Draghi's Duitse charme-offensief dendert door

3 Connecties

Onderwerpen

Draghi

Organisaties

ECB

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

In Duitsland is Draghi een nog minder populaire Italiaan dan naamgenoot Balotelli. Maar de ECB-topman gooit al zijn charmes in de strijd om angsten weg te nemen over zijn door de geldpers aangedreven crisisstrategie.

Mario Draghi, voorzitter van de Europees Centrale Bank (ECB), doet er alles aan om Duitsland voor zich te winnen. Anderhalf week geleden verkondigde de Italiaanse econoom dat hij graag afreist naar de Bundestag om tekst en uitleg te geven over de geldpers aangedreven crisisstrategie van de ECB. Met dit op 6 september gepresseerde noodplan, waarin de ECB 'ongelimiteerd' probleemobligaties gaat opkopen, heeft Super Mario zich nog minder geliefd gemaakt in Duitsland dan Azzurri-aanvaller Mario Balotelli, die de Mannschaft uitschakelde bij de EK voetbal.

Reden genoeg voor Draghi om vaart te maken met een heus charme-offensief in de Bondsrepubliek, zo constateren de Duitse kranten Handelsblatt en Die Welt.

 

‘Dag van de Duitse industrie’

Gisteren sloeg de ECB-baas zijn slag in Berlijn ten overstaan van enkele honderden Duitse ondernemers op de ‘Dag van de Duitse industrie’ en Bondskanselier Angela Merkel, vicekanselier Philipp Rösler en industrievoorzitter Hans-Peter Keitel. Draghi deed er alles aan om in speech de toehoorders gerust te stellen over de ECB-aankopen van obligaties.

 

Veel Duitse ondernemers zijn bang dat deze maatregel leidt tot inflatie en hoge kosten voor de Duitse belastingbetaler met zich meebrengt. Maar wat Draghi betreft, zijn deze angsten ongegrond. 'Wij kennen onze opdracht en dat is het veiligstellen van prijsstabiliteit', aldus Draghi.

 

Om vervolgens te benadrukken dat obligatieaankopen alleen maar als brug mogen dienen en dat uiteindelijke werk van de overheden zelf komen. Ook  bekrachtigde Draghi ten overvloede zijn eerdere uitspraken dat de ECB alleen probleemobligaties van een land koopt indien er voldaan is aan strenge voorwaarden over de noodzakelijke hervorming van de economie en een stringent begrotingsbeleid.

 

'Marktimperfecties'

Volgens Draghi moest de ECB wel ingrijpen. Anders zouden hardnekkige 'marktimperfecties' zich blijven voordoen binnen de eurozone. Ter illustratie stond Draghi stil bij de positie van een Spaanse en Duitse consument met een vergelijkbare baan. ‘De ene betaalt 7,5 procent voor een krediet, terwijl de ander 3 procent betaalt. Dat soort verschillen vallen niet meer te verklaren door verschillen in de overheidsfinanciën.’

 

Maar liefst 70 procent van alle leningen in de eurozone bestaat uit bankkredieten en alleen al daarom moest er wat gebeuren, aldus Draghi. ‘Dit transmissiekanaal is door de eurocrisis volledig verstoord. Wij stonden voor de keuze om te zeggen 'Nein zu alles' of actie te ondernemen die past binnen het ECB-mandaat. We hebben voor het laatste gekozen.’

 

En Draghi's drieste interventie begint vruchten af te werpen, zo was zijn andere geruststellende boodschap aan de Duitse ondernemers. Althans, daarvan is de Europese topbankier overtuigd. ‘We zien nu al een opleving in de kredietmarkt. Het toont aan dat crediteuren vertrouwen hebben in de toekomst.'


 

(L)

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden