiding van meldingen over deze situatie al in juli een bezoek aan Naborgh en constateerde dat het thuiszorgbedrijf op 8 van de 12 gestelde criteria faalde. Vooral het niet kunnen garanderen van veilige zorg geleverd door gekwalificeerd personeel woog daarbij zwaar. In de maanden daarna bleek dat Naborgh de beloofde verbeteringen niet doorvoerde: per 1 oktober was er buiten Shanna Naborgh zelf geen enkele verpleegkundige meer in dienst. Op die datum zou het bedrijf overgaan op een andere eigenaar, maar tijdens een onaangekondigd Inspectiebezoek bleek dat er gewoon doorgegaan werd met het leveren van zorg en zelfs nieuwe patiënten aangenomen waren. 

Al met al is de kwaliteit van zorg volgens de IGJ per 1 oktober niet verbeterd. Wat heet: de inspectie oordeelde dat de situatie sinds juli nog veel verder is verslechterd en dat de instelling de zorg moet staken om de veiligheid van patiënten niet verder in het geding te brengen. Daarvoor gaf zij een officiële aanwijzing, zo werd afgelopen dinsdag bekend. 

Naborgh reageert verbolgen op het oordeel van de inspectie en spreekt in de tweehonderd woorden die zij heeft voor een officiële reactie van een ‘interne machtsstrijd’. Shanna Naborgh legt de schuld van de problemen bij medewerkers neer. Enkele personeelsleden hebben gecoördineerd nagenoeg gelijktijdig gezamenlijk het werk neergelegd (....). De bewuste personeelsleden hebben vervolgens bij diverse instanties ten onrechte gemeld dat er te weinig gekwalificeerd personeel was om Thuiszorg Naborgh verder in een negatief daglicht te zetten.’ 

Overname 

Er was in ieder geval tot dinsdag een overname van Thuiszorg Naborgh in voorbereiding. ICT-ondernemer Raimond de Haas, die afgelopen week sprak met Follow the Money en Pointer, kocht de activa van het bedrijf, waaronder het klantenbestand en de software. Hij betaalde daar in september 113 duizend euro voor. De Haas liet vorige week weten ook het personeel over te nemen en vier á vijf nieuwe verpleegkundigen te hebben aangetrokken. Die zouden in de loop van de komende weken starten in een nieuw bedrijf waarvoor hij enkele bv’s had opgericht, onder de naam Thuis in Zorg. 

Vrijdag vernam De Haas echter van de Inspectie dat Naborgh haar cliënten al deze week zou moeten overdragen. Dat zou te vroeg zijn voor de ICT-ondernemer: de nieuwe organisatie is volgens hem nog niet klaar om de zorg direct over te nemen. De patiënten van Thuiszorg Naborgh worden daarom allemaal overgedragen aan andere zorgaanbieders. Dit proces moet vrijdag 11 oktober afgerond zijn.