
Door gebrek aan euro's - met dank aan Draghi en Merkel - ontstaat in Griekenland een alternatieve economie met eigen munten en ruilhandel. Voordeel voor de deelnemers: er gaat geen factuur de deur uit, waarop btw of inkomstenbelasting geheven kan worden. Nadeel: het gevolg voor het tekort van de Griekse overheid laat zich raden.
Sinds de vorige werkgever van de ECB, president Draghi, meewerkte aan vervalsing van de Griekse financiële cijfers heeft de lachfilm over financiële steun aan Griekenland vele fasen gekend. Een aantal maanden geleden maakte Lagarde, directeur van het IMF, bekend dat het IMF alleen nieuwe steun aan Griekenland zou verlenen als op de bestaande schulden flink zou worden afgestempeld. Ze houdt dat tot de dag van vandaag vol en wellicht houdt ze het zelfs helemaal vol. Meerdere partijen in het steuncircus die te laf zijn om een eigen standpunt te verdedigen, hebben al meegedeeld dat ook zij alleen voor nieuwe steun aan Griekenland zullen stemmen wanneer het IMF meedoet.
Goeie grap bedacht
Merkel wil echter sowieso een nieuwe steunronde voor Griekenland. Ook zegt ze er nog steeds op te vertrouwen dat het IMF nieuwe steun aan Griekenland zal verstrekken zónder dat bestaande schulden worden afgestempeld. Die standpunten lijken met elkaar in strijd te zijn. Maar ik geloof dat er wel een compromis uit zal kunnen rollen. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien moeilijk maar bij de laatste onderhandelingsronde voor de recente Griekse verkiezingen werd een goeie grap bedacht om aan afstempeling te ontkomen en tegelijkertijd afstempeling erdoor te krijgen. Het ging om feitelijke afstempeling versus juridische afstempeling. De (feitelijke) afstempeling hield in dat de bestaande schulden vervangen zouden worden door eeuwigdurende schulden. Dan heb je al zwaar afgestempeld. De truc bestaat hieruit dat dit weliswaar voor een econoom zware afstempeling betekent maar voor een jurist niet meer dan een wijziging in een detail van de leningsvoorwaarden. Wanneer je de rente vervolgens ook nog verlaagt tot bijvoorbeeld 1 procent (ver boven Euribor dus Klaas Knot zou de rente nog hoog genoeg vinden om aan pensioenfondsen en verzekeraars verplicht te stellen) dan zit je vrijwel op totale afstempeling. In het verdrag van Maastricht is het maximaal toegestane overheidstekort op 60 procent van het bruto nationaal product gesteld, niet omdat dat zo'n mooi interessant getal was, maar op grond van vele tientallen defaults gedurende de laatste eeuwen bij landen waarvan het overheidstekort boven dat percentage was uitgestegen.Ieder weldenkend mens weet dat de Grieken hun staatsschulden nooit kunnen afbetalenIeder weldenkend mens weet dat de Grieken hun staatsschulden nooit kunnen afbetalen. Tot nu toe lagen daar twee oorzaken aan ten grondslag. Oorzaak nr. 1 is dat de Grieken al vele tientallen jaren lang minder produceren dan dat ze consumeren, zoals Telegraafcolumnist Jaap van Duijn onlangs uitgebreid betoogde. De tweede oorzaak is dat vermogende Grieken al decennialang minder belasting betalen dan ze strikt genomen verplicht zouden zijn.
Alternatieve geldsystemen
Sinds kort is daar een derde structurele oorzaak bijgekomen. Voornamelijk door toedoen van ECB president Mario Draghi en van Angela Merkel zullen binnen een jaar of twee ook modale Grieken aanzienlijk minder belasting betalen dan waartoe ze strikt genomen verplicht zouden zijn en waarop de huidige berekeningen zijn gebaseerd. Daardoor moet het tekort van de Griekse overheid over een jaar of twee wel ontploffen. Dat is het gevolg van het tekort aan euro’s dat onlangs het Griekse leven een aantal weken in de ban hield. Vanuit Frankfurt was het financiële systeem in Griekenland drooggelegd waardoor miljoenen Grieken niet over voldoende euro’s konden beschikken. Daardoor viel de ruilfunctie van de euro voor een belangrijk deel weg. En niet alleen voor burgers die principiële moeite hadden met de euro of voor geitenwollensokkenliefhebbers maar ook voor Jan Modaal. In de Volkskrant van 18 augustus kon men lezen dat er in Griekenland inmiddels zo’n 80 alternatieve betaalmethoden bestaan waarvan een aantal deelnemers per systeem varieert van enkele tientallen tot enkele duizenden. 'Eén munt is niet genoeg om de noden van de Grieken te lenigen. Wanneer het geld opdroogt, hebben mensen honger, liggen bedrijven stil en begint de structuur van de samenleving af te brokkelen,' zegt de oprichter van een van de alternatieve geldsystemen. Die alternatieve geldsystemen zijn niet geschikt als belegging om rente mee te genereren maar kunnen een zinvolle ruilfunctie vervullen mits de deelnemers er enig vertrouwen in hebben. Maar bovendien genereert de euro ook geen rente meer dus wat dat betreft kunnen de nieuwe alternatieve systemen door de rentemanipulatie uit Frankfurt zeer goed met de euro concurreren.'Eén munt is niet genoeg om de noden van de Grieken te lenigen'Wanneer er onvoldoende officiële ruilmiddelen (euro’s) zijn wordt men wel gedwongen om alternatieve ruilmiddelen te gebruiken. Dat er zo’n 80 alternatieve betaalmethode bestaan in de grootte-orde zoals in de Volkskrant aangegeven, impliceert dat er al een kleine 100.000 Grieken aan meedoen. De recente drooglegging door Draghi en Merkel moet de alternatieve geldsystemen een enorme boost gegeven hebben. Dit zijn geen betaalmiddelen in de zin der wet maar rekeneenheden die behulpzaam zijn voor de ruilhandel in. De toepassing van de alternatieve betaalmethoden houdt in dat de moderne maatschappij gedeeltelijk wordt vervangen door een maatschappij op basis van ruilhandel. De primitieve Griekse economie die nog een belangrijke mate op Landbouw is georiënteerd, leent zich ook veel beter voor ruilhandel dan meer ontwikkelde economieën met ingewikkelder onderlinge relaties.
Fiscale voordelen
De gebruikers van de alternatieve geldsystemen zullen binnenkort ook overweldigd worden door de fiscale voordelen die het gebruik met zich brengt: er hoeft geen belasting betaald te worden over de opbrengst van geleverde producten of diensten. Wanneer het huis van je buurman schoonmaakt en je buurman verzorgt de tuin van iemand anders en die ander vervoert jou met zijn auto en voor deze drie transacties word het alternatieve betaalmiddel gebruikt wordt dat alternatieve betaalmiddel als rekeneenheid gebruikt. Bij ruilhandel gaat er geen factuur de deur uit, dus de btw wordt sowieso al niet betaald. Je zult ook zien dat de btw-verhoging die onlangs aan de Grieken is opgedrongen over een jaar of twee tegenvallende opbrengsten zal genereren.Bij ruilhandel gaat er geen factuur de deur uit dus de btw wordt sowieso al niet betaaldWat begon als een hobbyistisch fenomeen met een hoog geitenwollensokken-karakter (gemeenschapsgevoel, sociale interactie, enzovoort) heeft het grote voordeel dat de deelnemers aan de alternatieve geldsystemen geen btw betalen. Hetzelfde geldt in beginsel ook voor de inkomstenbelasting maar aangezien die volgens de verhalen toch al stevig ontdoken zou worden zal het Draghi-Merkel effect (vermindering van staatsinkomsten) op de inkomstenbelasting wellicht minder zijn. Pieter Lakeman is voorzitter van www.sobi.nl en directeur ww.swapschade.nl
53 Bijdragen
Yogibeer
Volgens Wikipedia,
heeft Griekenland een ontwikkelde economie, die voor 81% is gebaseerd op "services" - voornamelijk toerisme - voor 16% op industrie en voor slechts 3,4% op landbouw. Zie daarvoor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Greece
Alternatief geld op enige schaal kan alleen bestaan bij voldoende vertrouwen. Een vertrouwen dat over het algemeen echter alleen de overheid kan geven. Wat ik gelezen heb is dat veel Grieken een bankrekening hebben geopend in Bulgarije en met internet kun je dan verder gemakkelijk en ongehinderd je bankzaken regelen.
Wat mij betreft een 'total failure' dit vreemde verhaal van Lakeman.
Dat de Griekse bankensluiting door de ECB grote schade heeft aangericht is onbetwistbaar.
In deze heeft de ECB zich duidelijk niet gehouden aan haar wettelijke (!) verplichting die is vastgelegd in art. 127 lid 2 VWEU, inhoudende dat de ECB verplicht is tot het:
"aanhouden en beheren van de officiële externe reserves van de deelnemende lidstaten; en het bevorderen van een goede werking van het betalingsverkeer".
Het bevorderen van de goede werking van het betalingsverkeer door de ECB is een belangrijker taak dan wat in ELA is voorzien. ELA lijkt voornamelijk bedoeld voor uitzonderlijke steun aan individuele banken. Dat de ECB geheel los en onafhankelijk van de politiek zelfstandig een euro-lidstaat uit de euro zou kunnen of mogen duwen is namelijk absurd.
Yes!
YogibeerDe voorwaarde van vertrouwen in een munt is dat een groep mensen oftewel de omgeving de waarde van de betrefende munt accepteert. De overheid kan achter de Euro gaan staan, maar als mensen er geen vertrouw in hebben, dan is de Euro waardeloos. Dus, de belangrijke voorwaarden is de ACCEPTATIE en VERTROUW in de waarde van een munt door een groep mensen ( de massa).
jefcooper
YogibeerNu de BTW drastisch moet worden verhoogd op last van de trojka, zal dat uiteraard alleen maar toenemen.
Die trojka lijkt niet in de gaten te hebben dat je alleen maar de Nederlandse zuidergrens hoeft over te gaan, om in een land te komen, waar pas enkele maanden geleden 'witte' kassa's werden ingevoerd, om belastingontduiking te voorkomen.
Yogibeer
jefcooperjefcooper
YogibeerYogibeer
jefcooperbps
YogibeerIs dat in de Volkskrant ook een 'total failure'? Volgens u?
Doe niet zo cynisch en negatief.
Yogibeer
bps3,4% landbouw is niet 'in belangrijke mate' en 'primitief' klopt niet en alternatieve geldsystemen kunnen zonder voldoende vertrouwen niet op grote schaal werken. Wat de Volkskrant schrijft is daarbij verder van geen belang.
bps
YogibeerYogibeer
bpsbps
YogibeerHoofdzaak is de ontwikkeling en wijze van belastingkrimp ten gevolge van het Trojka-beleid. De titel van het artikel slaat er nota bene op.
Yogibeer
bpsbps
YogibeerNiet elke Griek heeft nog de beschikking over voldoende €uro's.
jefcooper
bpsYogibeer schrijft dat hij bij Philips werkte, dan vermoedelijk bij de interne accountants dienst.
Dat zijn de meest suffe accountants.
De man is ook nu weer uiterst irritant, domme betweterij bij alles.
Negeren, is mijn advies.
Persoonlijke kritiek is niet mijn gewoonte, het bovenstaande dus bij uitzondering.
Yogibeer
jefcooperemmrob
http://www.economie-macht-maatschappij.com/syriza.html
Bas
emmrobhttps://economielinks.wordpress.com/2015/08/11/duitsland-blijft-eurozone-destabiliseren-door-strafbare-handelsoverschotten/
Met andere woorden in het Noorden moeten de lonen omhoog, Duitsland overtreedt al jaren de regels (ja die zijn er ook niet teveel overschotten)
jefcooper
emmrobEn voor wie denkt dat het geld terug komt: ik ben niet handig met wetenschappelijke rekenmachientjes, zat op school toen wij nog rekenen met logaritmen leerden, wat ik vergeten ben, en ik heb de tabellen ook niet meer.
Hoe dan ook, als ik het goed heb gedaan met y tot de macht x (.98 tot de macht vijftig) dan is een schuld na vijftig jaar met twee procent inflatie nog 31 % waard van de oorspronkelijke schuld.
De economische term voor deze truc is 'weginfleren'.
Dutch guy
Anton van Haasteren
LantR.fant
Anton van HaasterenYogibeer
Anton van HaasterenYes!
YogibeerYogibeer
Yes!Overigens heeft een ruil-economie nog nooit ergens bestaan. Met een zak zelf-geteelde aardappels ergens de benzine in de tank voor je auto gaan betalen functioneert niet in het echt..
jefcooper
YogibeerHet feodale stelsel werkte zonder geld, in natura, dus.
Yogibeer
jefcooperYes!
YogibeerYes!
YogibeerRoland Horvath
De euro problematiek is niet alleen een kwestie van wisselkoersen tussen de lidstaten onderling maar ook van het functioneren van ieder land afzonderlijk. Daarom iedere lidstaat zijn eigen nationale munt, uitsluitend voor binnenlands gebruik. De munt is niet converteerbaar in welke andere valuta dan ook, dus er kan geen ander geld mee gekocht worden. En de binnenlandse munt mag niet naar het buitenland. Geen verdere voorwaarden. Beschikbaar in girale en chartale vorm, dus als banksaldo en in munten en biljetten. De eigen munt komt niet in het buitenland en wordt buiten de beurs gehouden, buiten de speculatie.
Op die manier functioneert elke EU lidstaat in een groter geheel, de eurozone. Zoals een cel in een levend wezen ook een zelfstandige eenheid vormt die alle functies heeft van het hogere niveau zoals informatie - en materie verwerking. Als de euro toch verdwijnt, is er dan reeds een nationale munt. En als een nationale munt verdwijnt, is de overgang geleidelijk.
Nogmaals, in landen met een zwakkere economie zoals in de zuiderse EU landen zijn er weinig euro's ter beschikking, ze zijn naar het buitenland gevloeid. Daardoor wordt er in die landen ruilhandel bedreven.
Yogibeer
Roland Horvathbps
Yogibeerjefcooper
YogibeerDe lage euro koers veroorzaakt dat importgoederen duur zijn.
China zorgt er tenminste voor dat exportgoederen in het binnenland veel goedkoper zijn dan in de exportlanden.
Daardoor zijn de Chinese reële lonen veel hoger dan ze lijken.
Wat het eerlijke er van is dat de VS import betaalt met dollars drukken, leg me eens uit.
Yogibeer
jefcooperjefcooper
YogibeerIk niet.
Yogibeer
jefcooperjefcooper
Roland HorvathRoland Horvath
jefcooperjefcooper
Roland HorvathHet punt met euro en gulden naast elkaar is dat alleen die euro echt betaalmiddel is.
Niemand zal zo gek zijn een salaris te accepteren dat naar believen verlaagd kan worden, verhoogd kan ook, maar net als met wisselkoers winsten en verliezen zijn de verliezen emotioneel belangrijker dan de winsten.
Ook is het uiterst onwaarschijnlijk dat prijzen op en neer gaan naar de luimen van Klaas Knot.
Toen wij nog de gulden hadden hadden wisselkoers veranderingen uiteraard ook gevolgen, maar daar kon niemand zich aan onttrekken, de gulden was het enige officiële betaalmiddel.
Molenaer
Dutch guy
Het loslaten van de goudstandaard is wat volgens mij misgegaan is in het monetaire stelsel. Dat loslaten van de goudstandaard is de oorzaak van de fopmunten die we kennen uit de mediteranee.
In dit verband wil ik er graag op wijzen dat de drachme origineel een munt was van 4 gram zilver.
Als u vandaag de dag 4 gram zilver bij uw lokale schroothandelaar op de weegschaal gooit dan krijgt u er € 1,76 voor.
Ik zou zeggen invoeren die zilveren drachme voor de Grieken. Gisteren nog.
jefcooper
Dutch guyMet veel moeite goud van diep onder de grond weghalen, en het dan weer diep onder de grond bij Fort Knox wegstoppen.
Die goudstandaard verhinderde ook snel aanpassen van de geldhoeveelheid.
Helaas is waar dat die goudstandaard onverantwoordelijke politici, Nixon voorop, het mogelijk maakte geld bij te maken zoveel het hen uitkwam.
Het handelsbalanstekort van de VS is nu iets van 730 miljard dollar.
Vandaar een mailtje, wat uitgelekt is, van Hillary aan de Australische eerste minister, over China 'hoe hou je je bankier in toom ?'.
Er zijn inmiddels heel wat Amerikanen zich aan het voorbereiden op de implosie.
VS bankiers ook, landgoederen met vliegvelden over de hele wereld.
Dutch guy
jefcooperEn die ligt bij edelmetalen nu eenmaal stukken hoger als de prijs van oud papier. Dat het omslachtig is bevestigt slechts dat geld de gestolde waarde van arbeid is, en zodoende is het zéér waardevast.
Ook de bewering dat beleggen in edelmetaal onverstandig is omdat je er geen rente op krijgt geeft de werkelijkheid niet goed weer. Rente is de prijs van geld en weerspiegelt de inflatie. Maar de prijs van schroot houdt ook gelijke tred met diezelfde inflatie, als er inflatie is dan zal de schrootwaarde van een edelmetalen munt dus toenemen.
De schrootwaarde van een € 2,- munt is slechts een paar centen. Dat komt omdat hij is gemaakt van een metaal dat niet waardevol is.
Ik pak even een munt uit mijn bescheiden verzameling. Het is een herdenkingsmunt. Je zag hem zeer weinig in het betalingsverkeer maar was wel degelijk wettelijk betaalmiddel. Het is een zilveren munt, waarde was 10 gulden. 720/1000 zilver, gewicht 25 gram, Nederland herrijst geslagen in 1970.
http://static-numista.com/catalogue/photos/pays-bas/g969.jpg
Ook leuk om uit te rekenen is bijvoorbeeld de schrootwaarde van een rijksdaalder uit 1939.
Vergelijkt u dat maar eens met bijvoorbeeld het Waterloo vijfje, een herdenkingsmunt die nu te koop is.
Zwaar VERzilverD, nominale waarde € 5,-
De schrootboer geeft u er misschien 40 of 50 cent voor. Per kilo that is ...
Ik geloof als leek dat dat dan de intrinsieke waarde heet.
You do the math
Dutch guy
Dutch guyAls ik hier met de begripsbepalingen de mist inga zou ik graag door een wat meer onderlegde financiëel-econoom even wat bijgepraat worden hoor,
maar ik weet nog een leuke anekdote hierover.
Ik heb het vaak over de schrootwaarde omdat ik enigszins bekend ben met de handel in schroot. Gelooft u mij maar, die is zeer lucratief.
De goudstandaard werd bij ons afgeschaft in 1971. Onze munten die als waarde de hollandse florijn hadden bevatten echter zilver tot 1967, rijksdaalders tot 1966.
Na het afschaffen van de goudstandaard in 1971 spoot de prijs van goud en zilver echter steil omhoog. Mijn herinnering van de periode 1970-1980 is dat schroothandelaren in die tijd de deur bij exploitanten van automaten platliepen.
Ze boden bijvoorbeeld iemand met een sigarettenautomaat buiten aan de muur HFL 260,- voor honderd rijksdaalders. Mooie deal toch ?
Daar zochten ze echter de zilveren exemplaren tussenuit. De nikkelen exemplaren brachten ze gewoon weer in het geldverkeer.
De zilveren exemplaren echter hadden een nominale waarde (de schrootwaarde) die HOGER was als de intrinsieke waarde.
Dus je koopt een munt met een waarde van HFL 2,50 voor HFL 2,60.
Dan gooi je die munt bij de schrootboer op de weegschaal en je beurt HFL 3,14 zilverwaarde.
Er hoeven in je potje van honderd knaken maar 1 op de 5 van zilver te zijn en je draait winst. En dat was nogal eens het geval in die tijd.
Mooie handel !
jefcooper
Dutch guyHet gekke is dat de niet synthetische, die niet van de synthetische zijn te onderscheiden, alleen door certificaten, nog steeds hun waarde behouden.
Goud heeft natuurlijk geen intrinsieke waarde.
Toen Pizarro bloedig moordde en roofde in Z Amerika voor goud begrepen de Inca's niet waar de baardigen zich druk over maakten.
Adam Smith schreef The Wealth of Nations om uit te leggen dat niet goud, maar productiviteit rijkdom betekende.
De goudroof in midden en Z Amerika leidde tot een geweldige daling van de waarde van goud, en tot het verwaarlozen door Spanje van hun landbouw etc.
Een boek over de Spaanse burgeroorlog in de dertiger jaren begint dan ook met de Spaanse goudroverij.
Gerald Brenan, ´The Spanish Labyrinth, an Account of the Social and Political Background of the Spanish Civil War’, Cambridge, 1960
jefcooper
Het boek is vernietigend, zowel voor Brussel als voor Washington.
Het rekent af met het idee dat meer flexibel maken van de Europese arbeidsmarkt de werkloosheid zal opheffen, die werkloosheid wordt, m.i. zeer terecht, toegeschreven aan Brusselse en Frankfurtse politiek.
Wordt aan Brussel c.s. oppervlakkig slechts domheid toegeschreven, de politiek van Bush jr krijgt er meer van langs 'past all legal and ethical limits'.
Het gaat er dan om dat na de crash van maart en april 2000, de technologie sector, er weinig hoop meer was op het aantrekken van geld uit de rest van de wereld.
Oorlogen in Afhanistan en Irak boden ook geen blijvend soelaas, 11 sept 2001 bood maar even een oplossing.
De optie die resteerde was vraag stimuleren bij de VS middle class, lenen tegen de waarde van hun huizen.
Dat hielp ook maar beperkt, die middle class was en is niet gek.
Er moest een nieuwe markt worden gevonden, gigantische expansie van krediet aan mensen waarvan bekend was dat ze niet lang aan hun verplichtingen konden voldoen.
Het ongedaan maken van de Glass-Steagal wet van 1933, die wet verbood spaarbanken investment banker te spelen, had in 1999 de weg geëffend.
De resulterende financiele crisis sloeg door naar de hele wereld economie.
De financiële sector moest genationaliseerd worden.
En nu moet TTIP de VS redden, lijkt me.
bps
jefcooperDe VS moet een nieuwe binnenlandse dollar erbij introduceren voor haar reële binnenlandse economie, en een wisselkoers vrij laten met de huidige internationale dollar.
Mocht die dollar ooit in elkaar zakken omdat er teveel van is, dan is de Amerikaanse reële economie beschermd.
jefcooper
bpsIk heb 'dus' nog twee boeken van Amerikanen over hun land, economisch, onderweg.
Galbraight schrijft ook matter of fact dat de VS rijken bang zijn voor de armen, en alles doen om die niet te laten stemmen.
In de VS krijg je niet zomaar een stembiljet toegezonden, je moet je laten registreren, je moet je kunnen identificeren (armen kunnen dat niet), en stembureaus worden geplaatst op plekken waar armen moeilijk kunnen komen.
Het verhaal over inkomensongelijkheid en de gevolgen is voor mij toch niet erg duidelijk.
Wat veroorzaakt nu wat ?
En wat is volgens Galbraight wenselijk ?
Als je de keus zou hebben tussen wat werkloosheid bij een egalitaire inkomensverdeling, en geen werkloosheid bij een minder egalitaire, wat heeft dan de subjectieve voorkeur ?
De hele uitkomst van de analyse komt er op neer dat de inkomensongelijkheid waar ook Piketty voor waarschuwt optreedt in een paar sectoren: IT technologie, de financiële wereld, en het militair industrieel complex.
Ik denk dat je niet kunt voorkomen dat als dit soort sectoren in opkomst zijn dat daar dan exorbitante inkomens ontstaan voor de slimmeriken, als meneer Gates.
Dat Windows 10 nu gratis is wekt mij mij de verwachting dat de winsten van Microsoft voorbij zijn.
De bank inkomens staan ook steeds meer onder publieke druk.
Maar aardig is dat Galbraight de werkloosheid in vooral de euro landen toeschrijft niet aan een rigide arbeidsmarkt, maar aan monetair en fiscaal beleid.
Dat was ook al lang mijn idee, als je 17 of zo landen tegelijk laat bezuinigen, kun je het gevolg zo voorspelllen.
In die zin is het boek dus inderdaad 'common sense made difficult'.
Daarmee wil ik de waarde van het boek niet miskennen, de uitgebreide statistische analyses zullen waarschijnlijk velen meer overtuigen dan mijn boerenverstand.
Je idee van twee dollars kan volgens mij niet werken, en als het zou kunnen wer
jefcooper
jefcooperHet waarom van het laatste ontgaat me, de enige verklaring die ik kan bedenken is dat het monopolie van een vergunning wordt uitgebuit.
bps
jefcooperHet bezit van MS applicaties op PC's, laptops, tablets en smartphones wordt dan verkregen middels huur i.p.v. koop, laagdrempelig voor een groter publiek met een kleinere beurs. Huuropbrengsten zijn langduriger dan winst op een eenmalige aanschaf die snel veroudert en afschrijft en dan weer vervangen moet worden tegen een groot bedrag ineens, met hoger risico op klantverlies voor MicroSoft.
Het betalen van import met gedrukte dollars is een internationale betaling met dan alleen de internationale dollar die dan een lagere wisselkoers heeft met de interne, binnenlandse dollar, als daar minder van zijn en meer waard zijn.
Het is maar een idee, omdat dat ook goed zou werken in Europa en een (vervolg) stap verder is dan TMS.
Bovendien komt het overeen met de getrapte natuurlijke piramidale organisatiestructuur van ecosystemen (levensgemeenschappen) van organismen. Zoals bekend werkt dat perfect omdat het zich heel flexibel kan aanpassen aan veranderingen. Ecosystemen hebben dat economisch model.
Roland Horvath ventileert weleens gelijksoortige ideeën op FTM.
En zeg nou zelf, heel veel technische toepassingen zijn gekopieerd of afgeleid van natuurlijke modellen. Zie bijv. in de bouwkunde en aerodynamica.
Waarom dan niet in de economie?
jefcooper
bpsIk denk dat dat twee doelen heeft, iedereen in de gaten houden, en geld kloppen.
Ik ben van plan op een oudere laptop Linux te gaan installeren.
Wat de fascinatie met de dollar is ontgaat me, net als de fascinatie van velen met de euro.
Eén reserve valuta is een VS idee, onderdeel, denk ik, van de megalomane plannen van Roosevelt.
Stalin en Mao deden niet mee.
Mij lijkt dat er een veel betere wereld zou zijn zonder de dollar fascinatie.
bps
jefcooperDat systeem is veel minder kwetsbaar voor verschillen en schokken.
Teveel geld en schuld wordt in wisselkoersen vanzelf afgewaardeerd.
Lokale (of nationale) oca's vormen een gemeenschap in omvattende oca's of muntgemeenschappen van bijv. int. US-dollar, €uro, Yen of Yuan.
Je moet je er een voorstelling van kunnen maken en de eigenschappen zien.
Het is heel geschikt voor spreiding en diversiteit die onvermijdelijk is.
jefcooper
bpsZoiets heeft ok nooit bestaan.
Hilterman
Hij treedt af op het moment dat het land heel erg hard een stabiele regering nodig heeft.