
Dertien jaar vocht de Amerikaanse hedgefund manager Paul Singer voor terugbetaling van zijn staatsobligaties door het failliete Argentinië. Niet de vriendelijkste manier van beleggen. Maar, vindt Jan Dwarshuis, het werkt wel verfrissend. 'Heel Argentinië weet inmiddels dat de uitgifte van een obligatie verplichtingen met zich mee brengt.'
Het is misschien wel een van de meest spraakmakende juridische gevechten van de afgelopen vijftien jaar. Hedgefund manager Paul Singer kreeg het dertien jaar geleden aan de stok met Argentinië nadat het land in default raakte. Singer claimde zijn geld van zijn obligaties terug en dwong Argentinië afgelopen zondag op de knieën. Singer krijgt 75 procent van zijn geld (4,4 miljard dollar) terug inclusief rente en 235 miljoen dollar voor gemaakte advocatenkosten en externe vorderingen. Volgens Argentinië betaalde Singer destijds slechts 48 miljoen dollar voor de staatsleningen.
Rechtszaken
Veel Argentijnen begrijpen niet dat Singer hun land zo lang kon afsnijden van de financiële markten
Veel Argentijnen begrijpen niet dat Singer hun land zo lang in zijn greep kon houden en afsneed van de financiële markten. In eerste instantie heeft het natuurlijk te maken met het onverzettelijke karakter van Singer. Hij is dol op rechtszaken, doet zijn huiswerk extreem goed en is een meester in het opkopen van ‘distressed assets’. Daarnaast scheelt het aanzienlijk dat hij kan procederen in New York, maar dit is meestal een onderdeel van zijn uitgekookte strategie.
Peru
Singer wordt door velen verguisd, terwijl anderen juist wijzen op zijn correcte activistische manier van zakendoen. Wanneer een land een obligatie uitgeeft, moet ze deze simpelweg terug betalen. Eerder dreef Singer Peru al tot waanzin door beslag te leggen op het presidentiële vliegtuig van de natie. Maar ook het straatarme Congo heeft een hoge prijs moeten betalen voor de dadendrang van de gedreven hedgefund manager. Water of geen water, Congo moest en zou betalen, hetgeen geschiedde.
Verboden
Nederland heeft de praktijken van Singer simpelweg verboden. In Europa gaan de handen minder snel op elkaar voor Singer dan in de VS. Daarnaast kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Singer politieke invloed aanwendt om zijn doelen te bereiken. De VS had immers best constitutioneel kunnen ingrijpen om de kwestie Argentinië eerder tot een fatsoenlijk einde te brengen. Het geschil stamt nog uit de tijd van Ronald Reagan, die een oplossing vond, waar de eigenzinnige Paul Singer zich echter kennelijk niet in kon vinden. Het lijkt er op dat er achter de schermen meer aan de hand was. Voor verschillende grootbanken was er tevens veel geld gemoeid met de kwestie.
Verfrissend
Activistisch, juridisch financieel gedreven asset management is een lucratieve tak van sport. Paul Singer is misschien wel de beste ter wereld in zijn vakgebied en is tevens een ware banenmotor. Ondanks het feit dat het mijn manier van beleggen nooit zal worden, werkt de manier van Singer wel verfrissend. Een natie of bedrijf kan niet zomaar slordig omgaan met haar of zijn verplichtingen. Managers als Singer houden de financiële geesten scherp. Heel Argentinië weet inmiddels dat de uitgifte van een obligatie verplichtingen met zich meebrengt. Neemt u van mij aan dat er nog genoeg naties en bedrijven zijn, die eenzelfde harde les nog zullen moeten leren.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
11 Bijdragen
Anton van Haasteren 1
Daarbij, voor niets gaat alleen de zon op.
Contramine 1
Argentinië had bij mijn weten die obligaties uitgegeven onder Amerikaans recht. Dat maakt het mogelijk dat afzonderlijke schuldenaren blijven procederen (in plaats van mee te gaan in een algehele regeling voor schuldenaren). Dwarshuis noemt het een banenmotor. Volstrekte onzin: aasgieren zijn het. Er gaan door deze mensen in Argentinië veel meer banen kapot dan er yuppenbanen in de USA mee ontstaan.
Jan Smid 8
Ik ben benieuwd naar de redenering. Daarnaast merk ik op dat als de wetten van Adam Smith waren ingevoerd Singer straatarm zou zijn geweest. Grappig dat Dwarshuis niets snapt van toegevoegde waarde en reële economie.
"Ondanks het feit dat het mijn manier van beleggen nooit zal worden, werkt de manier van Singer wel verfrissend. Een natie of bedrijf kan niet zomaar slordig omgaan met haar of zijn verplichtingen. "
Heer Dwarshuis, als een bedrijf niet kan voldoen aan zijn verplichtingen als een niet een gedeelte van de schuld verdwijnt en een aantal schuldeneisers gaan daar mee akkoord, dient ELKE schuldeiser daarmee akkoord te gaan want geregeld in wetgeving. Dat lijkt mij met name voor de werknemers een uitstekende zaak. Ik heb uitgerekend dat Singer een rendement maakt iets van 1040 %. Dat kan je geen ondernemen noemen maar is werk van een aasgier.
Anton van Haasteren 1
Jan SmidOud Nederlands spreekwoord zegt: zorg dat je je zaakjes voor elkaar hebt.
Contramine 1
Anton van HaasterenJan Smid 8
Anton van HaasterenBij heel veel mensen die veel dichter op het vuur zaten dan u en ik hadden de wenkbrauwen moeten fronsen maar dat gebeurde niet. En waarom zijn dan de banken gered?
Daarnaast was het geloof u die het logisch vond dat mensen wier hypotheken onder water stond geholpen werden met belastinggeld en hoge huren. Waarom?
goof 4
De ECB zal donderdag graag de beleggers eraan te herinneren dat het vrijwel alles, met inbegrip van obligaties en aandelen kunnen kopen, analisten van Credit Suisse, waaronder Foley zeggen. De centrale bank zal waarschijnlijk QE uitbreiden tot in ieder geval meer "quasi- regering" corporates, en ideaal om te vormen van synthetische investment-grade credit activa, voegen ze eraan toe.
Weten we in ieder geval hoe het komt dat de beurzen zo kunnen stijgen in korte tijd .
Als Draghi ook al aandelen opkoopt wat zijn dan aandelen nog waard na een meltdown.
Dit moet toch binnenkort met een geweldige knal uit elkaar ploffen zou je zeggen.
wp200 1
Dit is zo misleidend dat het pijn doet.
Singer en trawanten kochten hun obligaties over van de oorspronkelijke schuldhouders (voor een habbekrats) NADAT Argentinië failliet was gegaan. Met als EXPLICIET doel om via de (Amerikaanse) rechter te alsnog volledige betaling af te dwingen, ondanks het feit dat de meerderheid van de schuldhouders reeds akkoord was met Argentinië over een regeling ("haircut").
"Wanneer een land een obligatie uitgeeft, moet ze deze simpelweg terug betalen."
Dit is pertinent onjuist. De reden dat de rente op Griekse obligaties hoger is dan die op Duitse, is juist dat een soevereine staat NIET verplicht is om zijn schulden te betalen. De investeerders wegen de waarde van de belofte tot terugbetaling, dat risico zit dus in de rente verdisconteerd.
Monsieur le baron de Munchausen 5
wp200[Verwijderd]
Monsieur le baron de Munchausenph4ge 3