Don't cry for me Argentina

2 Connecties

Relaties

Staatsobligaties

Werkvelden

Beleggen
11 Bijdragen

Dertien jaar vocht de Amerikaanse hedgefund manager Paul Singer voor terugbetaling van zijn staatsobligaties door het failliete Argentinië. Niet de vriendelijkste manier van beleggen. Maar, vindt Jan Dwarshuis, het werkt wel verfrissend. 'Heel Argentinië weet inmiddels dat de uitgifte van een obligatie verplichtingen met zich mee brengt.'

Het is misschien wel een van de meest spraakmakende juridische gevechten van de afgelopen vijftien jaar. Hedgefund manager Paul Singer kreeg het dertien jaar geleden aan de stok met Argentinië nadat het land in default raakte. Singer claimde zijn geld van zijn obligaties terug en dwong Argentinië afgelopen zondag op de knieën. Singer krijgt 75 procent van zijn geld (4,4 miljard dollar) terug inclusief rente en 235 miljoen dollar voor gemaakte advocatenkosten en externe vorderingen. Volgens Argentinië betaalde Singer destijds slechts 48 miljoen dollar voor de staatsleningen.

Rechtszaken

Veel Argentijnen begrijpen niet dat Singer hun land zo lang kon afsnijden van de financiële markten

Veel Argentijnen begrijpen niet dat Singer hun land zo lang in zijn greep kon houden en afsneed van de financiële markten. In eerste instantie heeft het natuurlijk te maken met het onverzettelijke karakter van Singer. Hij is dol op rechtszaken, doet zijn huiswerk extreem goed en is een meester in het opkopen van ‘distressed assets’. Daarnaast scheelt het aanzienlijk dat hij kan procederen in New York, maar dit is meestal een onderdeel van zijn uitgekookte strategie.

Peru
Singer wordt door velen verguisd, terwijl anderen juist wijzen op zijn correcte activistische manier van zakendoen. Wanneer een land een obligatie uitgeeft, moet ze deze simpelweg terug betalen. Eerder dreef Singer Peru al tot waanzin door beslag te leggen op het presidentiële vliegtuig van de natie. Maar ook het straatarme Congo heeft een hoge prijs moeten betalen voor de dadendrang van de gedreven hedgefund manager. Water of geen water, Congo moest en zou betalen, hetgeen geschiedde.

Jan Dwarshuis

Ik me niet aan de indruk onttrekken dat Singer politieke invloed aanwendt om zijn doelen te bereiken

Verboden
Nederland heeft de praktijken van Singer simpelweg verboden. In Europa gaan de handen minder snel op elkaar voor Singer dan in de VS. Daarnaast kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Singer politieke invloed aanwendt om zijn doelen te bereiken. De VS had immers best constitutioneel kunnen ingrijpen om de kwestie Argentinië eerder tot een fatsoenlijk einde te brengen. Het geschil stamt nog uit de tijd van Ronald Reagan, die een oplossing vond, waar de eigenzinnige Paul Singer zich echter kennelijk niet in kon vinden. Het lijkt er op dat er achter de schermen meer aan de hand was. Voor verschillende grootbanken was er tevens veel geld gemoeid met de kwestie.

Verfrissend
Activistisch, juridisch financieel gedreven asset management is een lucratieve tak van sport. Paul Singer is misschien wel de beste ter wereld in zijn vakgebied en is tevens een ware banenmotor. Ondanks het feit dat het mijn manier van beleggen nooit zal worden, werkt de manier van Singer wel verfrissend. Een natie of bedrijf kan niet zomaar slordig omgaan met haar of zijn verplichtingen. Managers als Singer houden de financiële geesten scherp. Heel Argentinië weet inmiddels dat de uitgifte van een obligatie verplichtingen met zich meebrengt. Neemt u van mij aan dat er nog genoeg naties en bedrijven zijn, die eenzelfde harde les nog zullen moeten leren.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.