AAA-carroussel: wie vliegt eruit?

  Premier Rutte weet het niet leuker maken en Duitse topman flirt openlijk met D-mark. Nervositeit in het downgrade-carroussel. Plus: waaom de Indiase rupee 20 procent kelderde. Newswatch!

  'Rijken betalen al bijna alle belasting'

   

  Dan voer je oppositie, bedenk je een plan om Nederland op te stoten in de vaart der volkeren, en dan kom je na maanden overleg niet verder dan dit: belastingverhoging. De argumentatie van het plan van SP, Groen Links en PvdA om de rijken meer te belasten -'ze betalen eigenlijk weinig'- wordt onderuit gehaald door econoom/publicist Mathijs Bouman. 
  Bron: Z24 
   
   
  De premier sprak op tv
  Mark Rutte blijft optimistisch over Nederland, maar denkt wel dat 2012 een moeilijk jaar wordt. Dat is in essentie wat u moet weten over het interview dat de premier zondag exclusief had met Buitenhof. Verder zei hij niets dat de annalen van de historiografie zal halen. U ziet,  dankzij FTM spaart u zeeën van tijd. Tijd teveel? Kijken kan ook. Zeg niet dat we u niet hebben gewaarschuwd.
  Bron: Buitenhof 
   
  Skandal! Duitse topman flirt met D-Mark
  Voor het eerst heeft een bestuursvoorzitter van een Dax-concern (het Duitse equivalent van de AEX) het D-woord laten vallen. CEO Wolfgang Reitzle van industrieel bedrijf Linde vindt dat de euro niet koste wat kost gered moet moet worden. 'Als het ons niet lukt de crisislanden te disciplineren, dan moet Duitsland uit de muntunie stappen', zegt hij. Reitzle erkent dat dit tot grote werkloosheid zal leiden en dat de Duitse export in zal storten, maar na een jaar of vijf 'zal het land er ten opzichte van de Aziatische concurrentie beter voor staan'. Overigens zegt hij er wel bij zo'n scenario niet wenselijk te vinden.
   
  Bron: Handelsblatt  
   
  Downgrade-carroussel: who's next? 
  Duitsland. Duitsland? Ja, Duitsland. Dixit Clemens Fuest, adviseur van minister van financiën Wolfgang Schäuble in een interview met Handelsblatt. Volgens hem is de kans dat zijn land de triple A-rating verliest 50/50. De gevolgen voor het EFSF-fonds kunnen desastreus zijn. Het Financieel Dagblad zet ze op een rij. 
  Oostenrijk en Frankrijk verloren vrijdag hun AAA-keurmerk van S&P. De socialistische bondskanselier Werner Faymann (SPÖ) vond het S&P-besluit maar ‘onbegrijpelijk’. Voor president Sarkozy betekent de degradatie uit de ere-euro-league vooral gezichtsverlies.
  Bron: FD.nl 
   
  Europese leiders in race om de klok
  Nieuwe gesprekken over Griekenland en fiscale discipline. De utikomst is voor de financiële markten misschien nog wel belangrijker dan het oordeel van de kredietbeoordelaars zelf, aldus Bloomberg. De eurocrisis is weer helemaal terug op de agenda.
  Bron: Bloomberg 
   
   
  Waarom viel de Indiaase rupee?
  De Indiaase nationale munt kelderde de laatste 4 maanden van 2011 20 procent in waarde. Hoe kon dat gebeuren? De Indiase krant Economic Times maakte een reconstructie. De oorzaak blijkt te liggen in een combinatie van hebzucht en angst bij exporteurs en handelaars. Exporterende ondernemingen hebben het nu weliswaar gemakkelijker in de internationale concurrentieslag, maar ze krijgen ook minder geld voor hun waar. Importeurs hebben het moeilijker. 
   
   
  Het NOS-Nieuws in 60 seconden
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid