1929, 1987, 2014? Het is weer oktober, de rust is voorbij

Beleggers in aandelen hebben de afgelopen jaren prima zaken gedaan, maar de hard werkende middenklasse wordt structureel uitgekleed. Een belegger als Jan Dwarshuis maakt zich daar grote zorgen over. De relatieve rust op de aandelenmarkt is louter te danken aan manipulatie.

Oktober is voor beleggers slecht begonnen. Sinds 2011 is de S&P 500 in oktober niet zo beroerd uit de startblokken gekomen. De winst over de maand september werd in één dag van tafel geveegd. Belangrijk aandachtspunt is dat de daling tot stand kwam met een toenemend volume. Interessant is tevens de koersontwikkeling van de US-Treasuries.

Oktober roept bij veel ervaren beleggers bijzondere herinneringen op. In 1974 steeg de S&P 500 in oktober 16,3 procent en in 1987 was het verlies maar liefst 21,8 procent. Wanneer het op volatiliteit aankomt, zult u oktober bovenaan de lijst vinden. Hoe het dit keer zal verlopen weet niemand, maar het belooft in ieder geval een spannende maand te worden.

Het is ongezond en gevaarlijk wanneer centrale bankiers de koersen continu richting het Noorden jagen

Doping uitgewerkt

De met doping gestuurde aandelenmarkten lijken langzaam te ontwaken en de realiteit onder ogen te zien. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse centrale bank Fed sinds 2013 heeft gerommeld in futures op de S&P 500. Maar al te vaak heb ik op Nederlandse beleggingssites gelezen dat men bepaalde bewegingen in de S&P 500 niet begreep en dat deze koersuitslagen meestal tijdens de lunch plaats vonden. Het bewijs hiervoor lijkt nu gevonden. Sinds 15 september jongstleden heeft de Chicago Mercantile Exchange (CME) een stokje gestoken voor deze ‘storende praktijken’. Het mag daarom geen verrassing zijn dat sindsdien de volatiliteit op de mondiale beurzen is toegenomen.

Het is ongezond en gevaarlijk wanneer centrale bankiers de koersen continu richting het Noorden jagen. Daarnaast laat het te goedkope geld velen naar de bank rennen om een huis te kopen omdat dit voordelig zou zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nederlandse huizenmarkt, die volgens het IMF nog steeds ruim 30 procent te duur is. De gemanipuleerde relatieve rust op de mondiale beurzen zorgt voor een gevoel van zekerheid, maar dat is schijnzekerheid. Iedereen weet dat een economie op eigen benen moet staan. Bondig samengevat ontwikkelt de economie zich in Europa niet echt voortvarend, de VS draait redelijk en China lijkt wat af te koelen.

Ik ben geen socialist, maar deze ontwikkeling is fnuikend voor een structureel herstel van de Europese economie

Recessie

Tien jaar lang heeft Duitsland in Europa de kar getrokken en daar lijkt nu een einde aan te komen. Duitsland dreigt weg te glijden in een recessie. Mede door de sancties jegens Rusland schiet de Europese Unie zich in haar eigen voet. Politici realiseren zich kennelijk niet goed genoeg dat de Europese burger crisismoe is. De realiteit is dat aandelenbeleggers sinds 2008 uitstekend zaken gedaan hebben, maar dat de hard werkende middenklasse structureel wordt uitgekleed.

Ik ben geen socialist, maar deze ontwikkeling is fnuikend voor een structureel herstel van de Europese economie. Al eerder heb ik gewezen op de problemen in Frankrijk. Merkwaardig is dat de egoïstische Fransen alle begrotingsregels aan hun laars lappen en daarmee de toekomst van de EU als geheel in gevaar brengen.

De belegger maakt zich terecht zorgen om de mondiale groeivooruitzichten op dit moment. 60 Procent van de belangrijkste industrielanden laten een verzwakking van hun productie zien. Daarnaast is het opvallend dat de geopolitieke problemen tot op heden volledig genegeerd worden. Maar ook de zorgvuldig gehypte IPO-markt vind ik al langer een teken aan de wand. De ‘Alibaba Peak’ is geen toeval. Aan de gemanipuleerde rust komt langzaam maar zeker een einde.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.