Doodordinaire bluf

2 Connecties

Relaties

Bezuinigen Samsom
4 Bijdragen

Bezuinigen of niet bezuinigen, het maakte niet zoveel uit volgens Samsom. Pure bluf aldus Ewald Engelen.

Diederik Samsom is voor elke serieuze interviewer uitgegroeid tot angstgegner. Teflon als Rutte, maar dan met inhoud. In vrijwel elk Nederlands redactielokaal wordt met ontzag gesmiespeld over zijn bêtabrein en fotografisch geheugen. Zijn superieure dossierkennis en retorische gave zouden hem in het verbale schijngevecht van het interview onverslaanbaar maken. 

Afgelopen zondag was Samsom te gast bij Buitenhof. Mooie gelegenheid om dat brein tegen het licht te houden. We pakken het interview op bij de 33ste minuut. De interviewer heeft Samsom net geconfronteerd met uitlatingen van voor de verkiezingen. Kort: wij laten de eerste twee jaar de begrotingsteugels vieren en gaan in Brussel een groeicoalitie smeden.
 
Samsom: 'Weet u wat - wij hebben de afgelopen jaren enorme discussies gevoerd over de economie kapot bezuinigen versus hem (sic!) stimuleren. Leg de verkiezingsprogramma's van alle partijen nou eens op een rij. En dan kijk je naar de partij die het minst bezuinigt - dat is dan de PVV - en de partij die het meest bezuinigt. Nou dat is dan de VVD of het regeerakkoord, want VVD en PvdA ontliepen elkaar daarin niet veel. Het verschil in economische groei tussen beide programma's is één promille - dat zijn de smalle marges van de politiek ...'
 
Om te vervolgen: 'Het verschil zit 'm niet in de macro-economische cijfers over hoeveel je bezuinigt. Het verschil zit 'm in wat je daarmee voor de mensen betekent.'
 
Keuzes in kaart
Heeft Samsom gelijk? Laten we het onvolprezen 'Keuzes in kaart' van het CPB erbij pakken. Op pagina 18 staan de macro-economische gevolgen van de verkiezingsprogramma's keurig op een rij. Afgezet tegen het basispad (de 'ombuigingen' van Rutte I en de Kunduzcoalitie) leidt het PvdA-programma tot 2,3 procent extra krimp en dat van de PVV tot 0,7 procent groeiverbetering. Oftewel, door minder te bezuinigen - 7 miljard euro versus 15 miljard - zorgt de PVV voor minder werkloosheid, hogere koopkracht en dus meer groei. En dat met exact dezelfde staatsschuld (74,1 procent) en een iets lager begrotingstekort (1,3 versus 1,5) in 2017.
 
Er zijn dus wel degelijk twee wegen naar herstel. Eén van werkloosheid, krimp en ellende. En één van voorzichtige groei, behoud van koopkracht en werkgelegenheid. Het grote verschil is dat de groeiweg het begrotingstekort pas in 2015 onder de Brusselse norm van drie procent brengt terwijl de krimpweg dat al in 2013 doet.
 
Dit is niet sterker en socialer, maar domme horigheid aan Brussel. En dit is dus geen superieure dossierkennis maar doodordinaire bluf.
 
Dan mogen nu de handschoenen uit, dames en heren interviewers!