Doemdenken

Er zwemmen genoeg 'black swans' door de beleggingsvijver om beleggers onzeker en dus ongelukkig te maken, signaleert Jan Dwarshuis. De olieprijs is ongewis en het Brexitspook jaagt velen angst aan. Lichtpuntje: langetermijnbeleggers kunnen nú bouwen aan een betere toekomst.

De olieprijs en de dollar lopen dit jaar als een rode draad door uw beleggingen. Gestuntel in de communicatie – al dan niet bewust – van een aantal centrale bankiers doet de rest. Het is ironisch om te zien hoe de heren van de Opeq niet voor elkaar onder willen doen. Saoedi-Arabië geeft vooralsnog geen krimp om de olieproductie te beperken, hetgeen zijn sporen nalaat. De oliestaat stevent af op een tekort op de begroting van mogelijk circa 20 procent. Het gevolg is dat de financiële reserves moeten worden aangesproken om de gaten te dichten. Dit jaar hebben we daar al een klein voorproefje van gezien.

Onvoorspelbaar

Marktvorsers bestempelen het gedrag van Saoedi-Arabië als uiterst onvoorspelbaar hetgeen voor het komende jaar misschien wel de gevaarlijkste zogenaamde ‘black swan’-situatie kan opleveren. Het voorspellen van de olieprijs heeft geen enkele zin, goed positioneren is een ander verhaal ook al kan het nog wel even duren voordat dit zich uitbetaalt. De huidige situatie levert beleggers veel mogelijkheden op, maar er schuilen ook grote onderhuidse gevaren bij diverse ondernemingen die actief zijn in de olie- en gassector.

Brexit

Een ander onaangenaam voorval kan een Brexit zijn. Het behoeft geen betoog dat de Engelsen de naheffingen van de EU meer dan zat zijn. Het Verenigd Koninkrijk wil nu de druk opvoeren om de EU sneller te hervormen, maar de uitkomst blijft ongewis.
Een eventuele Brexit zou wel eens het begin van het einde van de EU kunnen betekenen
Een eventuele Brexit zou wel eens het begin van het einde van de EU kunnen betekenen, met alle gevolgen van dien. Ondertussen is de afkoeling – of een harde landing zo u wilt – van de Chinese economie niet van de radar verdwenen. Deze week hebben we wederom kunnen ervaren hoe overdreven er gereageerd wordt op macrodata uit China. Doemdenken is ‘hot’ op het moment.

Overbelast

Centrale bankiers hebben beleggers in een hoek gedreven. Nu pas lijken beleggers te beseffen dat ze op eigen benen moeten staan. Ook de centrale bankier laat u uiteindelijk in de kou staan. Het monetair systeem is simpelweg overbelast. Schulden zullen moeten worden geherstructureerd en balansen moeten worden opgeschoond; dit proces gaat niet zonder horten of stoten en zal veel tijd kosten.
Het valt niet uit te sluiten dat het investeringsklimaat in de loop van 2016 zal verbeteren
Valt er dan niets positiefs te melden? Beleggers met een lange adem kunnen nu al heel veel waarde vinden op de mondiale beurzen. Over alle ellende heen kijken is en blijft lastig. Er wordt wel eens vergeten dat dit soort lastige periodes de voedingsbodem is voor een aantrekkelijk rendement tegen een aanvaardbaar risico. Het valt niet uit te sluiten dat het investeringsklimaat in de loop van 2016 zal verbeteren. Daarnaast zouden politici er verstandig aan doen de economie fiscaal te accommoderen nu prikkels van centrale bankiers een averechts effect hebben. Voor doemdenken is in 2016 geen plaats. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.