Draghi's rally

  Een speech van Draghi gaf aanleiding tot een rally op de obligatie- en aandelenmarkten.

  ‘Within our mandate, the ECB is willing to do whatever it takes to preserve the Euro and, believe me, it will be enough,’ zei ECB president Mario Draghi gister in een speech in Londen. Markten reageerden uitbundig op Draghi’s uitspraak. De rente op tienjarige Spaanse en Italiaanse staatsobligaties daalde met ongeveer 50 basispunten en de beurzen sloten fors hoger. 

   

  Het is niet de eerste keer dat Draghi zulke ferme bewoordingen gebruikt. “We have to ensure whatever it takes that we don’t have a recession coming from the funding pressure,” zei Draghi vorig jaar december.  In januari zei Draghi nog eens dat de ECB alles zou doen wat nodig is om de financiële stabiliteit te bewaken. 
   
  Beleggers hopen dat de ECB het Securities Markets Program (SMP), het programma waarbij de centrale bank obligaties van probleemlanden opkoopt, herintroduceert. Als centrale bank met bodemloze zakken is de ECB in staat de negatieve spiraal van slechte verwachtingen, hogere rentes, nog slechtere verwachtingen en nog hogere rentes te doorbreken. De Franse krant Le Monde meldt vandaag dat de ECB en het Europese bailout fonds gecoördineerde acties plannen om Italiaanse en Spaanse staatsobligaties te ondersteunen.
   
  Draghi’s marktmoverende uitspraak was niet de enige interessante passage in de speech. Voor het eerst erkende Draghi ook dat er een ‘convertibiliteit probleem’ bestaat in de eurozone. Beleggers vrezen dat als ze bijvoorbeeld Spaanse staatsobligaties kopen, deze bij het uiteenvallen van de Eurozone worden omgezet in peseta’s en veel minder waard worden. Beleggers anticiperen op een euro break-up en vluchten daarom naar veilige havens als Duitsland en Nederland, die naar verwachting keiharde munteenheden zullen krijgen. Hoewel commentatoren en bankanalisten dit probleem erkennen is het opmerkelijk dat de president van de ECB dit zo openlijk durft te bespreken. 
  Over de auteur

  Jesse Frederik

  In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid