IMF-chef Dominique Strauss-Kahn zit in beruchte Rikers Island gevangenis. Corruptie in Polen kan Philips' in de VS schaden, Winklevoss-tweeling lijdt nederlaag in Facebook-zaak. Plus: toch sanering Griekse schuld? Newswatch 17 mei.

 Het cachot van DSK

De vernedering voor Dominique Strauss-Kahn is compleet. Na een eerste zitting, waar hij niet op borgtocht werd vrijgelaten, is hij overgebracht naar de beruchte gevangenis Rikers Island. Inderdaad, een gevangeniseiland in de East River, tussen Queens en de Bronx. Ooit het eigendom van Abraham Rycken en diens erfgenamen, werd het in 1884 gekocht door de gemeente New York. (Wikipedia ) Sindsdien is het een gevangenis en geniet het een slechte reputatie. Met name verkrachting van mannelijke ingezetenen zou schering en inslag zijn. De gevangenis is een geliefd onderwerp bij rappers die er gevangen hebben gezeten. 

Nog een markant detail over de aanklacht tegen Strauss-Kahn: hij zou het kamermeisje op z'n Grieks hebben verkracht, of pogingen daartoe willen doen.
 
 'This is not a case in which misunderstandings about mutual consent are at issue', concludeert The Wall Street Journal,  die ook de gevolgen van een vertrek van Strauss-Kahn analyseert en zijn scherpe blik werpt op de impact van het sex-schandaal in Frankrijk en de rol van DSK in de Franse politiek.
 
 
 
Facebook-tweeling lijdt nederlaag
In een hoger beroep wilde de Winklevoss-tweeling het nog eens hebben over 'hun' idee, Facebook. In de film The Social Network spelen de broers een zeikerige rol. Ze hebben een vaag idee, Mark Zuckerberg ook. Ze denken met Zuckerberg een argeloze nerd te hebben binnengehaald en laten de zaak op hun beloop. Zuckerberg doet het werk, ontwerpt Facebook, maakt het tot een succes. En dan meldt de tweeling zich. Een eindeloze serie rechtszaken volgt.
De Winklevoss-tweeling. Sportief, behalve als het om zaken gaat
 
Facebook is een miljardenbedrijf, de Winklevossjes hebben niets. Nou ja niets, ze wisten een schikking ter waarde van $65 miljoen los te peuteren. Dat vonden ze niet genoeg en bleven doorprocederen.
 
Nu heeft een rechter gezegd dat er een keer een einde aan de zaak moet komen. Hun eis werd afgewezen en nu willen de broers naar de Supreme Court. Inmiddels is er nog een programmeur opgedoken die een deel van de €65 miljoen-schikking claimt. 
 
 
 
Corrupt Philips in Polen
Achtergrond bij een onverkwikkelijke zaak. Philips wordt in Polen verdacht van het betalen van smeergeld aan ziekenhuisdirecties. Is dat daar dan strafbaar? vraagt u zich misschien af. Het gaat echter niet om Polen:
'De zaak kan, los van imagoschade, grote financiële consequenties hebben voor Philips. Europese bedrijven die een beursnotering in de Verenigde Staten hebben vallen onder de Foreign Corrupt Practices Act. Hierdoor is veroordeling in de VS mogelijk voor omkoping waar ook ter wereld.' Au….
Bron: FD.nl  
 
EU-ministers: kwijtschelding deel Griekse schuld mogelijk
Voor het eerst werd de mogelijkheid geopperd tijdens een officiële EU-vergadering: een 'reprofiling' van de Griekse schulden. Maar pas als aan alle voorwaarden is voldaan, zegt Jean-Claude Juncker van Luxemburg. Eerder werd zo'n scenario uitgesloten en ook Jan Kees de Jager ontkende het vanochtend ten stelligste. Intussen kalft de euro verder in waarde af. Goed voor de Duitse exportmachine. 
Het artikel van Bloomberg praat u binnen een paar minuten bij. Aanrader voor wie de draad even kwijt was en snel op de hoogte wil worden gebracht. 
 
Bron: Bloomberg 
 

Het nieuws van 17 mei in 60 seconden
 
 

<