Doet Big Brother ING een Equensje?

3 Connecties

Relaties

BigData Financiële sector

Werkvelden

Privacy
9 Bijdragen

De retailcommandant van ING geeft toe dat de bank mogelijk gegevens van zijn rekeninghouders wil gaan door spelen aan winkeliers als Albert Heijn. Of is het een 1 april-grap?

Banken zijn van oudsher grote informatieverwerkers. Naast het passen op de centjes van hun klanten, verwerken de vier grootste Nederlandse banken - ING, Rabobank, ABN Amro en SNS - dagelijks miljoenen geldtransacties. Al deze girale betalingen worden opgeslagen. Dat zijn de banken voor hun administratie en op last van de toezichthouder verplicht om te doen. Het bankwezen bezit zodoende een schat aan informatie. Zij kunnen theoretisch inzien waar een rekeninghouder dagelijks zijn boodschappen pint of hoe hoog de huur is die een bepaalde klant maandelijks overmaakt. Door de komst van mobiel bankieren is deze informatie nog sterker uitgebreid. Banken kunnen nu ook nagaan hoe vaak iemand bijvoorbeeld zijn saldo checkt.

Gegevens doorverkopen

Vandaag werd bekend dat ING deze informatie wil gaan verkopen aan derden. De bank heeft daarvoor een speciaal ‘big data’-team geformeerd, dat de gegevens uit het betalingsverkeer kan analyseren, zo vertelt directeur Particulieren Hans Hagenaars van de bank in een gesprek met Het Financieele Dagblad. ‘Digitaal bankieren groeit massief, vooral via de mobiele app. ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen’, aldus Hagenaars. ‘Als het extra fees gaat opleveren zullen we dat niet nalaten. Maar als het nodig is voor acceptatie in de samenleving kan het ook zijn dat we er geen stuiver aan gaan verdienen. Die afweging moeten we maken.’

Een 1 april-grap?

VVD'er Ard van der Steur zegt op Twitter: 'ING is wel vroeg met de 1 april grap dit jaar.' Dat is geen gekke gedacht, want de uitspraken van retaildirecteur Hagenaars zijn wel erg tactloos. Neem bijvoorbeeld: 'Een tuincentrum wil graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Hij kan op het juiste moment een scherp aanbod doen.' Deze uitspraak zou normaal gesproken niet door de pr-controle komen, maar het kan natuurlijk zijn zomaar waar zijn. Tweet Van der Steur Het zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat een bedrijf betalingsgegevens door wil verkopen. Afgelopen mei kwam betalingsverwerker Equens slecht in het nieuws. De onderneming wilde zijn database van jaarlijks 2,2 miljard pintransacties verkopen aan bedrijven. Dat was een bloedserieus plan. Alleen na maatschappelijke ophef, besloot Equens om toch maar af te zien van het idee. Het zal moeten blijken of ING een grapje uithaalt, zoals Van der Steur suggereert, of dat het menens is. En als het menens is, dat het zijn plan ook daadwerkelijk durf uit te voeren. Op Twitter volgde namelijk een storm aan burgerlijke kritiek op het plan van ING. Dat is natuurlijk niet iets waar een bank, die vooral vertrouwen en veiligheid moet uitstralen, op zit te wachten.