Draghi dreigt zich te vertillen

3 Connecties

Onderwerpen

Euro Draghi

Organisaties

ECB
1 Bijdragen

Draghi alias 'Super Mario' laat weer eens zijn spierballen rollen. Maar volgens columnist Jan Dwarshuis dreigt de president van de Europese Centrale Bank (ECB) zich te vertillen.

Waren de ogen vorige week gericht op de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke, deze week heeft u opnieuw te maken met de ‘belangrijkste’ dag van het jaar. President Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB)  - alias Super Mario - spreekt morgen en stippelt zijn verdere uitzonderlijke beleid uit. Daar waar de slimme Bernanke koos voor slechts subtiele uitlatingen, daar laat Draghi meer zijn spierballen rollen. Hij stoomt politici klaar voor zijn strijdplan.

 

De boodschap is helder. Draghi stelt ‘alles’ in het werk om de euro te redden. En daarmee sluit Draghi zich samen met Bernanke op in het grootste financieel laboratorium als ultiem valutair gifmenger. In mijn voorlaatste bijdrage ben ik al ingegaan op de gevolgen en consequenties van het gevoerde beleid. Daar wordt - uiteindelijk - niemand echt blij van. Misschien gaat Draghi wel zo ver dat alle - zoals de FNV dat pleegt te verkondigen - verworvenheden tot poppenstront worden vermalen.


Spanningen lopen hoog op
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de spanningen binnen de ECB hoog oplopen. De Italiaan Draghi voert intern een verwoede strijd met zijn Duitse collega’s. Jens Weidmann - de machtige baas van de Bundesbank - wilde het bijltje er zelfs bij neergooien. Draghi staat op het punt om kortlopend schuldpapier op te kopen van de landen die langs het ravijn scheren. En daarmee krijgt hij een nieuwe rol op zijn rug geplakt, die van grootste Europees sponsor van het heelal.

 

Make it, or Break it
Ondertussen lopen de meningen van de geleerden op de financiële markten totaal uiteen. De één voorziet een crash, de ander denkt in grote statige kerstbomen met mooie koers-pieken. Ik kan het u niet vertellen. De Zwitserse glazen bol is al maanden beslagen. Mijn ervaring leert me dat dit soort opgepompte media geile geprepareerde events meestal als een nachtkaars uitgaan. Iedereen verwacht gedoe, en dan komt het niet. Gedonder komt als een dief in de nacht en nooit op een presenteerblaadje.

 

Dat neemt niet weg dat u alert moet zijn en blijven. U belegt 24 uur per dag en niet van 9 tot 5. Per saldo ben ik van mening dat de Amerikaanse verkiezingen een zwaardere wissel gaan trekken op de financiële markten dan het gepiel met bondjes van Draghi. En wanneer u dat met me eens bent, is de kans op hogere koersen groter dan dat we opnieuw het ravijn inrijden met z’n allen. Dat er vroeg of laat flink gelazer komt, is natuurlijk een no-brainer.

 

Transitie in volle gang
Maar dat scenario kan zo maar naar 2013 of zelfs nog later getild worden. Als het volk gaat morren gaat het pas echt mis. En daar zitten we niet ver vandaan. Het is de laatste fase van de financiële veenbrand welke staat voor de grootste transitie van rijkdom en macht ooit.

 

Ik hoop dat u in de gaten heeft dat dit proces al vanaf 2000 aan de gang is en dat u dit laat meewegen in uw politieke keuzes. Wanneer u daarom heen redelijk belegt, uw schuld afbouwt c.q. botweg saneert en soms wat stront slikt komt alles vanzelf weer pico bello in orde.


Eerst maar eens kijken of Super Mario morgen kleur gaat bekennen...

 

*************************************************************************************


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...