
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Draghi jaagt beurskoersen omhoog in plaats van de inflatie
De financiële wereld wacht met spanning af waar de ECB vanmiddag mee komt. De algemene verwachting is dat de centrale bank van de eurozone verdere stimuleringsmaatregelen gaat aankondigen. Vraag is of al die cashinjecties zullen leiden tot het aantrekken van de reële economie of vooral de banken zullen helpen van slechte leningen af te komen.
'Whatever it takes'
'The ECB will do whatever it takes to preserve the euro', zei Draghi in juli 2012 toen de eurozone op het punt stond uiteen te vallen omdat de renteverschillen tussen de staatsobligaties van de deelnemende landen enorm afweken van elkaar. Dat hielp: de extreme renteverschillen verdwenen en de rust op de financiële markten keerde terug. Op 19 november jongstleden zei Draghi dat beleidsmakers van de ECB zullen doen 'what we must to raise inflation as quickly as possible'. Dit werd door de markten geïnterpreteerd als een soort van tweede 'whatever it takes' en de algemene verwachting is dat de ECB vandaag verdere stimuleringsmaatregelen zal aankondigen. Dat programma van de ECB om op grote schaal structureel (staats)obligaties te kopen met als doel de economie te stimuleren loopt al enige tijd. Op 27 januari van dit jaar kondigde Draghi zijn opkoopprogramma aan: vanaf 1 maart 2015 tot en met september 2016 zou de ECB voor 60 miljard euro per maand aan obligaties opkopen. Niet alleen staatsobligaties, maar ook obligaties van bedrijven, verpakte hypotheekproducten, enzovoorts. De markten verwachten dat Draghi zal aankondigen dat de periode waarin de ECB obligaties opkoopt verlengd zal worden - Draghi hintte daar al op tijdens diens aankondiging op 27 januari jongstleden.Naast het opkoopprogramma probeert de ECB ook op andere manieren de economie te stimulerenNaast dit opkoopprogramma probeerde de ECB ook op andere manieren de kredietverlening aan de reële economie, dat wil zeggen de niet-financiële economie, aan te zwengelen. Zij deed dit onder meer door de banken te laten betalen als zij hun gelden tijdelijk bij de ECB wilden stallen. Deze zogeheten deposito rente is momenteel 0,2 procent negatief. Dat wil zeggen: je geeft 100 en krijgt 99,8 terug. Achterliggende gedachte is dat de banken hun gelden dan niet bij de ECB zullen stallen maar als kredieten zullen uitzetten in de echte economie, aan bedrijven en consumenten. De verwachting is dat de ECB deze depositorente verder verlaagt met 10 basispunten, van 0,2 naar 0,3 procent negatief.
Wat gebeurt er eigenlijk?
Dat de ECB voor 60 miljard euro per maand aan obligaties opkoopt, betekent dat de verkopers (banken, beleggers en houders van staats- en bedrijfsobligaties, zoals bijvoorbeeld het Volkswagenconcern) verse euro's ontvangen van de ECB in ruil voor hun leningen of gebundelde leningen zoals hypotheekportfolio's. Voor banken is dat bovendien een mogelijkheid om hun balans te verkorten. Een prettige bijkomstigheid, omdat daardoor hun eigen vermogen stijgt als percentage van het balanstotaal. Immers: ze halen die activa van de balans af. Dat is voor de banken van belang omdat zij van de toezichthouder hogere eigen kapitaalbuffers moeten aanhouden in het kader van Bazel III, een stelsel van nieuwe afspraken over betere regelgeving voor de financiële sector.Veel economen betwijfelen of de maatregelen het gewenste effect zullen sorterenHet is de vraag of de banken en beleggers de aldus verkregen contanten zullen gebruiken voor investeringen in bedrijven of overheden. Economen als Bas Jacobs en Sylvester Eijffinger zijn sceptisch over de positieve effecten van het stimuleringsprogramma van de ECB. Jacobs vreest dat 'Europa dreigt weg te glijden in een periode van langdurige stagnatie, met lage groei en hardnekkig hoge werkloosheid', zo liet hij Het Financieele Dagblad weten. En volgens Eijffinger helpt het opkoopprogramma 'geen sikkepit'. 'Pas als gezinnen, bedrijven, banken en overheden hun balansen weer op orde hebben, zal het geld van de centrale bank effect krijgen op de reële economie', aldus de hoogleraar. Kortom, gevreesd wordt dat banken en beleggers hun kwartjes vasthouden of investeren in beursgenoteerde aandelen en vastgoedfondsen, of voornamelijk krediet zullen verlenen aan grote bedrijven in plaats van aan de motor van de economie, het midden- en kleinbedrijf.
Zeepbellen blazen
In plaats van de beoogde vraaginflatie te creëren - stijgende prijzen vanwege de vraag naar producten en diensten - worden er zo nieuwe zeepbellen op de beurs geblazen. Immers, doordat beleggers hun geld in aandelen en hypotheekproducten stoppen, stijgen de prijzen daarvan. Dit wordt ook wel financial asset inflation genoemd. De inflatie waar het de ECB om te doen is - de vraaginflatie of bestedingsinflatie - blijft zo uit, zoals uit onderstaande grafieken blijkt. Inflatieontwikkeling volgens de HICP-definitie in het gebied van de eurozone tussen 1997 en 2015: Inflatieontwikkeling in de eurozone volgens de HICP-definitie afgelopen jaar tot en met oktober: De inflatiecijfers van de eurozone over de maand november vertonen een stabiel beeld (0,1 procent). Dit wordt nog eens versterkt door een andere ontwikkeling. Al enige tijd dalen de olieprijs en de prijzen van andere belangrijke grondstoffen op de wereldmarkten. Deze trend maakt het voor de ECB extra lastig om haar inflatiedoelstelling van twee procent op jaarbasis te halen.Consumenten en kleine en middelgrote bedrijven hebben geld in hun portemonnee nodigConsumenten en kleine en middelgrote bedrijven hebben geld in hun portemonnee nodig. Hetzij als krediet, hetzij in de vorm van hogere lonen of lagere belastingen. De stimuleringsmaatregelen die de ECB heeft genomen dragen daar niet toe bij: het geld blijft hangen bij banken en beleggers of verdwijnt richting de aandelenbeurzen. Als privépersonen en bedrijven over meer koopkracht (geld in de portemonnee) zouden beschikken, dan zouden ze het geld ook sneller durven uitgeven, waardoor het algemene prijspeil na verloop van enige tijd zou stijgen. Immers, er ontstaat door een grotere vraag schaarste aan bepaalde producten en diensten, die daardoor geleidelijk aan duurder worden. Op deze manier zal de inflatiedoelstelling van de centrale bank gerealiseerd kunnen worden. Nu gebeurt dat bijna niet.
Pensioenen onder druk
Een ander aspect van het lagerentebeleid van de ECB is dat de spaarder en de pensioenbelegger hard worden geraakt. De spaarder omdat hij nauwelijks een vergoeding krijgt voor zijn spaartegoed. Sterker nog, in verschillende Europese landen, zoals in Denemarken, Zweden en Zwitserland, moeten (grote) spaarders al betalen om hun geld op de bank te zetten. En pensioenbeleggers beleggen traditiegetrouw veel in vastrentende staatsleningen of rentedragende leningen van grote bedrijven. Maar als de rendementen op die obligaties in veel gevallen negatief zijn, dan betekent dit dat deze fondsen moeilijk aan hun rendementseis kunnen voldoen en hun dekkingsgraad (de mate waarin pensioenfondsen aan hun toekomstige uitkeringsverplichtingen kunnen voldoen) daalt. Zelfs Italiaans tweejaarsgeld heeft intussen een zogenoemde yield (opbrengst) van minus 0,2 procent, terwijl Italië kampt met een staatsschuld van 130 procent van zijn bbp.Lagerente-beleid ECB pakt nadelig uit voor spaarders en pensioenbeleggersEn dan is er nog een aspect van wat in economentaal de 'elastische geldhoeveelheid' wordt genoemd. Dit betekent dat de geldhoeveelheid in omloop kan krimpen of toenemen, al naar gelang de stand van zaken in de economie. Dit houdt in dat centrale banken de geldhoeveelheid in omloop kunnen stimuleren (bij onvoldoende vraag, zoals nu) en remmen (bij een oververhitte economie). Met het opkoopprogramma van de ECB dreigt deze balans verstoord te worden: de stukken die ECB opkoopt, zullen niet worden teruggekocht. Gevolg daarvan is dat beleggers allemaal dezelfde assets kopen. Illiquiditeit slaat derhalve niet op gebrek aan cash, maar op het feit dat iedereen in dezelfde beleggingscategorieën gaat zitten en niet investeert in de echte economie.
ECB intern verdeeld
Samenvattend kan geconstateerd worden dat de ECB met het opkoopprogramma poogt om de prijzen van goederen en diensten hoger te krijgen en daarmee de inflatie aan te wakkeren richting 2 procent, maar daar vooralsnog onvoldoende in is geslaagd. De inflatie in de eurozone bedraagt op dit moment ongeveer 0,1 procent en is dus nog mijlenver verwijderd van het doel. Niet voor niets komt er daarom ook binnen het bestuur van de centrale bank kritiek op het beleid, waaronder van Bundesbank-president Jens Weidmann. Als een opkoopprogramma van 1140 miljard euro (60 miljard per maand tussen maart 2015 en oktober 2016) niet tot het gewenste inflatie-effect leidt, wat kan de ECB dan nog doen?De bankensector kampt nog met veel slechte leningen op de balansenDaarbij komt dat de bankensector in de eurozone nog altijd geplaagd wordt door veel slechte leningen op de balansen. Dit zorgt ervoor dat banken, zeker in Zuid-Europa, die leningen niet massaal kunnen afboeken, omdat ze anders ondergekapitaliseerd zijn. Recent kondigde bijvoorbeeld Italië aan om 3,6 miljard euro te injecteren om vier regionale banken te redden. Maar uit de Financial Stability Review van de ECB van november 2015 blijkt dat de omvang van de portefeuille slechte leningen in de Zuid-Europese landen net zo groot is als de totale hoeveelheid kernkapitaal plus voorzieningen van hun banken. Brussel wil dit opvangen met een volwaardige bankenunie, waarbij alle Europese systeembanken die onder het toezicht van de ECB vallen over en weer instaan voor elkaars schulden. De handhaving van slechte leningen remt de economische groei. De leningnemers - vaak particulieren of kleinere bedrijven - komen immers niet van hun schulden af en besteden hun schaarse middelen niet in de economie, maar aan het aflossen van leningen. Ook dat helpt niet met het realiseren van de inflatiedoelstelling van de ECB.
71 Bijdragen
DrNomad
Mijn oplossing is, belastingverlaging om de reëele economie lucht te geven. En misschien moesten we in Europa ook masr eens een Amerikaanse opvatting over schuld gaan krijgen. Daar kun je failliet gaan. Hier wordt je tot in je graf achtervolgd om je schulden. Dat werkt natuurlijk niet in een schuld-gedreven systeem.
MvdB
DrNomadbps
Vuil onder het tapijt vegen en net doen of het er niet is.
Dat een bank ze niet meer op de balans heeft, wil niet zeggen dat ze er niet meer zijn.
Waarde van onderpand moet omhoog, door vraag,
of omzet en winst op de lening moet omhoog, door vraag.
Dus vraag moet hersteld.
Dat lukt niet door de vraagzijde voor slechte leningen te laten opdraaien, i.p.v. banken,
of de vraagzijde stimuleren met nog meer slechte, goedkope leningen, of armoede creëren.
Als de Nederlandse en Duitse euro sterker was geweest, was er minder armoede en meer vraag.
Anton
bpsPrecies! De ECB (lees: de Europese burger) heeft die slechte leningen tegen opgepompte prijzen (want gewaardeerd op basis van een kunstmatig lage rentestand) van die banken opgekocht. Anders gezegd, die leningen zijn eigendom van jou en mij geworden (lees: zijn jouw en mijn probleem geworden). Lang leve de Eurozone en de ECB!
bps
AntonDe vraagzijde -de belaste burger- draait op voor de slechte leningen. Als medicijn.
Krankjorem.
Carthago
Anton
Achter deze bijna terloopse constatering zou wel eens de kern van de problemen in de Eurozone schuil kunnen gaan. Duitsland heeft al voor het losbarsten van de kredietcrisis zwaar ingezet op loonmatiging, om de internationale concurrentiekracht van het Duitse bedrijfsleven op te krikken en daarmee voor meer banen te zorgen, ten koste van de werkgelegenheid bij haar handelspartners.
In die periode van wereldwijde hoogconjunctuur kon dat niet zoveel kwaad. Maar sinds het losbarsten van de kredietcrisis kunnen de handelspartners van Duitsland niet langer om het feit heen dat zij het zijn die hun werkgelegenheid kwijtraken. En dat heeft geleid tot een race naar de bodem van lagere loonkosten, lagere besteedbare inkomens, en economische stagnatie.
Zolang wij geleid worden door mensen die niet begrijpen, of niet willen begrijpen, hoe de economie werkt, is er weinig reden voor hoop op verbetering, en kan Draghi ons verder het euro-moeras intrekken, met alle gevolgen van dien als uiteindelijk de wal het euro-schip gaat keren.
Zie bv: http://mainlymacro.blogspot.co.uk/
Jean
AntonBescheiden Duitse lonen verklaren echter niet alles en zijn ook niet volledig aan Duitsland toe te rekenen. Buurland Frankrijk maakt gewoon mindere kwaliteitsproducten en de positie van de vakbonden is ijzersterk, denk maar aan Air France. Hierdoor worden innovaties tegengehouden en blijven inefficiënte productieprocessen overeind.
Het ECB beleid zorgt voor een zwakke euro tov de us-dollar. De wisselkoers van de euro is prettig voor de export maar desastreus voor de binnenlandse koopkracht. Dit beleid wordt gevoerd ten faveure van Latijns Europa dat bedolven ligt onder een schuldenberg en krimpende of stagnerende economieën. Daarnaast staan de rentes niet goed en de euro voorkomt dat er een landspecifiek rentebeleid gevoerd kan worden.
Om 0,1% vraaginflatie te creëren moet Draghi ongeveer €250 mrd aan assets opkopen. De kerninflatie is nu 0,1% en ECB economen prognosticeren 1,6% in 2017.. Do the math. Dat gaat nooit lukken.
Anton
Jeanhttp://www.voxeu.org/article/german-wage-moderation-and-ez-crisis
Jean
AntonDe euro zorgt voor grotere divergentie ipv de beoogde convergentie. t Is een monetaire misgeboorte, we moeten er vanaf.
Anton
JeanAbsoluut. Maar de Dijsselbloemen van deze wereld, hebben hun politieke lot aan de euro verbonden. Anders gezegd: de euro is hun carrière en hun inkomen, en ons probleem. Van die kant valt dan ook erg weinig te verwachten, ben ik bang.
Jean
AntonJoost Vsser
JeanJean
Joost Vsserbps
Jeanhttp://www.ftm.nl/exclusive/draghi-jaagt-beurzen-omhoog-in-plaats-van-inflatie/#comment-2390542177
'eb jij daar een answer op? Merci beaucoup. Danke schön. Thank you.
Jean
bpsJoost Vsser
Jeanbps
Jean"Households are lending more". Zijn beleid is succesvol.
Ongelofelijk. Wat een oogkleppen.
Nou zit je al zowat 8 jaar in een schuldencrisis van teveel schuld en dan hoor je nog steeds dit schuldengeloof terwijl de armoede om zich heen slaat.
Juncker en Dijsselbloem willen miljarden meer "investeringen".
Dat worden dan ook weer slechte leningen achteraf bij te weinig vraag.
Met dat eenzijdige geloof en gebrek komen we nooit uit de crisis.
Ik geef de hoop op curatief constructief beleid en herstel van deze mannen op.
Nog losstaande van de eurozonecrisis.
Anton
Jean"It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it"
https://en.wikiquote.org/wiki/Upton_Sinclair
pubben
"The burden of austerity has fallen hardest on the poorest and weakest in society through cuts in welfare and other social spending; the better off have been largely shielded from its effects."
http://www.cer.org.uk/publications/archive/bulletin-article/2015/britain-immigration-and-brexit#sthash.u1YSyXUK.uxfs&st_refDomain=t.co&st_refQuery=/Nyag5VgzFG
Het gaat om de publieke moraal en hoe de hoger opgeleiden met de lager opgeleiden omgaan.
Hank.Rearden
pubben.
1. http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82309NED&D1=19-20&D2=a&D3=0&D4=0-3&D5=4,9,14,19,24,29,34,39,44,49,54,l&HDR=T,G2,G1&STB=G3,G4&VW=T
pubben
Hank.ReardenHet verdrag van Lissabon regelde 50% hoger opgeleiden dat trekt de gemiddelden omhoog maar zegt weinig.
Red Mijniet
Hoe zat het ook alweer met de kloof tussen de arbeider en het kapitaal? Afijn, ondertussen kan staatssecretaris Van Rijn met een AMvB gaan rammelen om de financiële wantoestanden in de (thuis)zorg niet uit te laten monden in een catastrofe die zijn weerga in de parlementaire geschiedenis niet kent (Pauw gisteravond - een dame werkzaam in de thuiszorg leverde ruim 300 euro per maand in terwijl de manager geen cent inleverde. Verdomme, Vakbond, wat heb je weer gefaald !! ).
Politici van tegenwoordig zijn geen mensen met visie, maar een stel machtgeile wanbestuurders die niets anders waarnemen dan olifanten die hun uitzicht bederven.
ArieKanarie
Jan Willem de Hoop
Apekool
Jan Willem de HoopHet antwoord is uiteraard simpel: 'de' belastingplichtige en (pensioen)spaarders.
Nu weten we hoe de belastingmoraal in zuidelijke landen is en wie grote pensionvermogens hebben, dus mag je zelf invullen wie dit precies gaan zijn.
Jan Willem de Hoop
Apekoolbps
Jan Willem de HoopVoor zover ik weet moeten de deelnemende landen 'what ever it takes' naar rato bijdragen als het Eigen Vermogen op de balans van de ECB negatief loopt, dus met verlies draait, bijv. door afschrijving op slechte leningen en obligaties.
Misschien kan Jean Wanningen een goede uitleg geven.
MvdB
bpsKlopt het dat al dat ECB geld uiteindelijk (in dollars neem ik aan) van de Fed komt? En dat er inderdaad zo'n winsten worden gemaakt binnen enkele dagen? Zoals beschreven in de link die Mario8282 hierboven heeft gegeven:
https://mario828282.wordpress.com/2015/01/25/de-afleiding-van-de-ecb-qe-een-rijken-nog-rijker-agenda/
bps
MvdBIk heb mijn broek al vol om van natuur- en cultuurwetenschappen te leren.
Samengevat:
Ik kan al de beweringen van Mario8282 zelf niet verifiëren, al weerspiegelt het zich in de praktijk.
Er kan rekening worden gehouden met de reële mogelijkheid en gebeurtenis ervan. In de wetenschap wordt nl. gesproken van een “ijzeren” natuurwet:
‘Als iets kan, dan gebeurt het ook.’
Wat er allemaal gebeurt, is niet allemaal te zien. Maar het laat zich dan wel raden.
Laat ik voorop stellen dat ik niet in theorieën geloof van oorspronkelijke chaos, en van onlogica, wetenschap, religies en complotten die niet overeenkomen met logica en praktijk.
Ik wil zeker weten, dan wel van axioma’s uitgaan in die hoge mate die overeen komen met de praktijk, zoals het werken moet of werkelijk is.
Waarnemingen toets ik aan systeemregels, logica en kritiek, ook m.b.v. FTM.
Dat filtert de meeste onwaarheden, onzin en illusies er wel uit.
Daarna construeer ik mijn eigen voorlopige mening om zelf op te vertrouwen.
Sommige mensen bouwen hypotheses spectaculair ver uit, vooral op internet en vooral in een niemandsland dat noch te weerleggen is, noch bewezen is.
Daarin kunnen zij dan koning Eénoog zijn in hun niemandsland der blinden.
Ik ben zelf niet blind.
Mario8282 baseert zich op feiten en op aannames die zich weerspiegelen in de praktijk. Het schurkt aan complotachtige beweringen die op internet een eigen leven leiden als hiervoor bedoeld.
Ik kan al de beweringen van Mario8282 zelf niet verifiëren, al weerspiegelt het zich in de praktijk.
Het Verdrag van Maastricht met de restricties voor de ECB is bekend.
De Federal Reserve is privaat eigendom al sinds 1913. En ook nadien zie je steeds weer dezelfde monetaire excessen die tot crises leiden met dezelfde kortzichtige focus op grenzeloos meer, meer, meer geld voor die enkelen en een kleine periferie in het financiële circuit van passiva. De schulden die bij
MvdB
bpsbps
MvdBIk vind het zelf niet zo heel vreemd, met de volgende wetenschap en verklaring:
het is een soort primitief oergedrag.
Hebzucht zie ik als een vorm van angst, onder druk, in gevaar.
Bang dat de dag van morgen niets brengt.
Als een dier in gevaar en onder druk in angst komt, schakelt het automatisch over op instinctief gedrag. Dat zetelt vnl. in de rechter hersenhelft.
Dieren denken ook enigszins en kennen rede, maar alleen als er geen gevaar of druk is. In die staat kunnen dieren ook iets leren. De linker hersenhelft is dan actief. Onder druk is dat uitgeschakeld en regeert het instinct op rechts.
Bij mensen kunnen (strategisch) beide helften tegelijk in een mate actief zijn.
Dus dat mensen toch rationeel kunnen handelen onder druk en in angst.
In de financiële sector is de druk en angst altijd groot. Ze weten niet beter.
Wat jij je niet kunt voorstellen, is gewoon dierlijk gedrag bij mensen in angst en onder druk. Het siert je en wees eigenlijk blij dat je je het niet kunt voorstellen.
Ik hoop wel dat je het nu beter kunt begrijpen en begrijpt dat het er is.
Om rekening mee te houden.
Ik zie het als een overgangsfase in de evolutie van de mens naar een steeds sterkere functie van de rede en het verstand/begrip, boven dierlijk instinct.
PS. Ik heb zelf paarden thuis. Paarden zijn vluchtdieren. Ze kunnen in een fractie van een seconde schakelen van rede naar instinct bij gevaar.
Kenmerken van terugschakelen zijn o.a. smakken en loze speekselproductie, en geeuwen. De verandering is o.m. ook goed aan de ogen te zien.
MvdB
bpsHeb zelf ook jarenlang paarden gehad. Ben eens een keer een half uur ná mijn paard in de stal aangekomen. Dan ben je wel opgelucht als beestlief er al blijkt te zijn. De deuk in mijn ego was op slag verdwenen ;-)
bps
MvdBJean
Jan Willem de HoopHet is belangrijk om hier onderscheid te maken tussen de ECB als instituut enerzijds en het Eurosysteem anderzijds.
Als uit hoofde van het Eurosysteem risicodeling van de oninbare leningen wordt uitgesmeerd over het hele Eurosysteem dan zullen winstuitkeringen door de ECB verminderen. Verdere verliezen zullen daarna ten laste worden gebracht van het eigen vermogen van de ECB.
Of dat moet worden aangezuiverd is maar zeer de vraag. Voor zover ik overzie is dat niet specifiek geregeld in de Europese verdragen. En zoals je weet kunnen centrale banken prima met negatief EV opereren.
Voor ECB specifiek ligt het wat anders. ECB is deel van Eurosysteem.
Verlies van ECB uit hoofde van haar deel van Eurosysteem operaties gaat ten eerste ten koste van eigen vermogen (revaluatiereserves). Als dat onvoldoende is dan kan Governing Council besluiten om de winstuitkering naar Nationale centrale banken in dat jaar (en volgende) in te houden.
Jan Willem de Hoop
JeanDank voor antwoord Jean.
Sanne
ApekoolVerder betalen hier in Spanje veel mensen met een laaggeschoolde baan geen belasting, maar dat lijkt mij vrij logisch als je maar 600 euro per maand krijgt voor een 40 + urige werkweek. Als je nog maar 400 overhoudt komen de meesten
daarvoor hun bed niet uit.
De meesten die ik ken werken gewoon wit en dragen dus belasting af.
Joost Vsser
SanneAnton
Jan Willem de HoopAls je de ECB op dit punt ziet als vergelijkbaar met een gewone bank, dus dat ze geen te laag of negatief eigen vermogen mag hebben (en zo zien geloof ik de meesten, inclusief politici en mainstream economen, de ECB), dan is het antwoord op jouw vraag m.i. dat de ECB in meer of mindere mate geherkapitaliseerd zal moeten worden, wat betekent dat de eurolanden hun portemonnee moeten trekken (lees: de euro-burgers hun portemonnee moeten trekken) om de ECB van extra kapitaal te voorzien.
jsmid
AntonHank.Rearden
.
Antwoord 1: helikoptergeld, ofwel kapitaal direct uitkeren aan burgers, zodat kapitaal in reële economie wordt besteed en/of schulden direct afbetaald.
.
Antwoord 2: Uit onderstaand Credit Suisse vermogensrapport komt naar voren dat totaal privaat vermogen in EU ca. €65.000 miljard bedraagt. Totale schuld EU lidstaten (overheden) bedraagt daarnaast "slechts" €12.000 miljard. EU ingezetenen kunnen dus totale EU schuld en bijkomende overheidsfinancieën minstens 5x dekken. Geeft stof tot nadenken wanneer naast rücksichtlose "austerity" ineens toch weer paar miljard voor noodleidende EU lidstaat beschikbaar komt. Complicerende factor is dat vermogen hypergeconcentreerd is bij kleine groep particuliere "haves" t.o.v. meerderheid "have-nots", die niet lijken te beseffen of uit wanhoop maar accepteren dat ze door jaren bezuinigen inmiddels "have-nots" zijn.
.
Ervaring leert dat volgende 4 oplossingen voor huidige problemen met overheidsfinancieën en daarmee samenhangende publieke financiering (zorg, onderwijs, wetenschap) en sociale zekerheid in lijn met Piketty/Zucman instinctief worden neergesabeld door personen die zelf in hoogste vermogensechelons ("haves") vertoeven, namelijk 1. progressieve vermogensbelasting, 2. Europese vennootschapsbelasting van 35% in lijn met VS, 3. belasting op effectentransacties en 4. aanpak belastingvlucht/-paradijzen. Die oplossingen halen kapitaal op dat door fiscale (Reagan/Thatcher) regimes sinds jaren '80 wordt opgepot daar waar het geconcentreerd zit, namelijk bij vermogende particulieren en grote ondernemingen. Helaas liggen beleidsmakers (politici, Draghi) in bed met financiers (banken) en hun vermogende cliënten, die inmiddels zo verslaafd zijn aan beschikbaar kapitaal en bijkomende life-style dat voorgenoemde oplossingen pas bij dreiging (revolutie, burgeroorlog) zullen worden overwogen. Vergeet niet dat in VS en VK na 2e Wereloorlog topschijf inkomstenbelasting voor 50 jaar op rij rond 80% lag
RichardBanLvMI
gesorteerd: de inflatie blijft laag.."</i></blockquote>Come again?
Overal voelen mensen dat de kosten van hun levensonderhoud stijgen; het boodschappenwagentje van JMP (Jan met Pet) is kennelijk van een andere soort dan de officiële inflatieindices van o.a. het CPB.
De <i>monetaire</i> inflatie is enorm, dat staat nota bene in het artikel zelf te lezen onder het goed bedachte kopje, "Bellen blazen". Bijna letterlijk <i>in-flatio</i>.
Die hele groei is dus fake en dat verandert niet wanneer de CB het fiat geld direct aan burgers zou uitdelen. Uiteraard wel in de modellen, ooit treffend omschreven als <i>computer aided story telling</i>, want consumptie is "groei" zo dicteert het dogma.
Het oude mercantilistische bijgeloof - dat geld gelijkstaat aan welvaart - is nog altijd springlevend, zowel bij de Europese Centrale Bank als bij de criticasters van het huidige beleid.
Wij betalen uiteindelijk de prijs.
Pieter Jongejan
Wat ik verder jammer vind is dat je niet ingaat op de (verborgen) agenda van Draghi. Waarom blijft Draghi een beleid voeren dat niet werkt? Is dat alleen om een faillissement van grote landen zoals Italië en Frankrijk te voorkomen of is het mede gericht op het behartigen van de belangen van zijn vroegere werkgever (Goldman Sachs) en zijn vroegere vriendjes, die nu Amerikaanse hedge funds runnen (zie tegenlicht VPRO over klimaat) en/of werkzaam zijn bij de grote Amerikaanse internetbedriiven? Je antwoord zal wel zijn dat je niet wilt of durft te speculeren, maar wetenschap begint met het formuleren van een hypothese, die je vervolgens met feiten probeert te onderbouwen.
De reden dat ik dit schrijf is dat Nederland op korte termijn een totaal ander financieel beleid nodig heeft. De urgentie van dit onderwerp (hoe lang moet de afbraak nog doorgaan?) ontbreekt in je stuk. Je schrijft wel dat de Euro weg moet, maar je laat in het midden waarom. Om van de euro af te komen zal je de financiële sector moeten overtuigen, maar die zitten gevangen in hun ivoren torens op de bovenste verdieping van hun wolkenkrabbers. Onze Nederlandse financiële sector lijkt niet te beseffen wie hun grote toekomstige concurrenten zullen zijn. Zijn dat de grote Franse en Duitse mastodonten, die je kunt vergelijken met Air France? Of zijn het de grote Amerikaanse internetbedrijven? De meest briljante Amerikaanse studenten kiezen niet meer voor een baan op Wall Stre
Jean
Pieter JongejanTen aanzien van je vragen: ik geloof niet in een complot. Politici zijn bang voor gezichtsverlies en gaan dus door op de ingeslagen weg. De euroclub gelooft heilig in haar project van eenwording en daar is de euro voor nodig. Kijk naar de bankenunie, de schuldsocialisering, de kapitaalmarktunie. Alles is er op gericht om één Europa te maken. Alleen bij volledige consolidatie van de schulden heeft de euro een kans.'Scheitert der Euro, dann scheitert Europa', herhaalde Merkel dit jaar nog maar eens.
Verder denk ik dat het gedoe met wisselkoersen en valuta speculatie ten tijde van het EMS een rol speelt bij het halstarrig vasthouden aan het europact.
En last but not least: de Amerikanen willen een VS van Europa. Herlees dit artikel nog maar eens: http://www.ftm.nl/column/we-can-only-achieve-a-political-union-if-we-have-a-crisis/
Joost Vsser
Pieter JongejanAndré ten Dam
Zolang de Europese politieke elite de drie bovengenoemde maatregelen niet neemt blijft het 'doormodderen' waarbij de ECB (in zijn onmacht) de schade uiteindelijk alleen maar groter maakt.
Voor hoe e.e.a. zou kunnen worden bewerkstelligd, zie hier http://www.thematheosolution.eu/A-Plan-B-in-Europe-Paris-November2015.pdf , en zie hier http://www.thematheosolution.eu/FTM-euro-avond-oktober2015.pdf .
Anton
André ten DamJoost Vsser
AntonMvdB
Joost Vsserhttp://www.ftm.nl/exclusive/rabobank-en-haar-leden-krijgen-spijt-van-teloorgang-autonome-lokale-banken/#comment-2389822343
Joost Vsser
MvdBMvdB
Joost Vsserpeter
MvdBJoost Vsser
MvdBMvdB
Joost Vsserhttp://amweb.nl/financiele-planning-724354/nieuwe-hypotheekverstrekker-gaat-bijbouwe-heten?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20151203-am-signalen-flash&tid=TIDP1398X876D53B85A974F209771C97FCE02A616YI4
Joost Vsser
MvdBMvdB
Joost VsserAndré ten Dam
AntonPieter Jongejan
André ten DamDaarbij komt dat de debt equity ratio van de financiële sector in de meeste Noord-Europese landen (met uitzondering van Duitsland) veel lager is dan die van de Zuid-Europese landen. (Nederland stond in 2014 op 1.6, Zwitserland op 2.9, Zweden op 2.6, Denemarken op 2.5, Oostenrijk op 2.2) tegen Duitsland op 4.5, Frankrijk op 4.6. Italië op 8.6 en Griekenland op 11.3.(bron OECD) Hoe kun je er zeker van zijn dat kleine landen met een gezonde financiële sector tot uitdrukking komend in een lagere debt equity ratio in de toekomst niet gechanteerd gaan worden door grote landen met een ongezonde financiële sector tot uitdrukking komend in een hoge debt/equity ratio?
Bovendien zijn de gepubliceerde cijfers van sommige Zuid-Europese landen naar alle waarschijnlijkheid veel en veel te optimistisch. De waarderingen van de activa kloppen niet gelet op de behaalde rendementen. Dat moet de accountants van DNB toch ook opgevallen zijn. Wie durft er dan met die landen nog een overeenkomst aan te gaan?
André ten Dam
Pieter Jongejan....wellicht omdat de wisselkoers van de euro voor Frankrijk bijna 25 procent overgewaardeerd ten opzichte van de wisselkoers van de euro voor Duitsland, en de Franse economie, werkgelegenheid en staatsfinanciën daardoor ernstig zijn/worden aangetast?
bps
André ten DamIk vind het afserveren van betere ideeën en moed als in Felix Meritis en DFT niet terecht.
Joost Vsser
Red Mijniet
Van die 30 miljard kunnen we elk huishouden in NL, zo'n 7,7 miljoen, voorzien van "gratis" elektriciteit (3400 kWh per gezin tegen 3700 euro panelen op 't dak).
We hoeven niet te raden wie hier als eersten tegen zouden stemmen: energie-bedrijven ... en overheid (gemiste belastinginkomsten via de energie-rekening). Kamp kan meteen zijn kolencentrales sluiten, en de CO2-norm wordt op de sloffen gehaald.
Zomaar, een losse gedachte.
Yogibeer
Yogibeer
YogibeerPieter Jongejan
Yogibeer1) de lange reële rente lag in de jaren dertig rond de 5 à 6% tegen rond 0% nu
2) de groei van de beroepsbevolking lag in de jaren dertig op een relatief hoog niveau en nu op een relatief laag niveau
3) de afhankelijke bevolking (jongeren onder 15 plus ouderen boven 65) ligt nu op een ongekend hoog niveau en zal in de komende 25 jaar zelfs verdubbelen; in de jaren dertig lag de afhankelijke bevolking op een relatief laag niveau.
Het gekke van vandaag is dat de werkloosheid hoog blijft ondanks een na 1970 door de introductie van de pil sterk afgenomen bevolkingsgroei en dus nu een zwakke groei van de beroepsbevolking. De oorzaak moet je zoeken bij het ultra ruime monetaire beleid van de FED en daarna de ECB. Doel schijnt te zijn (volgens peter) om de financiële sector te dwingen om te herstructureren. Deze langdurige en pijnlijke operatie (waarom geen gedwongen aandelenemissies?) gaat ten koste van de reële economie (en dus van de werkgelegenheid) omdat een lage lange reële rente leidt tot een lage winstvoet in de reële economie. Het idee dat een lage rente goed is voor de economie (zoals veel economen en politici beweren) is in strijd met de empirie en laat dus zien dat veel mensen maar wat beweren zonder zelf onderzoek te doen. De problematiek van de jaren dertig lijkt in geen velden of wegen op de huidige problematiek.
Yogibeer
Pieter JongejanDe hoogte van de rente heeft daar niets mee te doen, de rentevoet van een centrale bank volgt de inflatie en inflatie ontstaat pas bij toenemende werkgelegenheid, dus hogere lonen en vraag. De meeste economen, en niet de minsten, delen inderdaad deze mening. Mag ik een van hen, Bas Jacobs, ook niet een van de minste, even citeren, uit ESB, van 26 november j.l.:
"Het Nederlandse begrotingsbeleid werd alle jaren geschraagd door een diep gewortelde consensus onder alle 'verantwoordelijke' politieke partijen: VVD, PVV, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, CU en SGP. Deze partijen hebben mesjogge begrotingsbeleid gevoerd dat een derde van de Grote Recessie in Nederland heeft veroorzaakt. ........ En dat terwijl we een macro-economisch verwaarloosbaar voordeel hebben behaald van lagere rentelasten op de staatsschuld. Het is tragisch dat we de lessen van de geschiedenis niet hebben geleerd en sinds 2011 in volle glorie de fouten van de jaren 30 hebben herhaald." Zie:
http://www.economie.nl/weblog/overheid-heeft-met-falend-begrotingsbeleid-een-derde-van-de-grote-recessie-veroorzaakt
Pieter Jongejan
Yogibeerpeter
Pieter JongejanVolgens mij is het MKB altijd de grote verliezer als er een tekort is aan financiering ;-) Wat heb je aan een goed ondernemingsplan in een omgeving die compleet afhankelijk is van bancaire financiering waarbij niet het ondernemersrisico maar de solvabiliteit bepaalt of je de lening krijgt ;-)
Een gezond financieel infrastructuur is de basis om herstel in te zetten.
Als ik het goed begrijp zie jij problemen in concurrentie voor banken. Alsof de lage rente de oorzaak daarvan is. Maar die concurrentie is nu juist wat er nodig is om minder afhankelijk te zijn van bancaire financiering. QE drukt de rente, zorgt voor yield search vermogensbeheerders, wat leidt tot interesse bankschulden. Strengere wetgeving banken zorgt voor het afstaan van bankschulden aan diezelfde vermogensbeheerders. De relatie tussen de opkomst van high techbedrijven en de rente zie ik niet. Die opkomst is er gewoon: deal with it, en profiteer er zelf van.
De NVB schreef vorige week een artikel op Mejudice en stelde dat Nederlandse banken voldoende in staat zijn om het bedrijfsleven van kredieten te voorzien. Dit als tegenreactie op Henk Nijboer van de PvdA die stelt dat het MKB last heeft van banken die onvoldoende in kredieten kunnen voorzien. De heren van het NVB waren apetrots op hun onderzoekje, want wat stellen zij:
1) Nederlandse banken hebben de criteria bijgesteld om kredieten te verstrekken, zij zijn strenger geworden om kredieten te verlenen
2) Binnen de gestelde criteria kunnen Nederlandse banken gewoon aan alle aanvragen voldoen gerelateerd aan solvabiliteitseisen, en hebben Nederlandse banken dus geen probleem. Henk Nijboer stelt dus onterecht dat het MKB financieringsproblemen heeft.
Maar niemand die de vraag stelt welke criteria Nederlandse banken dan stelt om een lening te valideren. We moeten maar klakkeloos aannemen van het NVB dat zij de juiste criteria stellen in relatie tot acceptabel
piet
YogibeerGewoon het gezond verstand gebruiken de vergrijzing van de grote babyboom generatie zorgt voor een dip in de economie, waarvan het onverstandig is om dit met QE tegen te gaan. Dit keynsiaanse beleid werkt niet in een klimaat van teveel schulden en een vergrijzende bevolking.
Mario8282
"Om uit een gat te komen eerst moet je ophouden met het graven!"
De ECB boort de Eurozone nog dieper in de crisis.
Het valse ECB spel en de afleiding van de QE: een rijken nog rijker agenda!
http://mario828282.wordpress.com/2015/01/25/de-afleiding-van-de-ecb-qe-een-rijken-nog-rijker-agenda/
Barry Norman
Heb je een makkelijk kwalificerende bedrijfslening, huislening, persoonlijke leningen of autolening nodig? Slecht krediet of Goed krediet, maakt geen verschil met ons met 3%. Toepassingen worden binnen 24 uur goedgekeurd. Om contact op te nemen, neem contact op met ons via email :ocminvestment@gmail.com:
website:ocminvestment.bravesites.com,