Driekwart Duitsers verwelkomen Grexit

  Drie op de vier Duitsers vinden dat Griekenland uit de eurozone moet stappen en het moet rooien zonder extra financiële noodsteun van andere EU-lidstaten.

  De dagen van euroland Griekenland zijn geteld. Althans, dat vindt een overgrote meerderheid van de Duitse bevolking. Slechts een kwart van de Duitsers vindt namelijk dat Griekenland binnen de eurozone moet blijven en meer hulp van andere landen moet krijgen. Dat is de uitkomst van een enquete van de Britse krant Financial Times in samenwerking met marktonderzoeksbureau Harris.

   

  De onderzoeksresultaten moeten alleen maar de druk opvoeren bij Bondskanselier Merkel, zo stelt The Financial Times. De Griekse premier Antonis Samaris probeert bij onder meer Merkel uitstel van bezuinigingen voor elkaar te krijgen. Samaris pleit voor een trager bezuinigingstempo en dan verspreid over vier jaar tot 2016. In dat geval zou het Griekse begrotingstekort jaarlijks met 1,5 procentpunt dalen in plaats van 2,5 procentpunten, zoals eerder is afgesproken. Maar dan heeft Griekenland wel 20 miljard euro extra nodig ter ondersteuning van de begroting.

   

  Duitse scepsis

  Met deze adempauze en een extra kapitaalinjectie verwacht Samaris dat zijn land er weer boven op kan komen. Uit het onderzoek van Harris komen in elk geval forse meningsverschillen aan het licht tussen de Noord -en Zuid-Europese landen op het terrein van de eurocrisis. Slechts 26 procent van de Duitsers denkt dat Griekenland ooit zijn leningen zal aflossen, tegen 77 procent van de Italianen en 57 procent van de Spanjaarden.


  Bijna de helft van de Duitsers denkt dat de Grieken er nooit meer in zullen slagen om hun economie zodanig te hervormen dat het land het voortaan kan stellen internationale hulp meer nodig heeft. De Duitse scepsis staat haaks op de opvatting van de burgers in Italië en Spanje. Maar liefst 88 procent van de Italianen en 70 procent van de Spanjaarden hebben er wel vertrouwen in dat Griekenland de crisis te boven komt.

   

  Frankrijk net iets negatiever
  Onderzoeksbureau Harris heeft ook nog de opvattingen van de Fransen en Britten gepeild over de euroscrisis. Zo vindt slecht 25 procent Van de Fransen dat andere eurolanden meer moeten doen om Griekenland in de eurozone te houden. Daarmee oordeelt Frankrijk net iets negatiever dan Duitsland over de Grieken.

   

  Ondanks alle verschillende opvattingen over Griekenland, blijven de burgers van de vier Eurolanden redelijk optimistisch over de aanpak van de eurocrisis van hun leiders, zo blijkt verder uit het onderzoek. Het meest vertrouwen in hun leiders hebben de Italianen (83 procent), het minste de Spanjaarden (63 procent).

   

   

   

  Afwijkende opvatting Britten
  De Britten staan met hun Britse Pond veel sceptischer tegenover politieke beleidsmakers. 44 procent van de Britten heeft er totaal geen vertrouwen dat politieke leiders de crisis de kop in drukken.  Daarnaast delen de Britten het pessimisme van de Duitsers in relatie tot Griekenland.

   

  Tegelijkertijd is opmerkelijk dat de Britten een afwijkende opvatting koesteren over de bezuinigingspolitiek op het Europese continent. Slechts 29 procent van de Britten vinden dat de bezuinigingsmaatregelen een negatieve impact hebben op de eurocrisis. Een overgrote meerderheid in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje is daarentegen van oordeel dat een strenge begrotingspolitiek wel degelijk slecht is voor de economie van de eurolanden.

   

  (L)

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren