Droogte stuwt graanprijzen omhoog

  Uitzonderlijke droogte in de Verenigde Staten zorgt ervoor dat de prijs van graan opnieuw naar grote hoogten stijgt.

  De prijs van graan bereikt een nieuw hoogtepunt. Uit een vandaag verschenen rapport van de Food and Agricultural Organization (FAO), blijkt dat de wereldwijde prijzen van granen afgelopen maand met 17 procent zijn gestegen. De prijs van graan is bijna terug op het niveau van begin 2008 toen de voedselprijzen dermate hard stegen dat er in diverse ontwikkelingslanden voedselrellen uitbraken. 

   

   

  Grafiek 1: Wereldwijde graan prijsindex (Bron: FAO)
   
   
   
  Grootste droogte sinds 1988
  Amerikaanse graanproducenten zijn verantwoordelijk voor het gros van de wereldgraanproductie. De Verenigde Staten zijn goed voor ongeveer 60 procent van de wereldwijde export van granen. De VS wordt echter geteisterd door de grootste droogte sinds 1988. Sinds begin juli is het percentage landbouwgrond dat droog staat enorm gestegen.
   
  Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat de oogst dit jaar 10.799 miljard schepels graan gaat bedragen, ter vergelijking in het goede jaar 2009 was de oogst nog ruim 13,2 miljard schepels. In de afgelopen maand vernietigde de droogte volgens het ministerie ruim 1/6 deel van de oogst. 
   
   
  Grafiek 2: Percentage landbouwgrond dat last heeft van droogte (Bron: USDA) 
   
   
   
  Spurt omhoog van de voedselprijzen
  De FAO roept de Verenigde Staten op om hun ethanol mandaat op te schorten. Op wil de Amerikaanse regering dat 40 procent van de Amerikaanse graanproductie worden gebruikt om de brandstof ethanol van te maken. Het gebruik van graan voor brandstofproductie, in plaats van voedselproductie zorgt voor een verdere spurt omhoog van de voedselprijzen volgens de FAO.
   
  “An immediate, temporary suspension of that [US ethanol] mandate would give some respite to the market and allow more of the crop to be channelled towards food and feed uses,” aldus José Graziana da Silva, de secretaris-generaal  van de FAO. 
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid