
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
© Boomerang Create
Deze club heeft al dertien jaar invloed op ons economisch beleid (en toch kent niemand hem)
Na de ophef omtrent het afschaffen van de dividendbelasting, is de invloed van BV Nederland in Den Haag weer volop in het nieuws. Want dát er veel wordt gelobbyd bij de overheid, daar twijfelt vrijwel niemand aan. Maar hóé dit gebeurt, komt zelden naar buiten. Tot nu.
- Onderzoek naar de schimmige Dutch Trade and Investment Board (DTIB) laat zien dat er in Nederland een structurele polderlobby gaande is om belangen van het nationale grootbedrijf te dienen.
- Het DTIB-netwerk bestaat uit ruim zestig grote bedrijven, 30 belangenorganisaties en vijf ministeries. Via een Wob-verzoek heeft Follow the Money toegang verkregen tot de (voorheen geheime) notulen van alle vergaderingen die deze lobbyclub de afgelopen dertien jaar heeft gehouden.
- Uit de notulen blijkt dat de BV Nederland in de DTIB toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie over lopend beleid. Ook mag het meebepalen over hoe dit beleid eruit komt te zien. Het gaat de bedrijven en belangenorganisaties daarbij vooral om financiële en diplomatieke ondersteuning voor ondernemen in het buitenland.
- Volgens direct betrokkenen is er geen sprake van lobbyen, maar slechts van ‘onafhankelijk advies’.
Liever luisteren? Frederique de Jong leest het verhaal voor en gaat in gesprek met de auteurs (54 minuten):
Er is in Nederland een structurele polderlobby gaande. Het doel: om de belangen van het nationale grootbedrijf te dienen. De naam: Dutch Trade and Investment Board (DTIB).
Van het omstreden TTIP-verdrag en subsidies voor ondernemen in het buitenland tot het in stand houden van het Nederlandse belastingparadijs: in deze organisatie komt zo ongeveer alles dat te maken heeft met (internationaal) ondernemen aan bod. Meer dan zestig Nederlandse bedrijven, dertig bedrijfsverenigingen en zeven verschillende ministeries hebben de afgelopen dertien jaar deelgenomen aan de club.
De DTIB is dan ook een zwaargewicht in de Nederlandse politiek. Toch is de kans klein dat u er ooit van heeft gehoord.
Tot vandaag. Follow the Money kreeg dankzij een Wob-verzoek toegang tot de (voorheen geheime) notulen van alle vergaderingen die deze lobbyclub de afgelopen dertien jaar heeft gehouden.
Lekker lakken
De DTIB heeft geen eigen kantoor of een vaste vergaderlocatie. Bijeenkomsten vinden plaats op het kantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag, of in een van de talloze vergaderzaaltjes op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Slechts een enkele keer wordt de Hofstad verlaten. In 2010 bijvoorbeeld, als de club ter gelegenheid van het 'uitzwaaien' van staatssecretaris voor Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) uitwijkt naar het luxueuze kasteel Wittenburg — in het Financieele Dagblad omschreven als het ‘corporate clubhuis’ van Nederland.
Officiële informatie vanuit de rijksoverheid over de DTIB is er vrijwel niet; wie op deze organisatie stuit, doet dat over het algemeen per toeval. Op de site van 'internationaal ondernemen', het webportaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse handelsbevorderende organisaties, beschrijft de DTIB zichzelf als een ‘belangrijk onafhankelijk adviesorgaan voor internationaal ondernemen en internationale economische betrekkingen’.
‘Dan gaan wij lekker lakken’, zo luidt de eerste reactie op ons Wob-verzoek
Naar eigen zeggen werkt de organisatie ‘aan het versterken van de concurrentiekracht van Nederland’; op haar agenda staan onder meer het Nederlandse vestigingsklimaat, handelsverdragen en de buitenlandse investeringen. Hoe de DTIB met deze onderwerpen omgaat, wordt uit de summiere beschrijving echter allesbehalve duidelijk.
De DTIB werkt het liefst in de schaduw. Dat blijkt ook wanneer wij met een beroep op de Wob (Wet Openbaarheid van bestuur) bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om toegang vragen tot documenten over de organisatie: ‘Dan gaan wij lekker lakken’, zo luidt de eerste reactie die wij na het indienen van het verzoek krijgen. Een dreigement dus: we kunnen de documenten wel opvragen, maar veel zal er niet te lezen zijn. Als we voet bij stuk houden, krijgen we in plaats van de stok een wortel aangeboden: of we in plaats van de Wob niet liever een etentje zouden willen met DTIB-betrokkenen.
Ondanks de initiële tegenwerking worden uiteindelijk, na enkele maanden wachten, de stukken opgestuurd. Honderden pagina's notulen van alle vergaderingen die de DTIB en haar vijf werkgroepen de afgelopen jaren hebben gehouden. Één vergadering, de meest recente, ontbreekt echter. De oorzaak: de DTIB is na het indienen van ons verzoek gestopt met het bijhouden van notulen. Een toekomstige Wob naar de DTIB wordt hiermee in feite nutteloos.
De reden dat er geen notulen meer worden bijgehouden, krijgen we uitgelegd in een email van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat er zogenaamd niet om pottenkijkers buiten de deur te houden: door vergaderingen niet langer te notuleren ‘kan de actiegerichtheid van de DTIB worden verhoogd’. Een doelstelling die tijdens de vergaderingen — zo blijkt na het bestuderen van de notulen — evenwel nooit ter sprake is gekomen.
Opmerkelijk genoeg schrijft een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in dezelfde mail dat de DTIB juist transparanter zal worden: ‘Ter verhoging van de transparantie [is besloten] de agenda en actielijsten van de DTIB automatisch openbaar te maken.’
Ook opmerkelijk: hoewel de resultaten van Wob-verzoeken normaal gesproken door de Rijksoverheid online worden gezet, is dat hier niet gebeurd. Daarom hebben we het zelf maar gedaan.
Wie zitten er in de DTIB?
Uit de notulen blijkt dat de DTIB opereert op hoog politiek niveau. Zo waren de staatssecretarissen van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA, 2004-2006), Frank Heemskerk (PvdA, 2007-2010) en Henk Bleker (CDA, 2010-2012) een vast onderdeel van de DTIB. En wanneer in 2012 het departement voor Nederlands buitenlandse economische betrekkingen van het Ministerie van Economische Zaken naar het Ministerie van Handel en Ontwikkelingssamenwerking verhuist, neemt Minister Ploumen (2012-2017) zitting in de DTIB.
Aan hun zijde vinden deze bewindslieden de hoogste rangen van het ambtelijke apparaat: de directeur-generaals van verschillende departementen onder de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Buitenlandse Zaken. Ook de gemeenten en provinciën nemen deel aan het overleg: Rob van Gijzel en Ivo Opstelten, destijds burgemeesters van respectievelijk Eindhoven en Rotterdam, zijn jarenlang betrokken bij de DTIB.
Maar niet alleen de politieke zwaargewichten zijn vertegenwoordigd. Zo is Randstad-ceo Hans Zwarts elf jaar lang voorzitter, van 2004 tot 2015. Na zijn vertrek wordt hij opgevolgd door scheepsbouwondernemer en voormalig zakenvrouw van het jaar Thecla Bodewes van de Thecla Bodewes Group. Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van de Rabobank, vertegenwoordigt een tijd de financiële sector. En de ceo van het consultancybedrijf Royal HaskoningDHV, Bertrand van Ee, neemt vijf jaar lang deel aan de DTIB namens de watersector. Ook bedrijven als Achmea, KPMG, Shell, Gasterra en Heineken zitten in de werkgroepen van de DTIB.
Ook usual suspect VNO-NCW ontbreekt niet. Vanaf DTIB's prille begin in 2004 is de werkgeversorganisatie een belangrijke speler. Eerst is toenmalig voorzitter Jacques Schraven richtingbepalend; later zijn het Bernard Wientjes en zijn opvolger Hans de Boer die tijdens de vergaderingen regelmatig het hoogste woord voeren. In 2014 wordt er mede op aandringen van Wientjes zelfs een compleet nieuwe werkgroep in het leven geroepen die het Nederlandse vestigingsklimaat onder haar hoede zal nemen.
Andere belangenorganisaties die een rol hebben binnen de DTIB: de Nederlandse Vereniging van Banken, MKB Nederland en de American Chamber of Commerce, dé belangenvereniging van de Amerikaanse industrie.
Om de omvang — en daarmee ook het politieke gewicht — van de DTIB te visualiseren, hebben we een netwerkanalyse van de organisatie gemaakt. In de dataset zijn meer dan zestig bedrijven, dertig belangenverenigingen, vijf ministeries en ruim 130 personen opgenomen; allen zijn in de afgelopen dertien jaar betrokken geweest bij de DTIB.
Om het netwerk van de DTIB te visualiseren, hebben we gebruik gemaakt van KUMU, een online datavisualisatieplatform. KUMU werkt met elementen en de connecties daartussen.
De elementen die we hebben gebruikt zijn de DTIB en haar werkgroepen, personen, bedrijven, overheidsinstanties, belangenorganisaties en kennisorganisaties. Zo is in één oogopslag te zien hoe het netwerk van de DTIB eruitziet.
Onze tweede stap was om de connecties tussen deze elementen in kaart te brengen, met daarin de informatie over de aard van de relatie. Denk bijvoorbeeld aan welke functie een persoon heeft bij een bedrijf, of de rol die hij of zij speelde binnen de DTIB of één van de werkgroepen.
De gebruikte data is afkomstig uit de DTIB-notulen, met enkele aanvullingen van de website internationaalondernemen.nl. Deze visualisatie bevat alle leden van de DTIB in de periode 2004-2015, alsook de functies die zij toentertijd hadden. Het betreft dus een momentopname van hun carrière toen zij actief waren binnen de DTIB.
In het geval dat bedrijven of overheidsinstellingen inmiddels een andere naam hebben, is er voor gekozen om de naam te hanteren die de organisatie had ten tijde van de betreffende vergadering. Zo is bijvoorbeeld zowel DHV als RoyalHaskoningDHV (de naam na de fusie in 2012) opgenomen
Hoe gebruik ik KUMU?
- Elementen worden in KUMU weergegeven als cirkels en de connecties als de lijnen tussen twee cirkels.
- Linksonder zie je de legenda. Die laat zien welke kleuren de verschillende elementen hebben. De enige uitzondering is de categorie personen. Indien beschikbaar hebben we een foto van de persoon gebruikt, anders zal deze aangeduid worden met een blauwe cirkel.
- Wanneer je op een connectie (de lijn) tussen een persoon en een organisatie klikt, dan zie je links de functie die de persoon daar had.
- Linksboven zit een zoekfunctie. Hiermee kan snel naar een persoon of bedrijf gezocht worden.
- Wanneer je met je muiscursor enkele seconden boven een element zweeft, lichten de verbonden elementen op.
- Als je een element ingedrukt houdt, zal een nieuwe weergave worden gemaakt van alleen dat element en elementen die daarmee in verbinding staan. Om weer terug te keren naar het volledige scherm hoef je enkel de grijze achtergrond ingedrukt te houden.
Voor de doorbijters
Maar KUMU kan nog veel meer. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om door middel van ingebouwde filters de data verder te specificeren. Zo kan je bijvoorbeeld zien welke personen de meeste connecties hebben met andere elementen. Mocht je hierin willen duiken, dan kan je hier de handleiding van KUMU vinden.
Mochten lezers aan de slag willen met onze ruwe data, dan kan dit door rechtsonder te klikken op de drie rondjes. Hier kan je alle KUMU-data downloaden in .xlsx of .json bestanden. We hebben de informatie over de DTIB en haar werkgroepen ook in een overzichtsbestand in Excel verwerkt. Deze kan je hier downloaden.
De bestuurlijke en economische elite van Nederland vindt elkaar in de DTIB. En als we kijken naar de samenstelling, dan zien we dat er de afgelopen jaren een netwerk is ontstaan waarin alle neuzen min of meer dezelfde kant op staan. Een groep van vrijwel uitsluitend (witte) mannen van middelbare leeftijd, die gezamenlijk het economische beleid van Nederland in het buitenland helpen vorm te geven.
De samenstelling van de DTIB wordt bepaald door de leden zelf, die daar zitten op persoonlijke titel. In het convenant van samenwerking, opgesteld tijdens de oprichting van de DTIB in 2004, staat dat een nieuwe partij alleen mag toetreden als ‘alle bestaande partijen daar unaniem mee akkoord zijn.’ Wie lid wil worden, moet dus worden uitgenodigd.
De DTIB wordt samengesteld op basis van ‘expertise’, zegt voorzitter Hans Zwarts (destijds ceo van Randstad) tijdens de bijeenkomst van september 2012. En dat samenstellen gebeurt op zo'n manier dat de Nederlandse ‘topsectoren’ ieder een eigen vertegenwoordiger hebben.
Wat níét in het convenant staat, maar wel een belangrijk principe is in de DTIB: bij afwezigheid van één van de leden is er geen (plaats)vervanging mogelijk. Daar herinnert staatssecretaris Frank Heemskerk het VNO-NCW in 2007 aan, als in plaats van Wientjes plots Cees Oudshoorn de Nederlandse werkgevers wil vertegenwoordigen.
De overheid als salesmanager
Als het gaat om de verschillende bewindslieden die de afgelopen jaren bij de DTIB aan tafel schoven, komt uit de notulen een beeld naar voren van dienstbaarheid aan het bedrijfsleven. Zo noemt toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) zichzelf bij een vergadering in 2007 ‘de salesmanager van Nederland in het buitenland’.
De steun van de overheid blijft niet bij het openen van deuren
Heemskerk ‘is graag bereid deuren voor Nederlandse ondernemers te openen’, al zegt hij het zelf. En tijdens haar eerste vergadering als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in 2012, stelt Liliane Ploumen zich als volgt voor: ‘Het sleutelwoord is samen optrekken. De overheid moet daarbij als bondgenoot voor het bedrijfsleven de maximale ruimte scheppen om te floreren en groeien en te laten profiteren van snel groeiende afzetmarkten.’
Uit de notulen van de DTIB blijkt hoe belangrijk deze rol van de overheid als ‘bondgenoot’ is. Nederlandse bedrijven verdienen voor een groot deel hun geld in het buitenland; de ondersteuning van de overheid is hierbij zeer welkom. Zo benadrukt Meiny Prins, ceo van glastuinbouwbedrijf Priva, tijdens een vergadering in 2011 het belang van ‘economische diplomatie’, en dat ‘niet vergeten moet worden dat het bedrijfsleven de overheid nodig heeft om buitenlandse markten te betreden.’
Een belangrijk onderdeel van dergelijke ‘economische diplomatie’: de internationale handelsmissies. Uit de notulen blijkt dat de agenda van deze missies sinds december 2005 mede wordt bepaald door de DTIB.
De steun van de overheid blijft niet beperkt tot het ‘openen van deuren’ in het buitenland. Ook financiële ondersteuning wordt door het bedrijfsleven erg belangrijk gevonden; dit komt in de DTIB dan ook regelmatig ter sprake. In 2005 bijvoorbeeld, als het plafond voor exportkredietverzekeringen voor de handel met Indonesië bereikt wordt. Dan dringt het VNO-NCW in de DTIB aan op een verhoging van 500 miljoen euro. Één vergadering later is dit gebeurd. Als deze verhoging vervolgens niet voldoende blijkt te zijn, zegt toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip dat ze zal bekijken ‘of een tijdelijke overschrijding van limiet mogelijk en verantwoord is.’
Uit de vele notulen komt verder naar voren dat het in de DTIB georganiseerde bedrijfsleven op de eerste rang zit waar het gaat om het verkrijgen van kennis omtrent nieuw beleid dat de BV Nederland aangaat. Beleid dat, zo blijkt eveneens, mede door de deelnemers wordt vormgegeven.
Als in 2005 bijvoorbeeld een grote verandering plaatsvindt op het gebied van het zogeheten ‘financieel instrumentarium bedrijfsleven’, een verzameling fondsen ter ondersteuning van buitenlandse activiteiten, krijgt de DTIB zij onder embargo de vertrouwelijke notitie doorgestuurd met daarin de hoofdlijnen voor het nieuwe beleid en de vraag of ze hierop willen reageren.
En wanneer minister Ploumen in 2012 het ontwikkelingsbeleid op de schop gooit — en daarbij een grotere rol (lees: meer geld) wordt voorzien van het Nederlandse bedrijfsleven — doet ze dat in samenspraak met de DTIB. Nog voordat het beleid van de zogenaamde ‘hulp en handel’-agenda goed en wel af is, vraagt Ploumen tijdens de vergadering aan de bedrijven in de DTIB om te investeren ‘in beeldvorming richting de Tweede Kamer.’ Toenmalig VNO-NCW-voorzitter Wientjes geeft daarop aan de minister te willen helpen en ‘graag draagvlak te creëren voor de visie OS-handel.’ Wientjes zou het daartoe ‘op prijs te stellen onder strikte voorwaarden inzage te krijgen in de outline’, waarop Ploumen toezegt na te zullen denken over ‘de vorm waarin ze dat zal doen.’
Van de lobby naar de vergadertafel
Kort samengevat is de DTIB één van de plekken waarin het Nederlandse bedrijfsleven haar belangen kan behartigen. In de volksmond is deze praktijk beter bekend als lobbyen; toch ziet de organisatie zichzelf niet als een lobbyorgaan, maar als ‘onafhankelijk’ adviesorgaan. . Tijdens de interviews die we met DTIB-leden houden, passeren termen als ‘adviesraad’ ‘overlegorgaan’, ‘praatclub’ of ‘klankbord’ de revue. Het woordje ‘lobby’ zit er nooit tussen.
De huidige voorzitter, Thecla Bodewes, laat dan ook weten het niet eens te zijn met de typering van de DTIB als ‘lobby’. Vanuit Brazilië schrijft zij: ‘publieke en private partijen zijn [in de DTIB] op een evenwichtige manier vertegenwoordigd en [de DTIB] heeft een neutrale (private) voorzitter.’ Het gaat volgens de ceo van de Bodewes groep om ‘een open dialoog waarbij alle partijen [...] zich gezamenlijk inzetten voor een betere concurrentiepositie en welvaart voor iedereen.’
Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, is zelfs enigszins geraakt als wij over lobbyen beginnen. Buijink was voorzitter van een stuurgroep en kreeg de opdracht om namens de DTIB een rapport te schrijven over de toekomst van de organisatie. In dit rapport, dat de titel Team NL: samen sterker in de wereld draagt en eind 2016 uitkwam, wordt onder andere gepleit voor het verlagen van de vennootschapbelasting en het behoud van een 800 miljoen euro dure (en volgens de rekenkamer ineffectieve) belastingmaatregel voor expats in Nederland. Ook wordt de opvolger van de DTIB, de afgelopen maart gestarte International Strategic Board, aangekondigd. Het rapport werd door huidige voorzitter Thecla Bodewes ingediend tijdens de afgelopen kabinetsformatie, maar met lobbyen had dit niets te maken, aldus Buijink: ‘het is geen lobby, het rapport is een advies.’
Als we Buijink en Bodewes moeten geloven, is er geen enkele sprake van een lobby
In zijn smaakvol ingerichte kantoor aan de Amsterdamse Zuidas praat Buijink bevlogen over zijn toekomstbeeld van Nederland. Zijn rapport moet hiertoe een aanzet zijn. Nederland moet ‘the best place to live, invest and study’ worden, aldus de NVB-voorzitter. Hij spreekt over Nederland als ‘springplank voor export en magneet voor het aantrekken investeringen en talent.’ Buijink benadrukt dat zijn rapport niet gericht is op het vergroten van het succes van het bedrijfsleven, maar, als indirect gevolg daarvan, het succes van Nederland als geheel: ‘We hebben het over het creëren van welvaart en welzijn.’
Bodewes beweert dus dat de bedrijven in de DTIB niet aan het lobbyen zijn omdat er sprake is van ‘evenwicht’ met de publieke kant. En zowel Buijnk als Bodewes spreken over werken in belang van de samenleving als geheel. Het uitgangspunt daarbij: om de samenleving te dienen, moet het bedrijfsleven worden bediend.
Als we Buijink en Bodewes moeten geloven, is er in de DTIB dus geen enkele sprake van een lobby — het gaat immers om het bedrijfsleven als geheel. De bedrijven in de DTIB zouden niet bezig zijn met het opkomen van hun eigen belang, maar het belang van hun sector, of van het bedrijfsleven in het algemeen.
Je kunt je afvragen of dit klopt. De belangen van het bedrijfsleven kunnen immers haaks staan op die van de samenleving (denk bijvoorbeeld aan belastingontwijking en milieuschade). En ook lijkt het verschil tussen ‘lobbyen’ en ‘advies geven’ een stuk kleiner dan de DTIB doet voorkomen. Als Unilever pleit voor het afschaffen van de dividendbelasting is het een lobby, maar wanneer het bedrijfsleven in de DTIB pleit voor het verlagen van de vennootschapsbelasting is het dat niet?
Nee, wat uit de notulen van de DTIB vooral naar voren komt is juist hoe ingepolderd de lobbypraktijken in Nederland zijn. Dit is een organisatie die van binnenuit en op structurele basis meepraat over het te voeren beleid: lobbyen als bestuursmodel.
Strikt genomen hebben de private leden van de DTIB dus gelijk dat het geen lobbyisten zijn: ze hoeven helemaal niet in de lobby te wachten. Voor hen is plaats genoeg aan de vergadertafel.
Dit artikel werd geschreven door Bas van Beek, Alexander Beunder en Jilles Mast van Platform Authentieke Journalistiek. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door SOMO, TNI en Muckracker; de auteurs zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
66 Bijdragen
Niek Jansen 9
Pas op voor die verraderlijke sociaal democrate Liliane Ploumen. Zij is een welkome gast bij praatprogramma's zoals DWDD en Pauw, waar men kritiekloos en ademloos naar haar luistert vanwege enkele leuke initiatieven van haar.
Maar men weet kennelijk niet dat zij de macht van de multinationals wilde vergroten ten koste van de democratische rechten van de burger/consument via het TTIP vrijhandelsverdrag met de beruchte ISDS arbitragecie.
Ondanks veel verzet van talloze burgerinitiatieven, consumenten- en milieuorganisaties, ngo's, vakbonden edm bleef zij een fanatiek pleitbezorgster voor de belangen van het grootkapitaal.
squarejaw 5
Niek Jansenthebluephantom 6
squarejawthebluephantom 6
Niek JansenRein van Gisteren 3
Bob Lagaaij 5
Hank.Rearden.7
Daar kan je dan weer allerlei spannende complotten over gaan bedenken: wist hij teveel, wilde hij dit naar buiten brengen, etc.? In ieder geval niet de eerste bankier die tijdens de crisis "zelfmoord" heeft gepleegd (depressieve mensen vermoorden doorgaans niet hun hele familie).
Via FTM weten we dat nieuwsgierige journalisten sowieso in de gaten worden gehouden als zij zich melden op bijv. aandeelhoudersvergaderingen van grote bedrijven.
1. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2598708/Former-boss-bank-helped-trigger-collapse-RBS-dead.html
Ludovica Van Oirschot 15
Peter Urbanus 5
Nee, dit is geen smeergeld, het is een stapel bankbiljetten die toevallig hier op tafel ligt.
squarejaw 5
Peter Urbanusewrem 1
Matthijs 11
- hoeveel toegang krijgen ze tot de overheid en hoe staat dat in verhouding tot toegang van andere belangengroepen (milieugroepen, burgers, vakbonden, etc)?
- hoeveel wordt er naar het gelobby geluisterd? Wat wordt er mee gedaan?
Helaas ben ik bang dat het antwoord op beide vragen niet zo positief is
thebluephantom 6
MatthijsJean Wanningen 6
MatthijsVraag is wel of het midden- en kleinbedrijf wel in voldoende mate vertegenwoordigd wordt of dat juist de belangen van grote multinationals vooral bediend worden.
En gelet op het gemak (en de weinig transparante wijze) waarop het huidige kabinet 1,4 miljard euro per jaar (zonder goede onderbouwing) weggeeft aan voornamelijk buitenlandse investeerders en overheden moet voor dat laatste gevreesd worden.
Matthijs 11
Jean Wanningenthebluephantom 6
MatthijsMarla Singer 7
Jean WanningenOverigens moest ik even denken aan de diverse Amerikaanse universitaire studies die aantoonden dat de correlatie tussen kapitaalkrachtigen en invloed op het overheids beleid lineair was en dat van de kapitaal armen op een constant laag niveau zat. Dan ben ik bang dat Nederland ook deze kant is opgegaan. Dwz dat Nederland nog minder democratisch is dan zelfs de pessimisten vreesden.
Jean Wanningen 6
Marla SingerNiet alles wat uiteindelijk in een regeerakkoord terecht komt staat in verkiezingsprogramma's, maar inderdaad, ik ben het met u eens: dit is wel héél opmerkelijk. En het gaat om een zeer fors totaalbedrag. Onze Eric heeft dat berekend op minstens 30 miljard euro en waarschijnlijk meer. Dat is geen klein bier meer.
En met uw slotzin ben ik het méér dan eens, helaas.
Jan Smid 8
Jean WanningenJean Wanningen 6
Jan SmidJan Smid 8
Jean WanningenJean Wanningen 6
Jan Smidthebluephantom 6
Jean WanningenJan Smid 8
Jean Wanningen""Bodewes beweert dus dat de bedrijven in de DTIB niet aan het lobbyen zijn omdat er sprake is van ‘evenwicht’ met de publieke kant. En zowel Buijnk als Bodewes spreken over werken in belang van de samenleving als geheel. Het uitgangspunt daarbij: om de samenleving te dienen, moet het bedrijfsleven worden bediend.""
En dat valt niet te controleren als je het bedrijfsleven bedient ook de samenleving hiermee automatisch bedient wordt. Wie kan ik nog geloven op zijn/haar blauwe ogen.
Vandaar die paal
Pieter Jongejan 7
Jan SmidOf m.a.w. waarom lopen hun belangen kennelijk (op korte termijn) parallel?
De stelling dat een groei van de export (van goederen, diensten en kapitaal) goed is voor de BV Nederland zal eerst bewezen moeten worden. Uit de statistieken blijkt dat een groei van de export als percentage van het BBP voor Nederland sinds 1995 niet samengaat met een hogere, maar met een lagere economische groei. Dus waar is het empirisch bewijs voor de stelling van de DTIB dat een groei van de export goed is voor de BV Nederland?
squarejaw 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
squarejawEen kunstmatig lage wisselkoers als gevolg van een kunstmatig lage nominale en reële rente is niet alleen gunstig voor de export van goederen en diensten, maar ook voor de export van kapitaal.
De landen in Noord-Europa hebben een overschot op de betalingsbalans omdat ze meer sparen dan de Angelsaksische landen en de landen in Zuid-Europa.
En sparen moet vanwege de snel toenemende vergrijzing. De schulden moeten dus omlaag in plaats van omhoog. Dat dit (nog) niet gebeurt heeft alles te maken met de introductie van fiatgeld gevolgd door deregulering en globalisering. Het aandeel van export/import in het BBP is enorm gestegen. Niet door de lonen kunstmatig laag te houden, maar door de rente kunstmatig laag te houden.
De concurrentie uit ontwikkelingslanden van goederen en diensten en ook mensen (immigranten) is hierdoor enorm toegenomen en neemt nog steeds toe. Dit zorgt voor neerwaartse druk op de lonen in met name de goederensector van Westerse landen.
Dit verklaart m.i. waarom Trump invoerheffingen wil op goederen. Niet op diensten, want daar hebben de USA welhaast een wereldmonopolie via Microsoft, Apple, Google, Amazone e.d. De EU heeft hier zitten slapen (en slaapt nog steeds) door niet (zoals de Chinezen) met een Europees alternatief te komen.
Het gaat Trump of beter gezegd Goldman Sachs om het beschermen van de binnenlandse goederenproducenten bij een zo laag mogelijke rente voor de Amerikaanse investment banken. Macron moet ervoor zorgen dat de rente in Europa laag blijft en de euro zwak. Om dit doel te bereiken moet het spaaroverschot van Noord-Europa gebruikt worden om de Zuid-Europese pensioenen te betalen.
De loondruk zal aanhouden zolang de rente door de financiële sector (FED) op een kunstmatig laag niveau wordt gehouden. Klaas Knot zou beter moeten weten.
thebluephantom 6
Jean WanningenRik van Dongen 4
Matthijs"Dit is een organisatie die van binnenuit en op structurele basis meepraat over het te voeren beleid: lobbyen als bestuursmodel."
De omvang van de club is zo groot en divers dat je dit toch nauwelijks lobbywerk kunt noemen, in de zin van pleiten voor eigenbelang. "Het bedrijfsleven" is daarvoor niet eenvormig genoeg.
Zolang de uiteindelijke beleidsmakers en beslissers maar open en transparant zijn over hun overwegingen en argumenten lijkt dit een goede zaak. Achterdochtige pijlen richten? Dan wel op de overwegingen en argumenten van de beleidsmakers.
willem Broekhuis 6
Zeker niet! Het is al langer bekend dat er een zware lobby is die de politiek antwoord geeft op onbenullige vragen.
Het is zelf dat de politicus bewust geen tijd krijgt om zelf onderzoek te doen. Daarom gaan ze naar de man of vrouw die ervaring heeft in de zaken die ze zelf niet kunnen onderzoeken. En dat zijn mensen van het bedrijfsleven.
Zelfs de voor Nederland belangrijke NVWA ( Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) zitten mensen uit het bedrijfsleven. Dit is ook zo bij de EFSA ( het Europese voedsel en waren bureau ) die zowel in Europa als in Nederland hun eigen vlees keuren. Te dikwijls komen hierdoor voedingsmiddelen die slecht zijn op het bord van onwetende Europeanen terecht.
Hierover heb ik al eerder artikelen gelezen op Yoors en Facebook.
Bent u daarin geïnteresseerd? Kijk dan op Yoors en/of Facebook naar de artikelen van Pi Brohuis.
Roland Horvath 7
1. De Dutch Trade and Investment Board DTIB blijkt volgens dit verhaal de ware regering van Nederland te zijn: Een corporatistische vergadering van bedrijfsleven en overheid. In het corporatistische fascisme in het Italië IT van Mussolini in de jaren 1920-1940 zaten in een dergelijke samenwerking ook de werknemers organisaties, naast werkgevers organisaties en overheid.
Met andere woorden, Nederland is nu veel meer gericht op het aandeelhouders egoïsme, meer extreem kapitalistisch, - neoliberaal en - corpocratisch dan het fascisme in IT ooit geweest is.
De DTIB richt Nederland te gronde: Terug naar de armoede en de dictatuur van de 18e en de 19e eeuw.
De NL politiek en de MSM zijn 100% corpocratisch met als gevolg de verrijking van de 0,01% superrijken en de voortdurende verarming van de 99%. Dat is altijd de ontwikkeling van de maatschappij als de private ondernemingen de macht hebben in de staat en de politiek bepalen en de overheid aan hun ondergeschikt is zoals aangetoond in Bas van Bavel, The Invisible Hand? How Market Economies have Emerged and Declined since ad 500.
2. Een andere overweging is dat dergelijke vergaderingen hun notulen moeten publiceren en de naam van de aanwezigen. Dat geldt dan ook voor alle lobbywerk.
3. Wellicht ten overvloede. Als de DTIB haar besluiten moet publiceren en daarmee in feite een deel wordt van de overheid dan moeten ten 1e de werknemers organisaties ergens ook zitting krijgen in een overheidsorgaan, dat beslissingen neemt.
4. En dan moet ten 2e het volk ook mee regeren via De Derde Kamer.
Zonder jaarlijkse bindende referenda over om het even welk onderwerp zoals in Zwitserland CH sedert 1848 zal NL nooit democratischer worden en is het verloren. Referenda en een vertrouwensstemming: Als er geen meerderheid is voor het beleid, volgen verkiezingen voor de 1e - en de 2e Kamer. Het volk heeft meer redelijkheid dan de elite en de regenten.
C.de Waal
thebluephantom 6
Paul Quekel 3
squarejaw 5
thebluephantom 6
squarejaw[Verwijderd]
Maar zo uitgebreid en geïnstitutionaliseerd als dit had ik niet verwacht.
Om dit soort onthullingen ben ik een tevreden lid.
Anton Van de Haar 8
https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/454646-persona-non-grata-bij-pensioenfondsen
Het verhaal in het kort: onze pensioenen zijn een wingewest geworden voor onze politici. Het devies is: netjes de andere kant op kijken als politicus, en vooral geen lastige vragen stellen, dan wacht je een vet baantje in het vervolg van je carrière.
thebluephantom 6
Anton Van de HaarTedje van Asseldonk, IEZ 9
rob 12
Tedje van Asseldonk, IEZhttps://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2018Z08841.html
Riekje Hoffman
J.F. Sibum 2
hans van rheenen 7
De 'beste stuurlui' staan òp de dijken en bedienen de sluizen.
De burgers en consumenten, mogen klaarblijkelijk alleen maar IN de polder vertoeven. Zèlfs hun grootste vertegenwoordiger, de Consumentenbond is hier niet vertegenwoordigd.
Edward 2 4
Hartelijk dank.
Agnes Schotgerrits
ftm-account
Vanwaar die negatieve framing t.o.v. VNO-NCW en de betrokken bedrijven?
Het is toch zakelijk logisch en moreel acceptabel (aangenomen dat de missie van het desbetreffende bedrijf moreel acceptabel is) om de belangen van je bedrijf/organisatie/sector te behartigen?
Als de auteur van mening is dat de interactie van deze bedrijven of VNO-NCW met de overheid te verstrengeld of onevenwichtig is, dan is de overheid de instantie die zijn belangen/prioriteiten niet op orde heeft en de exclusieve negatieve framing verdient.
Ten tweede is de stelling dat deze groep te verstrengeld of te oververtegenwoordigd is alleen te beoordelen als we als lezer op de hoogte zijn van de lobby (of 'adviezen') van andere belangengroeperingen van bijv. het MKB of maatschappelijke organisaties.
Daar komen we in dit stuk niet achter (toegegeven dan zou het ook wel een monsterlijk lang stuk worden en journalistieke investering kosten), hopelijk maken de komende stukken in dit dossier het verhaal compleet.
Los van de framing is de inzicht in de DTIB die dit stuk geeft erg interessant.
Dank voor het onderzoek en artikel!
Alfons J. Kruijer 2
Rik van Dongen 4
Alfons J. KruijerGijs Groen 1
Ik heb in het KUMU netwetkschema gezocht naar een vertegenwoordiging van de vastgoedbranche, maar kon er geen vinden. Downloaden van het xls overzichtsbestand van het netwerk lukte helaas niet. Sinds de Europese hypothekenrichtlijn in 2016 ingevoerd is moeten woningtaxaties met een betrouwbare methode uitgevoerd worden (betrouwbaar in de zin van Guidance Note 12 (GN12) “Mass Appraisal for Property Taxation” van het International Valuation Standards Committee). De vastgoedbranche in Nederland heeft het voor elkaar gekregen dat met zelfregulering in eigen hand te mogen houden. Daarmee worden taxaties voor gewone hypotheken nog steeds met onbetrouwbare traditionele methoden uitgevoerd. Alleen de NHG is daar niet mee akkoord gegaan. Voor een hypotheek met NHG moet voor een taxatie wel een betrouwbare methode gebruikt worden. De meeste Nederlandse gemeenten blijven voor WOZ-taxaties ook nog altijd onbetrouwbare methoden gebruiken. De Waarderingskamer accepteert ook nog steeds onbetrouwbare methoden van de vastgoedbranche. Voor haar schijnt vooral te tellen, dat de WOZ-beschikkingen op tijd de deur uitgaan en dat daartegen zo weinig mogelijk bezwaarschriften worden ingediend. Misschien ook eens iets voor Authentieke Journalistiek? Zie voor meer informatie mijn facebookpagina https://www.facebook.com/WOZmoetBETER.
Said Ajouaau 5
Said Ajouaau 5
hans van rheenen 7
Said AjouaauStaan er überhaupt deelnemers van Dutch Trade and Investment Board (DTIB) in de Quote als onderbouwing?
Said Ajouaau 5
hans van rheenenJan-Marten Spit 9
Marla Singer 7
De 'kwaliteitspers' weet dit ook al jaren maar vertikt het om er over te schrijven op het niveau wat het verdiend.
Het is bewonderenswaardig dat FTM dit wel doet. Vraag me alleen af hoe lang ze het volhouden totdat de échte tegenwerking gaat beginnen. Dat die gaat komen durf ik wel een goede fles wijn op in te zetten.
Jan-Marten Spit 9
Marla Singer- a priori al bevooroordeeld (anders solliciteer je niet bij dergelijke kranten) en overtuigd van de noodzaak opinie te sturen - het gepeupel is niet toegerust om mee te denken;
- of slim genoeg de baan, hypotheek en gezin te beschermen met zelfcensuur.
kapitaal bezit geen media om er direct geld aan te verdienen aan de verkoop van nieuws. ze bezit media omdat het sturen van opinie een goudmijn is.
"Vraag me alleen af hoe lang ze het volhouden totdat de échte tegenwerking gaat beginnen"
waarom zouden ze dit tegenwerken? het is juist heel nuttig dat een kleine groep weldenkende mensen (polites) weet hoe het echt zit; want onder hen creëert het besef van de ware macht terechte angst - en dat is nuttig, zij vormen immers de meest gevaarlijke oppositie. de politiek minder toegeruste burgers (idiotes) hebben geen flauw idee en lezen bijvoorbeeld FTM ook niet. tegenwerken zou alleen maar onnodige aandacht verschaffen en voor idiotes herkenbaar verwijtbaar gedrag (vrijheid van meningsuiting en persvrijheid) opleveren. nu kan men zich beroepen op vol daglicht en vrijheid van meningsuiting.
laat de polites duidelijk merken wat de waarheid is, en de idiotes geloven in je gewauwel. de laatsten bepalen de verkiezingsuitslag en de eersten vrezen de realiteit: win-win.
Renee van Aller 5
Edward 2 4
Sluit prima aan.
Jan-Marten Spit 9
1 - vaststellen of er hier sprake is van een probleem en zo ja, dat probleem duidelijk definiëren
2 - vaststellen wat de oorsprong is van het probleem
3 - en het bij de wortel aanpakken.
Anders kunnen we ons de rest van ons leven vermaken met gelijk hebben en het gelijk niet krijgen - en dat doven met zelfgenoegzaam cynisme en sarcasme.
Om een voorzet te geven; de eerste horde is het ontmantelen van het paradigma dat de samenleving de gelukkige ontvanger is van welvaart die het bedrijfsleven eigenhandig genereert. Dan ben je inderdaad bang dat Unilever vertrekt - in plaats van ze na chantage twee maanden te geven om op te rotten en ergens anders te zoeken naar de faciliteien die deze samenleving ze biedt.
We lijken massaal te vergeten dat onze juffen en meesters kinderen scholen, dat onze universiteiten ze opleiden tot vaardige kennishouders die fundamenteel onderzoek verrichten, dat er hier een prima infrastructuur ligt, dat vaders en moeders hun kinderen voorlezen, liefde en vitamines geven, dat we een rechtssysteem financieren, dat we een sociaal vangnet financieren, dat de mens 10.000 jaar lang graan heeft veredeld voordat Monsanto met gemeenschapstechnologie een gen flipte. Dat is het platform waarop de symbiose tussen bedrijf en samenleving gedijt - een platform dat de schatkist financiert, die goeddeels wordt gevuld door de burgerij en MKB, niet door een elite die schaamteloze brutaliteit als voornaamste toelatingseis hanteert.
Het is aan ons te bepalen welk Nederland we willen zijn. Willen we onze faam op gebied van waterhuishouding, scheepvaart en wetenschappelijke kennis verkwanselen met een belastingparadijs voor internationale hufterij die bevriende economieën ontwricht?
Ik niet. Ik schaam me kapot.
squarejaw 5
Jan-Marten SpitJohn Michael Brummer 2
Co Pater 7
Pe. B. 2
Arie J. Huisman 4
willem Broekhuis 6
Volgens mij is dat bij wet verboden! Lapt de regering haar eigen wetten aan haar laars?
Bedrijven willen maar één ding en dat is geld verdienen. De ervaring is ook dat bedrijven slecht voedsel leveren en wanneer daar oppositie tegen is, dan zegt de regering dit aan het bedrijfsleven over te laten. Het bedrijfsleven belooft dan gouden bergen en vervolgens gebeurt er niets. De vrije marktwerking is door de Neo liberalen als oplossing voor prijs en kwaliteit in het leven geroepen. Zelfs het IMF heeft een duidelijke uitspraak hierover. De vrije marktwerking werkt niet! Waarom niet? Wel, bedrijven maken onderling afspraken over prijzen. Producten zijn ongeveer verplicht na enkele jaren dienst stuk te gaan. Dat is het resultaat van de vrije marktwerking.
Daarbij komt ook dat het bedrijfsleven de politiek bedankt voor bewezen diensten en ex politici kunnen rekenen op een goedbetaalde baan in het bedrijfsleven. Of, wanneer je als politicus zo'n minkukel bent dat het bedrijfsleven niets aan je heeft, je altijd nog naar Brussel kunt om daar binnen te lopen.
Als deze argumenten te samen zorgt ervoor dat politici nooit hun taak ten opzichte van de bevolking kunnen waarmaken omdat het snoepgoed van het bedrijfsleven veel lekkerder is!
De laatste kabinetten Rutte hebben dit al duidelijk bewezen.
Room de onderkant en de middenmoot van de samenleving flink af en verhoog de inkomsten van de rijken.
Met dit gedrag stevenen we af op een tweede Franse revolutie. En we weten allemaal hoeveel koppen er daar rolden!