Duistere discussies

Echt zuiver wordt er niet over bonussen gediscussieerd. Dat geldt ook voor de hypotheekrente-aftrek. Columnist Kylian Wawoe grijpt in.

Wat hebben discussie over de bonussen in de financiële sector  gemeen met de discussie over de hypotheekrente-aftrek? Het zijn discussies waar twee dimensies dwars door elkaar heen lopen. Door die uit elkaar te halen, wordt het debat veel zuiverder. 

Politiek en wetenschap denken anders over bonussen
De zaken die door elkaar worden gehaald in de bonusdiscussie zijn:

 1) Hoeveel zou iemand in de financiële sector mogen verdienen,
 2) tot welk gedrag leidt bonussen.

De twee discussie hebben niets met elkaar te maken. De eerste is politiek. Links vindt dat men in de financiële sector te veel verdient, rechts vindt het conform de markt. Iedereen mag voor zichzelf bepalen waar die staat. Het tweede is een wetenschappelijke discussie. Er is een karrenvracht aan bewijs dat als je mensen gaat belonen met bonussen, je verkeerd gedrag kan krijgen (verkeerde producten verkopen, etc) . Voor een wetenschapper zou het probleem dus opgelost kunnen zijn, als je de bonussen zou afschaffen en dat bedrag bij het salaris zou optellen (er even van uitgaande dat iemand dan netto hetzelfde blijft verdienen). De politieke afweging of men dan te veel verdient, staat hier los van. Hoe dan ook, als je over dit onderwerp in discussie gaat, zorg dan in ieder geval dat je die twee dingen uit elkaar houdt.

Karrenvracht bewijs
Politiek en wetenschap denken anders over de hypotheekrente aftrek
Bij de hypotheekrenteaftrek lopen dezelfde discussies door elkaar heen. Dit is geen toeval, omdat de aftrek feitelijk een bonus is voor het maken van schulden. De twee dimensies zijn:

 1) hoeveel belasting moet er betaald worden,
 2) tot welk gedrag leidt deze  belasting .

Net als bij de bonusdiscussie hebben deze elementen niets met elkaar te maken. De eerste is politiek. Links vindt dat men de huizenbezitter best meer belasting mag betalen, rechts niet. Het tweede is een wetenschappelijke discussie. Ook hier een karrenvracht aan bewijs dat de hypotheekrente aftrek het verkeerde gedrag uitlokt (schulden maken, in plaats van aflossen). Het is dus ook niet verwonderlijk dat wetenschappers van linkse en rechtse komaf het over eens zijn dat we de hypotheekrente-aftrek moeten afschaffen, mits we het geld op een andere manier maar weer terug geven.

Schaf de hypotheekrenteaftrek af
Net als bij andere ingewikkelde discussies zoals de toekomst van beloning in de financiële sector, is het hoog tijd dat we wetenschap en politiek van elkaar scheiden. Dus, we schaffen de hypotheekrenteaftrek (geleidelijk) af en geven het geld dat daarmee vrij komt terug aan de burger. Dan gaan we ons buigen over de politieke vraag wie hoeveel belasting zou moeten betalen.