DSK in voorarrest

3 Connecties
0 Bijdragen

Voormalig IMF topman Dominique Strauss-Kahn is weer gearresteerd. Hij wordt verdacht van vrouwenhandel en misbruik van bedrijfsgoederen.

De Franse justitie heeft de voormalige topman van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) Dominique Strauss-Kahn (DSK) in voorarrest genomen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan vrouwenhandel en ‘heling van misbruik van vennootschapsgoederen’.

Justitie in Frankrijk onderzoekt of een club toonaangevende zakenlieden en een hoge politiefunctionaris een internationaal netwerk runden dat zich in seksfeestjes specialiseerde. Tot de mogelijk strafbare uitspattingen rekent justitie zakenreizen van verdachten, die bijvoorbeeld met een reeks 'secretaresses' naar Strauss-Kahn in de VS gingen voor ‘een soirée privée’.

Seksuele uitspattingen

De 62-jarige Strauss-Kahn is geen hoofdverdachte, maar zou wel klant van het prostitutienetwerk zijn geweest. Mocht blijken dat hij wist dat er prostituees waren gearrangeerd, kan hem medeplichtigheid worden verweten. De Franse justitie kan de 62-jarige DSK 48 uur in voorarrest houden. In die tijd wordt hij verhoord over de liederlijke avonden die in 2010 en 2011 in Washington zou hebben doorgebracht. De grote vraag is of hij wist dat de aanwezige dames prostituees waren.

Seksuele uitspattingen maakten half mei vorig jaar een einde aan de loopbaan van de prominente socialist Strauss-Kahn. Hij werd gearresteerd nadat een kamermeisje van een hotel hem had beschuldigd van mishandeling en vrijheidsberoving. FTM columnist Heleen Mees stelde al snel dat er sprake was van een complot tegen DSK. Zie hier en hier. De aanklachten werden uiteindelijk ingetrokken, maar Strauss-Kahn was toen zijn baan bij het IMF kwijt en was geen leider meer van de Franse socialisten.  

Een andere klacht, die van de Franse schrijfster Tristane Banon tegen de voormalige IMF-baas, werd in oktober door het parket van Parijs zonder gevolg geklasseerd. Banon had de Franse socialist ervan beschuldigd haar in 2003 te hebben aangerand met poging tot verkrachting. De rechtbank besliste dat er geen reden was om DSK te vervolgen.