Doping

Doping in de sport mag dan een onuitroeibaar verschijnsel zijn, in de economie raken de stimulerende middelen vanzelf uitgewerkt. 'Beleggers zijn dopingmoe', constateert Jan Dwarshuis. De super schuld-cyclus loopt op z'n eind, dat voelen ze. Nu de beleidsmakers nog.

Doping in de sport is van alle tijden, hetgeen waarschijnlijk nooit zal veranderen. De naïeve verontwaardiging onder sporters en supporters blijft mij iedere keer weer verbazen. Echter, doping in de financiële wereld is een ander verhaal. Complete generaties worden opgevoed met een extreem laag rentebeleid. Zij denken daadwerkelijk dat geld gratis is, wat natuurlijk een utopie is. Steeds meer beleidsmakers en beleggers hebben twijfels over het monetaire beleid van de ECB. De Bank of International Settlements (BIS) waarschuwt ondertussen voor de zoveelste keer.

D-Day

Gisteren was het wederom D-Day voor de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. De ECB gaat weer een stapje verder om de economie en de inflatie aan te jagen. Banken die geld willen lenen bij de ECB hoeven geen rente meer te betalen; de rente gaat naar 0 procent. De rente die banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen wordt nog duurder, te weten -0,4 procent. Daarnaast vergroot de ECB het obligatieopkoopprogramma tot 80 miljard euro en komt er een nieuwe financieringsronde voor banken. Draghi zet zijn psychologische spel voort om koste wat het kost zijn gelijk te halen.

Moe

Kennelijk geloven de centrale bankiers zelf ook niet meer in hun voorgeschreven medicijn

Ondertussen zijn beleggers dopingmoe. Heel langzaam raken investeerders ervan overtuigd dat de maatregelen van de centrale bankiers weinig zoden aan de dijk zetten. Claudio Borio van de BIS (Bank for International Settlements) is daarover glashelder: 'Hun vertrouwen in de helende krachten van de centrale bank begint, waarschijnlijk voor het eerst, af te nemen. Beleidsmakers doen er goed aan dit ter harte te nemen.' Kennelijk geloven de centrale bankiers zelf ook niet meer in hun voorgeschreven medicijn. Al eerder heb ik u gewezen op het feit dat volgens verschillende toonaangevende fundmanagers het einde van de super schuld-cyclus nabij is. Nu het vertrouwen in de Draghi’s van deze wereld verder afbrokkelt, vinden we hiervan steeds meer bevestiging. Daarnaast is er ook sprake van een demografisch gevecht, hetgeen een tegenstander van formaat is en over een extreem lange adem beschikt.

Naïef

Investeerders in de breedste zin van het woord doen er verstandig aan om notie te nemen van het definitieve einde van de super schuld-cyclus. Laat u door Draghi of Yellen niet op het verkeerde been zetten door nog meer schuld aan te gaan om hen slechts te dienen. Centrale bankiers hebben uiteindelijk een andere agenda, die de uwe niet is. De dramatische opbouw van pensioengelden is een goed voorbeeld van wat een extreem lage rente doet met doorlopende vermogensopbouw. Doping in de wereld van het geld heeft verstrekkende gevolgen, waarbij menigeen zijn financiële naïviteit vroeg of laat zal verliezen. Een gezonde balans tussen reële waarde en schuld zal doorslaggevend zijn om deze periode het hoofd te bieden. Dat dit proces bij velen tot negatieve verrassingen zal leiden behoeft verder geen betoog.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen