
Doping
Doping in de sport mag dan een onuitroeibaar verschijnsel zijn, in de economie raken de stimulerende middelen vanzelf uitgewerkt. 'Beleggers zijn dopingmoe', constateert Jan Dwarshuis. De super schuld-cyclus loopt op z'n eind, dat voelen ze. Nu de beleidsmakers nog.
Doping in de sport is van alle tijden, hetgeen waarschijnlijk nooit zal veranderen. De naïeve verontwaardiging onder sporters en supporters blijft mij iedere keer weer verbazen. Echter, doping in de financiële wereld is een ander verhaal. Complete generaties worden opgevoed met een extreem laag rentebeleid. Zij denken daadwerkelijk dat geld gratis is, wat natuurlijk een utopie is. Steeds meer beleidsmakers en beleggers hebben twijfels over het monetaire beleid van de ECB. De Bank of International Settlements (BIS) waarschuwt ondertussen voor de zoveelste keer.
D-Day
Gisteren was het wederom D-Day voor de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. De ECB gaat weer een stapje verder om de economie en de inflatie aan te jagen. Banken die geld willen lenen bij de ECB hoeven geen rente meer te betalen; de rente gaat naar 0 procent. De rente die banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen wordt nog duurder, te weten -0,4 procent. Daarnaast vergroot de ECB het obligatieopkoopprogramma tot 80 miljard euro en komt er een nieuwe financieringsronde voor banken. Draghi zet zijn psychologische spel voort om koste wat het kost zijn gelijk te halen.
Moe
Kennelijk geloven de centrale bankiers zelf ook niet meer in hun voorgeschreven medicijn
Ondertussen zijn beleggers dopingmoe. Heel langzaam raken investeerders ervan overtuigd dat de maatregelen van de centrale bankiers weinig zoden aan de dijk zetten. Claudio Borio van de BIS (Bank for International Settlements) is daarover glashelder: 'Hun vertrouwen in de helende krachten van de centrale bank begint, waarschijnlijk voor het eerst, af te nemen. Beleidsmakers doen er goed aan dit ter harte te nemen.' Kennelijk geloven de centrale bankiers zelf ook niet meer in hun voorgeschreven medicijn. Al eerder heb ik u gewezen op het feit dat volgens verschillende toonaangevende fundmanagers het einde van de super schuld-cyclus nabij is. Nu het vertrouwen in de Draghi’s van deze wereld verder afbrokkelt, vinden we hiervan steeds meer bevestiging. Daarnaast is er ook sprake van een demografisch gevecht, hetgeen een tegenstander van formaat is en over een extreem lange adem beschikt.
Naïef
Investeerders in de breedste zin van het woord doen er verstandig aan om notie te nemen van het definitieve einde van de super schuld-cyclus. Laat u door Draghi of Yellen niet op het verkeerde been zetten door nog meer schuld aan te gaan om hen slechts te dienen. Centrale bankiers hebben uiteindelijk een andere agenda, die de uwe niet is. De dramatische opbouw van pensioengelden is een goed voorbeeld van wat een extreem lage rente doet met doorlopende vermogensopbouw. Doping in de wereld van het geld heeft verstrekkende gevolgen, waarbij menigeen zijn financiële naïviteit vroeg of laat zal verliezen. Een gezonde balans tussen reële waarde en schuld zal doorslaggevend zijn om deze periode het hoofd te bieden. Dat dit proces bij velen tot negatieve verrassingen zal leiden behoeft verder geen betoog.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
21 Bijdragen
goof 4
Maar dat de banken in de EU ons nu 80 miljard kosten om ze overeind daar hoor je niemand over .
Zijn we niet een beetje de weg kwijt met z'n allen .
De politiek en de media gebruiken de asielzoekers als bliksemafleider voor de echte problemen zeg ik al maanden en dat dat bleek gisteren wel weer toen super Mario zijn belofte gestalte deed , what ever it takes.
80 miljard per maand voor de banken sector en wat vage verplichtingen aan de banken of ze aub nu eens wat geld in de economie willen steken in de vorm van kredieten aan het MKB.
80 miljard per maand en super Mario gaat /kan nu ook bedrijfs -obligaties opkopen ofwel Draghi koopt niet alleen alle rotzooi op en dat zijn de staatsobligaties maar gaat nu op bedrijfsobligaties opkopen om de aandelenmarkten te ondersteunen.
Dag pensioenpotten , dag spaargeld, dag inkomsten voor de pensioenfondsen , dag MKBérs , dag klootjesvolk .
Doooooood paard .
Maar let op Rabo-certificaathouders , goed nieuws voor jullie .
Nog even en de Rabobank certificaathouders die lekker 6,5 % rente krijgen op hun achtergestelde leningen gaan geruisloos over naar de ECB balansen.
Of al die nieuws goed is voor de beurzen gaan we beleven komende weken , ofwel de zeepbel klapt eindelijk of het lukt ze om er nog wat gebakken lucht in te blazen.
Elke dag contrair op de pieken en dalen lijkt mij lucratief.
Jos Oskam 1
Volgens mij hebben de acties van Draghi niets met "gelijk halen" te maken, maar alles met het uit de wind houden van zijn vriendjes, met name zijn landgenoten. Het heeft mij altijd verbijsterd dat deze door Goldman Sachs opgeleide ladelichter, die actief heeft meegeholpen om de cijfers van onder andere Italie en Griekenland te manipuleren om aan de Euro voorwaarden te voldoen, tot ECB baas is benoemd. De gevolgen beginnen steeds duidelijker zichtbaar te worden.
In het geboorteland van Draghi begint de economie steeds meer op een zwart gat te lijken. De staatsschuld is onhoudbaar en wordt met allerlei lugubere derivatenconstructies onder het tapijt geveegd. De banken kreunen onder een enorme hoeveelheid rommelkredieten die zo goed als oninbaar zijn maar wel voor de volle waarde in de boeken staan. Kortom, de Italiaanse economie wankelt en de banken staan op klappen.
In dat licht zijn de acties van Draghi heel begrijpelijk. Alle maatregelen die hij neemt zijn gericht op het vooruit helpen van met name de Italiaanse economie en het overeind houden van met name de Italiaanse banken. Daar zijn overigens ook andere zuidelijke landen met een economie "à l Italienne" blij mee. De rekening van deze ontwikkelingshulp wordt glashard bij spaarders en (toekomstige) gepensioneerden op de mat gegooid. En niemand die ertegen in het geweer komt, iedereen ligt aan de voeten van "super Mario". Het is om onwel van te worden.
Helaas voor de heer Draghi zijn problemen dingen die wél vanzelf ontstaan maar zelden vanzelf weg gaan. Of, zoals Herbert Stein het formuleerde, ""If something cannot go on forever, it will stop". Je kunt wel doorgaan met over de rotte plekken heen te schilderen, maar vroeg of laat stort de hele gammele constructie in elkaar. Dat is volgens mij ook het voorland van de Euro. Wie gelooft er nog dat dit soort machinaties eeuwig kan doorgaan?
Bart Bartelds 4
Na 2008 bepaalt feitelijk de centrale bank FED de koersen van beleggingen.
En dan word het een tombola waarbij de koers is wat een gek er voor over heeft met alle gevolgen die komen gaan.
Simpel, er is heden nog nauwelijks economisch bedrijvigheid zowel EU als VS.
De reële economie zit heden in Rusland en China met als aanhangwagen India en Brasilia.
En voor Nederland moet de grote klap nog komen als de gasbel leeg op en over is.
Op dat moment verdwijnt vast en zeker de zware chemie industrie uit Nederland omdat er geen goedkoop gas meer is.
Dat de EU een harde landing gaat maken weet Draghi ook wel maar hij en zijn collega totaal niet meer weten hoe eruit te komen dat het voor een ieder nog te dragen is en kunnen werken aan een nieuwe toekomst.
Een ding is wel duidelijk heden, door de VS zo vurig gewenste oorlog met Rusland vind geen doorgang aangezien Rusland DIRECT met atoom wapens zal beginnen en dat de VS erbij betrokken word.
Dat was voor de VS en elite nu even niet de bedoeling.
Gerrit Zeilemaker 6
Een middel om de inflatie aan te wakkeren? Heel eenvoudig: QE for the people. Iedere maand tachtig miljard uitdelen aan de armlastige in Europa heeft snel en meer effect. Drie á vier procent inflatie zou mooi zijn en dan stoppen.
Natuurlijk moet veel meer gebeuren, maar ik beperk mij tot het onderwerp.
Gilles Wattel 1 3
Gerrit Zeilemakergoof 4
Met die knettergekke Draghi aan het roer van de ECB zijn we aan het afstevenen op een big bang waar de honden geen brood van lusten.
En weer gaat die dwaas van een Draghi de banken extra shots verstrekken en de politiek en de media blijven het klootjesvolk maar voorliegen .
Ga onderhand maar eens hamsteren zou ik zeggen en pin wat je kunt pinnen want de bodem is er onderuit aan het vallen.
Hoe geestelijk gestoord is die Draghi om nu ook al de aandelenmarkten vol te pompen met nep geld.
Ik hoor het schoothondje van Merkel ( Mark Rukker) nu op TV zeggen dat echt alle geld wat naar Turkije gaat geen cent naar de Turkse regering gaat .
Ging ook geen cent meer naar Griekenland zei hij twee jaar geleden toch! die man denkt echt dat iedereen zijn IQ heeft geloof ik.
Man man waar zijn onze leiders toch allemaal mee bezig of zit het zo ontzettend fout allemaal dat er toch geen eer meer aan te behalen valt , want dat denk ik namelijk .
Iedere imbeciel met meer als 2 hersencellen kan bedenken dat we met een rotgang het ravijn inrennen als een stelletje suicide makke domme schapen.
Gilles Wattel 1 3
goofline
Gilles Wattel 1 3
Dijsselbloem in elk geval niet, en wat Merkel doet zie ik als wanbeleid.
Bankiers lijken niet verder te kijken dan hun volgende bonus.
En als je naar de derivaten exposure van Deutsche Bank kijkt, een vijftien keer het Duitse nationale inkomen, dan vraag je je ook af welk beleid nog kan helpen.
En dan noemt zelfs een Wellink Draghi een kamikaze.
Jan Smid 8
Daarnaast is doping dé sloper, vraag dat maar aan de sporters uit de voormalige DDR
Contramine 1
Monetair beleid is vooral tijd kopen om aanpassingen door te voeren. Dat is wat zinloos als betrokken overheden die aanpassingen niet willen doorvoeren.
Anton Van de Haar 8
ContramineJoost Visser 5
Contramineline
ContramineU schrijft: landen als Duitsland en Nederland met een enrome overschot op de handels balans. Waar bestaat die handelbalans uit. En tot hoe ver doen die landen dat zelf. Waarom houden die landen dat in stand?
goof 4
Niet of maar wanneer en dat begint iedere econoom zich af te vragen.
Hoelang houden de beurzen nog stand vragen vele zich af.
Hoelang duurt het nog dat het vertrouwen in het huidige totaal failliete systeem bij het klootjesvolk wegvalt.
Aandelenbeurzen gaan gesponsord worden door de ECB dmv van het opkopen van bedrijfsobligaties zegt Draghi.
Banken verkopen hun rotzooi van staatsobligaties aan de ECB tegen een koers van 100 % terwijl de waarde ver onder de 100 staat .
ECB verlaagd de rentes naar echt 0 en groot geld moet zelfs 0,4 betalen.
Maar wie is sinterklaas ECB , juist dat is het klootjesvolk en schuld wordt gestapeld op nog meer schuld en die mega schulden moeten het klootjesvolk ophoesten.
Als je dit 10 jaar geleden had voorspeld wat de ECB nu doet dan zou je met een dwangbuis in een TBS worden opgesloten.
Hoe ver kunnen we nog zinken en de uitspraak "what ever it takes " van super Mario gaan nog veel verder als dat de meest domme econoom ooit had kunnen bedenken.
Morgen verkiezingen in Duitsland en wordt Angela afgestraft voor haar wanbeleid gaat het een leuke beursdag worden maandag .
goof 4
http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2016/02/de-dominos-vallen.html
Misschien dat u het nu snapt waarom we aan dat dode paard trekken.
Het is over en uit en trek uw plan en dat is wat ik al jaren zeg , het wordt een lange tijd van ieder voor zich en god voor ons allen en doet u dat niet zoals het wanbeleid van de Pvda dan wacht u nog een lange tijd van heel veel armoede .
Hoe dit gaat aflopen gaan we beleven maar hamsteren in voedsel en uw geld omzetten naar fysiek goud en zilver lijkt mij een goede investering ipv van het te steken in de aandelenmarkten die vandaag of morgen als laatste ook uit elkaar ploffen na de grondstoffen en obligatie markten.
Ludovica Van Oirschot 15
Monsieur le baron de Munchausen 5
Zoals meestal is de achterliggende oorzaak niet zozeer vriendjespolitiek, ofschoon dat ook bestaat, maar foutieve filosofie. Het is nogal krankjorum om te verwachten dat je economische groei kunt genereren door het aantal eenheden ruilmiddel te vergroten (dwz: mensen rijker maken door ze eerst armer te maken); zij het via kwantitatieve verruiming, zij het via het vergroten van de hoeveelheid krediet. Als het zo makkelijk zou zijn dan waren we allemaal multitriljardair en zou armoede al lang geleden uitgebannen zijn. Even de economie stimuleren en hopla: het varkentje is weer gewassen.
Onze financiele leidsmannen weten niets anders meer te verzinnen dan het beleid wat sinds 2008 niet meer werkt, en eigenlijk nooit gewerkt heeft, door te duwen naar zelfs een de facto negatieve rente. Het uitlenen van geld is geen service meer waar een vergoeding tegenover staat. Nee, je krijgt uitbetaald als je leent. Dat impliceert dat ook het stallen van gelden bij een uitlenende instantie als een bank geld gaat kosten. Alle reden om je gelden van die bank af te halen wat men tracht te voorkomen door cash te verbieden. Men is de wanhoop nabij. Ik wil meer cryptomunten.
Joost Visser 5
Monsieur le baron de MunchausenOverigens, Dwarshuis zag enige maanden geleden China wel zitten.
Joost Visser 5
Monsieur le baron de MunchausenM x V = P x T
In P zitten de financieringskosten 'f'
Stel dat alles gefinancierd is met vreemd vermogen. P wordt dan: P = PRE x (1 + f). PRE is de verkoopprijs zonder financieringskosten. Een eenperiodemodel. Alles wordt een periode gefinancierd en betaald.
De vergelijking wordt dan: M x V = PRE x (1 + f) x T. Na een keer 'gehannes':
(M x V)/(1 + f) = PRE x T, immers de financieringskosten moeten uit de reele economie.
Om de vergelijking te handhaven kunnen er verschillende dingen gebeuren. Wereldhandel groeit ongeveer met 'f', omloopsnelheid idem. Niet te beinvloeden door een centrale bank. Wel 'M'. Is gebeurt met QE. Werkt niet echt. Nu '; 'f' naar nul. ECB doet nu beide: 'M'+, 'f '-. In zoverre heeft Draghi gelijk, T behoort aan de politiek. Tot zover zou het moeten werken in PRE en/of T. Waarom gaat het niet werken, afgezien dat de euro een drama is, een financieel historische fout? Omdat 'f' in periode nul nog niet bestond maar wel in het monetaire circuit afgerekend dient te worden. 'f' moet 'gedrukt' worden en iemand moet dat geld afnemen: schuldcreatie om het systeem te handhaven. Als je in de vergelijking M,V, PRE en T op een zet voor een dertig jaar dan wordt de cumulatie van 'f' op 8% (=gemiddelde rentepercentage tot 2008): meer dan 10! Alleen de rente vanaf een wereld van veertig jaar geleden. T is niet toegenomen met hetzelfde percentage, dus het geld klotst tegen de plinten op. En daarom zijn er twee markten ontstaan, de financile en de reeele, afgezien van het feit van risicobankengedrag t.a.v. financiering. Je kunt het simple modelletje van Fisher aanpassen in de zin dat er twee markten bestaan, een M die de reele economie bedient en een M die de financiele markt bedient. Er is een groot lek naar die financiele
Joost Visser 5