© Creative Commons / by Surija / "Sray"

Doorstart abortusklinieken CASA mislukt: ‘Zeer nare gevolgen voor cliënten’

2 Connecties

Relaties

abortuszorg

Organisaties

CASA
6 Bijdragen

Onlangs werd CASA, de grootste keten van abortusklinieken van Nederland, failliet verklaard. Toen was er nog goede hoop op een doorstart. Vrijdag is duidelijk geworden dat dit niet gaat lukken. Dat heeft niet alleen nare gevolgen voor de medewerkers, maar zet ook de abortuszorg in Nederland onder druk.

Groot verdriet bij de medewerkers van CASA, de organisatie die de helft van alle abortussen in Nederland uitvoerde. Ondanks de bemoedigende woorden van curator Marc Udink en bestuurder Co’tje Admiraal enkele weken geleden, zal de organisatie niet zoals eerder werd beloofd een doorstart maken. Dat deelt bestuurder Admiraal vandaag mee in een brief aan de medewerkers:

Beste collega’s,

De doorstart van de CASA Abortus Klinieken naar City Abortus Klinieken is mislukt. Zoals jullie weten hebben wij de afgelopen tijd hard gewerkt om na het faillissement samen met jullie de zorgverlening aan onze cliënten voort te kunnen zetten in een nieuwe stichting. Maar helaas moet ik jullie mede namens de raad van toezicht melden dat de gesprekken die er op gericht waren om een doorstart te maken vandaag zijn geëindigd.

‘We kunnen de hoge kosten van onze huurpanden niet meer gaan opbrengen’

Doorstart niet haalbaar

Een doorstart bleek niet haalbaar om meerdere redenen schrijft Admiraal, die pas enkele weken geleden de leiding overnam van Ron Leenders.

‘We hebben moeten constateren dat een gezonde toekomst voor een door ons doorgestarte nieuwe stichting niet haalbaar is. Dat komt door meerdere factoren. Je moet daarbij bijvoorbeeld denken aan leveranciers die ons nu vragen om grotere financiële zekerheden, gezien de voorgeschiedenis. (…) Daarnaast weten wij dat er andere abortusklinieken in onze omgeving gaan starten. Daardoor zullen we minder cliënten gaan zien, en zal dus het geld dat we van VWS krijgen ook minder worden. Dit betekent dat we de hoge kosten van bijvoorbeeld onze huurpanden niet meer kunnen gaan opbrengen.’

Drama na drama

In augustus dit jaar werd al een deel van de CASA-organisatie failliet verklaard, vanwege een vermeende miljoenenfraude met declaraties van onderdeel CASA Medical. De NZA en VWS stelden een onderzoek in. Als gevolg hiervan kregen ook de abortusklinieken te maken met claims. Het leidde tot het faillissement op 9 november.

Het nieuws van vrijdag betekent het definitieve einde van de CASA-organisatie. De rol van de bestuurder en de raad van toezicht is nu uitgespeeld, zo schrijft Admiraal in haar brief:

‘Jullie beleven drama na drama. Wij vinden het erg dat wij jullie daar niet voor hebben kunnen behoeden. En ook onze cliënten zullen zeer nare gevolgen ervaren van het feit dat de beoogde rimpelloze doorstart niet gelukt is. Het is nu aan de curator om jullie verder te berichten. De raad van toezicht en ik spelen nu geen rol meer.' Onduidelijk is wat er gaat gebeuren met de abortussen die momenteel nog op de agenda staan.

De curator heeft inmiddels op zijn beurt ook een bericht gestuurd aan de medewerkers. ‘De groep die samen met Co’tje heeft geprobeerd een financiering te krijgen is daarin uiteindelijk niet geslaagd. Wel waren de VWS vergunningen al binnen,’ zo schrijft curator Marc Udink. Ook vraagt hij de medewerkers om nog even door te werken. ‘Dat zal voor een paar dagen zijn. In overleg met VWS wordt gewerkt aan een snelle nieuwe oplossing.’

 

 


FTM en Argos doen gezamenlijk onderzoek naar de ondergang van de CASA abortuskliniek. Eerder verschenen er onder andere artikelen over oud-bestuurder Bert van Herk die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter de vermeende declaratiefraude. Ook de rol van de Raad van Toezicht was onderwerp van onderzoek. Lees hier het gehele dossier.