Wat te doen met Sipko Schat?

3 Connecties

Relaties

Libor Financiële sector

Organisaties

Rabobank

De Rabobank moet mogelijk een boete betalen van bijna 1 miljard dollar voor de manipulatie van de Libor-rente. Zal het onverwacht hoge bedrag alsnog leiden tot een Barclays-scenario?

De Rabobank krijgt mogelijk een boete van bijna 1 miljard dollar, omgerekend nu zo'n 730 miljoen euro, vanwege de betrokkenheid bij de Libor-affaire. Dat meldt de Financial Times op basis van drie bronnen van de krant. De bank krijgt de onverwachte hoge boete naar verluidt al volgende week. De boete van de Rabobank zou de op een na hoogste zijn in de Libor-affaire. Alleen UBS moest een hoger bedrag betalen. De Zwitserse bank schikte voor 1,5 miljard dollar met de toezichthouder.

Voorziening

Het bedrag van 1 miljard dollar is hoger dan de 440 miljoen dollar die eerder verwacht werd. Wel anticipeerde de Rabobank al op de aankomende schikking. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers maakte de bank bekend dat er een voorziening is getroffen voor de Libor-boete. Hoe hoog deze voorziening is, wilde de bank niet bekend maken. De kosten hiervoor zijn geboekt onder de balanspost 'overige resultaten'. Deze bedroegen 944 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2013. Het is daarmee niet gezegd dat de voorziening ook deze hoogte heeft. De overige resultaten werden ook gevormd door de nieuwe pensioenregeling van de Rabobank, hoge afwaarderingen op vastgoed en de ontwikkeling van de rentecurve.

Barclays-scenario bij de Rabobank

Vorig jaar kwam de grootschalige manipulatie van de LIBOR-rente aan het licht. Banken stelden de belangrijkste interbancaire rente te laag voor, zodat ze er gezonder uitzagen voor de toezichthouder en meer verdienden aan derivaten als renteswaps, die vaak gekoppeld zijn aan de Libor. De Rabobank bleek ook betrokken.Barclays, UBS en RBS schikten inmiddels met de toezichthouder en betaalden in totaal 2,6 miljard dollar aan boetes. Barclays kreeg een boete van 453 miljoen dollar. Bij collegafrauder Barclays eiste de Libor affaire bovendien al de nodige slachtoffers in de hoogste bestuursregionen. Kort nadat bekend werd dat de bank geschikt had met de toezichthouders, stapte voorzitter Marcus Agius op.  Slechts twee dagen later vertrok ook CEO Bob Diamond, binnen enkele uren gevolgd door zijn rechterhand Jerry del Missier.

Sipko Schat

Het Rabo bestuur lijkt vooralsnog buiten schot te blijven. De bank ontsloeg in 2008 en 2011 wel vier werknemers  die betrokken waren bij de fraude, maar er zijn nog geen topmannen gesneuveld. Sipko Schat, lid van de raad van bestuur,  is verantwoordelijk voor de grootzakelijke activiteiten van de Rabobank en heeft de afdelingen onder zijn hoede die zich bezighouden met de financiële markten. Binnen deze tak vond de manipulatie van de interbancaire rente plaats en Schat heeft als leidinggevende de vier betrokken medewerkers ontslagen. Hoewel het mogelijk onder zijn toeziend oog plaatsvond, zit Schat voorlopig nog op zijn plek.  Vooralsnog lijken er weinig vraagtekens gezet te worden bij de vrijwaring van het bestuur van de Rabobank. Of de onverwachte hoge boete de positie van Schat en andere verantwoordelijken alsnog ter discussie zal stellen, moet nog blijken.

250x331_sipko_schat Sipko Schat