
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: ‘Zeldzame metalen zijn voor China een geopolitiek machtsmiddel’
Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
© Michiel Wijnbergh
Duitse energiereus RWE probeert verliezen kolencentrale bij Nederlandse belastingbetaler neer te leggen
De Duitse energiereus RWE claimt 1,4 miljard van de Nederlandse overheid voor misgelopen inkomsten bij een kolencentrale in Eemshaven. Maar het sommetje klopt niet, blijkt uit een vandaag verschenen rapport. Het energiebedrijf probeert verliezen uit verleden, heden en toekomst te verhalen op de Nederlandse belastingbetaler.
- De Duitse energiebedrijven RWE en Uniper claimen respectievelijk 1,4 miljard euro en 850 miljoen euro schadevergoeding voor het sluiten van hun kolencentrales.
- Uit een vandaag gepubliceerd rapport blijkt dat de centrales de afgelopen jaren verlies leden en ook in de toekomst niet winstgevend zullen zijn.
- Het verdrag dat de energiebedrijven gebruiken voor hun claim, het Energy Charter Treaty, is volgens onderzoekers een bom onder het Europese klimaatbeleid en zal wereldwijd tot miljardenclaims leiden.
- RWE wil inzetten op vergroening, maar vraagt ook daarvoor geld van de staat.
De Nederlandse overheid moet een ‘energierekening’ van rond 5 miljard euro betalen aan energiebedrijf RWE. Als het aan de Duitse energiereus ligt, tenminste. Daar zullen de aandeelhouders die vandaag vergaderen het wel over eens worden. 930 miljoen daarvan krijgt het bedrijf als subsidie voor biomassa als bijstook in zijn Groninger kolencentrale in de Eemshaven. Daar moet in de toekomst nog 2,5 miljard euro aan investeringen in een nieuwe waterstofcentrale bijkomen. Plus een claim van 1,4 miljard voor het gedwongen sluiten van de kolencentrales en de daarmee misgelopen inkomsten. Alleen: de rekensom van deze claim klopt niet. Zo blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de drie onafhankelijke onderzoeksorganisaties SOMO, IEEFA en Ember.
Op het eerste gezicht lijkt de claim van RWE redelijk. In 2015 opende het bedrijf zijn kolencentrale in de Eemshaven. De transitie naar fossielvrije energie was toen al ingezet, maar zeven jaar eerder, rond 2008, toen er tot de bouw van deze centrale werd besloten, waaide er in de Nederlandse politiek nog een andere wind. Onder leiding van toenmalig minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) van Economische Zaken vroeg de regering vanaf 2003 om de bouw van kolencentrales. Dit blijkt uit reconstructies van journalistiek platform PAJ voor FTM en NRC. Vergroten van het aanbod moest de hoge stroomprijzen omlaag krijgen waar de industrie onder gebukt ging. Drie van de vijf Nederlandse kolencentrales zijn dan ook amper vijf jaar oud.
De onderzoekers ontdekten: er zijn helemaal geen misgelopen winsten. De kolencentrales waren de afgelopen jaren al verlieslijdend
RWE voldeed dus alleen maar aan de vraag vanuit de Nederlandse overheid, redeneert het bedrijf nu. Door de in 2019 aangenomen Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie kan het bedrijf de centrale niet zoals gepland veertig jaar laten draaien en daardoor de gedane investeringen niet terugverdienen. De energiegigant wil daarvoor compensatie.
Dat klinkt logisch, ware het niet dat de claim van 1,4 miljard euro om meerdere redenen onhoudbaar is, schrijven de onderzoeksbureau’s SOMO, IEEFA en Ember in hun vandaag verschenen rapport. Ten eerste stelt de overheid dat er in het kolenverbod een overgangsperiode van tien jaar is opgenomen. Genoeg tijd dus voor de bedrijven om hun centrales om te bouwen naar andere energiebronnen. Bovendien is er subsidie voor een uitkoopregeling, maar daarvoor heeft alleen investeringsmaatschappij Riverstone (eigenaar van een van de vier nog draaiende centrales) zich ingeschreven.
Volgens deze regeling zou RWE 512 miljoen euro krijgen voor de Eemshavencentrale en Duitse concurrent Uniper 351 miljoen euro voor de centrale Maasvlakte 3. De bedrijven vinden deze bedragen blijkbaar te laag. Ze willen respectievelijk 1,4 miljard euro en tussen de 850 miljoen en 1 miljard euro zien van de staat. Deze bedragen zijn echter gebaseerd op verkeerde aannames, stellen de onderzoeksbureaus. De onderzoekers doken in de cijfers en jaarverslagen en komen tot een heel andere conclusie: er zijn helemaal geen misgelopen winsten. De kolencentrales waren de afgelopen jaren al verlieslijdend en zullen vanaf 2022 structureel niet meer rendabel zijn. De schadeclaim is volgens de onderzoekers dan ook niets meer dan een poging om de verliezen van de kolencentrale af te wentelen op de Nederlandse belastingbetaler.

De verliezen hebben niet zozeer te maken met het verbod op kolencentrales, maar met stijgende CO2-prijzen en de toename van andere, goedkopere energiebronnen zoals wind en zon. Terwijl de stroomprijzen daalden, zijn de productiekosten gestegen, waardoor de centrales steeds minder rendabel worden. Uit de analyse van de drie onderzoekbureaus blijkt dan ook dat de productie bij alle Nederlandse kolencentrales sinds 2018 daalt. Want als de stroom van een kolencentrale in verhouding te duur wordt, gaat die uit. In 2019 verdween stroom uit steenkool voor het eerst in meer dan 130 jaar voor een paar dagen uit het Nederlandse stroomaanbod. Deze periodes zullen naar verwachting alleen maar toenemen.
De verliezen lopen daarom op. De nettowinst van de centrales is gedaald van 189 miljoen euro in 2018 tot een verlies van 74 miljoen euro in 2020. De winst van de Eemshavencentrale is zelfs met 95 procent gedaald, resulterend in een verlies van bijna 30 miljoen in 2020. En de vooruitzichten zijn niet beter, berekenden SOMO, IEEFA en Ember: vanaf 2022 zijn alle Nederlandse kolencentrales permanent verlieslatend, oplopend tot een totaal verlies van 470 miljoen euro in 2030.

Bouw centrales gebaseerd op inschattingsfouten
RWE en Uniper beweren dat ze het verbod op kolencentrales pas zagen aankomen na de tekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Toen waren de investeringen al gedaan en de centrales net klaar om te gaan draaien. De bouw van de centrale in de Eemshaven kostte 3,2 miljard euro.
Eerder onderzoek van FTM heeft echter laten zien dat de business case van het Duitse Uniper nogal wat verkeerde aannames bevatte. Het energiebedrijf heeft de energietransitie simpelweg onderschat. Men ging ervan uit dat de stroomprijs zou blijven stijgen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ook verwachtten de energiebedrijven minder te moeten betalen voor hun CO2-uitstoot, namelijk maar 15 procent van de daadwerkelijke uitstoot. Maar de lobby daarvoor mislukte.
FTM-auteur Ties Joosten concludeerde dan ook: ‘Uniper zoekt helemaal niet naar een schadeloosstelling voor een kolenverbod dat per 2030 ingaat. Het zoekt naar een manier om zijn slechte investeringsbesluit uit 2008 op het bord van de belastingbetaler te schuiven.’ SOMO, IEEFA en Ember onderschrijven deze conclusie, zegt onderzoeker Bart-Jaap Verbeek tegen FTM: ‘RWE stelt na 2030 geen winst meer te kunnen maken. Maar wij laten zien dat dat daarvoor evenmin gebeurt. Ze hebben 3,2 miljard geïnvesteerd, maar is dat dan niet gewoon ondernemersrisico?’
Plan-Lubbers
Desondanks proberen de energiebedrijven de belastingbetaler te laten opdraaien voor de gestrande investeringen (zogenaamde ‘stranded assets’), zeggen de onderzoekers. RWE heeft voor deze manoeuvre een krachtige stok om mee te slaan: het internationale energiehandvest, oftewel het Energy Charter Treaty (ECT). Dit internationale verdrag maakt het energiemaatschappijen mogelijk om landen voor een internationale arbitragerechter te dagen als ze hun investeringen in deze landen bedreigd zien, bijvoorbeeld door nieuwe energiewetgeving.
Oorspronkelijk was dit verdrag bedoeld om westerse bedrijven zekerheden te bieden bij de verovering van de energiemarkten in de voormalige Oostbloklanden. Nadat toenmalig premier Ruud Lubbers het plan voor een internationale ‘Energie-gemeenschap’ met Oost-Europa tijdens een Europese top in 1990 in Dublin had gepresenteerd, werd het al snel omarmd door zijn westerse bondgenoten en in 1998 ingevoerd.
Nu komt dit beschermingsverdrag als een boemerang terug. Terwijl de ECT ooit bedoeld was om investeringen te beschermen in landen met onzekere of instabiele rechtssystemen, wordt inmiddels 74 procent van de zaken aangespannen door EU-bedrijven tegen andere EU-landen. RWE is niet het enige energiebedrijf dat hiervan gebruik maakt. Uniper, eigenaar van de kolencentrale op de Maasvlakte heeft onlangs een soortgelijke zaak tegen Nederland aangekondigd. In heel Europa lopen op dit moment dit soort claims.
Terwijl er in de eerste tien jaar van het verdrag maar 19 zaken werden aangespannen, groeide dat aantal in het laatste decennium tot 102. En de lijn stijgt, zegt Bart-Jaap Verbeek van SOMO tegen FTM: ‘We kunnen meer claims verwachten, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen die het businessmodel van fossiele bedrijven aantasten.’
Investeerders winnen de meerderheid van de zaken (60 procent), blijkt uit onderzoek van twee internationale onderzoeksorganisaties.
Investigative Europe, een international journalistennetwerk, heeft bovendien uitgezocht dat de door de ECT beschermde infrastructuur voor fossiele energie in de EU, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland een waarde heeft van 244,6 miljard euro. Aangezien bedrijven niet alleen een claim voor de waarde van de infrastructuur kunnen indienen, maar ook voor het verlies van mogelijke toekomstige opbrengsten, kan het bedrag van de compensatieclaims nog hoger oplopen. Overcompensatie ligt op de loer. Dat is ook het geval bij de claim van RWE, concluderen SOMO, IEEFA en Ember.
Duitsland als afschrikkend voorbeeld
De casus Vattenfall versus de Duitse staat laat zien hoe energiereuzen het ECT handig inzetten. Het Zweedse energiebedrijf had in 2012 een zaak aangespannen onder het ECT vanwege de gedwongen sluiting van de Duitse kernenergiecentrales en eiste 4,4 miljard euro schadevergoeding. De zaak sleepte jaren en alleen al de proceskosten waren goed voor 22 miljoen euro belastinggeld. Begin van dit jaar schikte de Duitse staat met Vattenfall en andere eigenaren van kerncentrales voor een bedrag van in totaal 2,4 miljard euro. Vattenfall kreeg 1,4 miljard. Daarmee verviel de ECT-claim.
Een beroep op dit verdrag hangt dus als een zwaard van Damocles boven de Europese regeringen. Alleen al de dreiging met een stap naar de internationale arbitragerechter is voor energiebedrijven een krachtig middel om nieuwe wetgeving te beïnvloeden, zeggen SOMO en andere ngo’s. Overheden denken wel twee keer na eer ze strengere energiewetgeving invoeren, vrezen de ngo’s. De kans op miljardenclaims is immers groot.
Dossier
De prijs van een groen Europa
De komende jaren investeert de EU honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot.
Volgens de onderzoekers is uittreden uit het verdrag dan ook de enige oplossing. Maar dat is niet genoeg. Na uittreding zijn buitenlandse investeringen namelijk nog twintig jaar beschermd. Zo daagde het Britse oliebedrijf Rockhopper Italië in 2017 nog voor de rechter, terwijl Italië al een jaar eerder uit het verdrag was gestapt.
Deze zogenaamde zombie-clausule moet dan ook worden afgeschaft zegt Bart-Jaap Verbeek: ‘EU-landen moeten er gezamenlijk uitstappen en afspreken dat de zombie-clausule niet van toepassing is. Dat is al eerder gedaan in een andere zaak en is dus ook mogelijk bij het ECT.’
Wedden op meerdere paarden
RWE en Uniper hebben naast de internationale zaken ook rechtstreeks claims ingediend bij de Nederlandse staat. Daar maken ze naar verwachting minder kans, zegt Verbeek: ‘Investeerders hebben meer procedurele en inhoudelijke rechten onder het ECT. De kans is groter dat ze daar winnen dan bij de Nederlandse rechter.’ De internationale arbitragezaken kunnen wel helpen als drukmiddel, zoals bleek uit de claim van Vattenfall tegen Duitsland.
Op termijn wil de centrale helemaal overstappen op biomassa. Van sluiting van de centrale is dus geen sprake
Ondertussen casht RWE ook op andere fronten. Voor de bijstook van biomassa in de centrale in de Eemshaven krijgt de energiereus in totaal 930 miljoen euro aan subsidie. Onlangs heeft de centrale een vergunning gekregen om de bijstook van 15 procent te verhogen naar 30 procent. Op termijn wil de centrale helemaal overstappen op biomassa. Van sluiting van de centrale is dus geen sprake. De biomassasubsidie is in de berekeningen van SOMO, IEEFA en Ember niet meegenomen, want de toekomst van deze subsidie is onzeker. De overheid wil haar in 2027 afschaffen. Dus zelfs als de subsidie het verlies van de centrales nu zou opvangen, is dit maar een tijdelijke oplossing. Na afschaffing van de subsidieregeling zijn de kolencentrales nog steeds niet rendabel.
Nieuwe investering: waterstof
En dan is er nog de nieuwe ster aan het energiefirmament: waterstof. RWE wil de toekomstige biomassacentrale in de Eemshaven inzetten voor de productie van groene waterstof. Daarom is RWE in 2020 in de New Energy Coalition gestapt, een netwerk van onder meer Gasunie, Groningen Seaports, Shell Nederland, NAM, onderwijsinstellingen en de drie noordelijke provincies. De organisatie wil met het project NortH2 de grootste groene waterstoffabriek van Europa bouwen en de provincie Groningen daarmee tot internationale waterstof-hub maken.
Maar de productie van groene waterstof is duur. Men moet grote windparken op zee bouwen en voor het transport van waterstof een nieuwe infrastructuur aanleggen, dan wel bestaande ombouwen. Dat willen de bedrijven niet zelf betalen en ook daarvoor kloppen ze aan bij de overheid: 2,5 miljard euro willen ze van de staat. Hiervan zou ook RWE profiteren. Met een beetje geluk weet RWE dan zowel de verliezen van de kolencentrale als de investeringen in nieuwe energiebronnen af te wentelen op de Nederlandse belastingbetaler. De mogelijke winsten die zo’n centrale dan maakt, zijn uiteraard voor RWE zelf.
Dit verhaal is tot stand gekomen met medewerking van Jilles Mast van het Platform Authentieke Journalistiek.
RWE, Uniper en Onyx hebben de conceptversie van het rapport gelezen, maar wilden er niet inhoudelijk op reageren. Op vragen van FTM reageert RWE als volgt:
‘We steunen de energietransitie in Nederland nadrukkelijk en zijn daarom ook bezig met nieuwe projecten zoals zonneparken, offshore windmolens en waterstof. Aangezien in de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie geen compensatie is afgesproken voor het verlies van eigendom zien we ons genoodzaakt een internationale rechtszaak te beginnen. Het schadebedrag is gebaseerd op interne berekeningen, daar doen we verder geen uitspraken over. Er zijn meerdere mogelijkheden om de waarde van centrales te berekenen en SOMO heeft daar een van gekozen en uitgewerkt. En dat is niet per se de route die RWE heeft gekozen.
De overgangsperiode van tien jaar is voor ons geen vorm van compensatie omdat tegelijkertijd ook de subsidie op biomassa is afgeschaft. We zijn wel bezig om de centrales om te bouwen naar biomassa, maar biomassacentrales zijn zonder subsidie van de staat niet rendabel, waardoor we nog steeds inkomsten mislopen.’
53 Bijdragen
Jan Sinke 10
allard de Jaager 6
Jan SinkeArthur Venis 3
allard de Jaagerallard de Jaager 6
Arthur Venismarcel 7
allard de JaagerMikolaj mika
Hetty Litjens 6
Mikolaj mikaArlette Graven 1
Hetty LitjensAnnemiek van Moorst 11
Arlette GravenNiek Jansen 9
Maar niet alleen de Nederlandse belastingbetalers zullen genaaid worden middels het Energy Charter Treaty , dat immers niets anders is als een vrijhandelsverdrag met een arbitrage cie. van drie rechters genaamd Investor State Dispute Settlment (ISDS) .
https://corporateeurope.org/nl/2021/02/de-mythes-rond-het-energy-charter-treaty-ontkracht
Dit is een parallel rechtssysteem voor multinationals buiten de rechtsgang van de nationale staten om, die de betreffende overheden kunnen veroordelen tot het betalen van opgelopen verliezen vanwege verandering van beleid.
Nederland is niet alleen een belastingparadijs vanwege het grote aantal brievenbusmaatschappijen, maar daarom ook een claimparadijs voor multinationals die via hun nepfirma's hun claims kunnen doen.
En Nederland heeft met 90 landen een vrijhandelsverdrag, waarbij over het CETA verdrag met Canada nog steeds gestemd moet worden in de Eerste Kamer, wat al voorzien was voor eind 2019 maar steeds uitgesteld wordt. Waarschijnlijk wacht Rutte op de zekerheid dat er voor gestemd zal worden.
In het EU parlement hebben 280 MEP's er al op aangedrongen uit het ECT te treden en het voorbeeld van Italië te volgen.
Er zijn al wereldwijd zo'n 1000 'rechtzaken' , die via ISDS arbitrage door multinationals zijn gewonnen, waarbij het vaak gaat om wijzigingen in nationaal milieubeleid waardoor die multinationals verliezen hebben geleden en belastingbetalers dat moeten compenseren.
Dat wij Nederlanders nu dreigen genaaid te worden door RWE betekent dat wij een koekje van eigen deeg krijgen, omdat wij immers in de wereld gehaat worden vanwege de vele claims van multinationals via nepfirma's in Nederland, die er ook toe dienen om hun belasting te ontwijken in productielanden.
Na de VS is Nederland het populairste land voor de vestiging van brievenbusmaatschappijen, zo'n 20.000.
Kortom: schaf die brievenbusmaatschappijen af, sluit geen vrijhandelsverdragen af en treed uit het ECT.
Marco Fredriks 4
Niek JansenPAM Le Nez 4
Marco Fredriksallard de Jaager 6
Marco FredriksHet parlement is toch de stem van het volk?
squarejaw 5
allard de JaagerArthur Venis 3
squarejawMarco Fredriks 4
squarejawM. van Deelen 11
Niek JansenJa, ook voor International Sheep Dog Society maar da's geheel n.v.t.
Niek Jansen 9
M. van DeelenMarten M.G.Meijer Holding BV 3
Victor Vertregt
Marten M.G.Meijer Holding BVArthur Venis 3
Victor Vertregthans de vries 1
Arthur Venis 3
hans de vriesGigi Bakker 3
Arthur VenisNiek Jansen 9
Hoe medeplichtig Nederland is voor claims van ECT naar andere landen met zijn systeem van brievenbusfirma's blijkt wel uit dit citaat uit https://corporateeurope.org/en/international-trade/2018/06/one-treaty-rule-them-all
"The ECT is prone to abuse by letterbox companies, which mainly exist on paper and are often used for tax evasion and money laundering. For example 23 of the 24 “Dutch” investors who have filed ECT-lawsuits* are letterbox companies. They include Khan Netherlands (used by Canadian mining company Khan Resources to sue Mongolia even though Canada is not even a party to the ECT), and Isolux Infrastructure Netherlands and Charanne (both used by Spanish businessmen Luis Delso and José Gomis, two of the richest Spaniards, to sue Spain). Thanks to the ECT’s overly broad definition of “investor” and “investment”, states can effectively be sued by investors from around the globe, including by their own nationals".
Als je dit artikel leest schrik je van de enorme impact dat het ECT heeft over de hele wereld waarmee honderden miljarden dollars compensatie geeist kan worden , wanneer het energie beleid niet naar de zin is van de betrokken corporaties en daarbij moeten begrippen als 'energiebeleid en investeerders' wel heel ruim opgevat worden als je leest welke industriesectoren daar allemaal in meespelen.
https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-ect-de-grote-klimaatkiller, lees ik vandaag, maar ook in dit artikel wordt de medeplichtigheid van Nederland in ECT claims genegeerd.
PAM Le Nez 4
Het klimaatbeleid......... alsof mensen het klimaat van de aarde kunnen bepalen. Lijkt me een zeer hoogdravend en zelfs een misplaatst hoge inschatting van eigen kunnen. Laten we maar verder onderzoeken hoe we de natuur en het milieu nationaal beter kunnen dienen. Verder en dieper onderzoeken. Zonnenpanelen alleen op huizen is een goede start. Denk dieper, beste wetenschappers. Veel dieper 🤔👍🏻
Wietze van der Meulen 6
PAM Le Nezhttps://energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=de&c=DE
De grote afhankelijkheid van fossiel (gas/(bruin)kool) is overduidelijk.
En dan staat er in Duitsland reeds voor meer dan 100 GW aan PV- en wind-piekvermogen opgesteld. De maximale vraag is vandaag zo'n 65 GW. Zo lang er internationaal ruimte is om een overschot aan wind of PV-energie te exporteren, biedt dat nog een beetje soelaas. Maar als alle buurlanden van Duitsland ook steeds meer in wind- en PV-energie gaan investeren, wordt dat ook steeds lastiger (zit iedereen tegelijkertijd met overschotten...).
Investeren in accu-opslagcapaciteit of H2-productie en -opslag wordt ook een dure grap (echt grootschalig zie ik dat ook niet zo snel uitgerold worden).
Het zou me niet verbazen dat de kolencentrales uiteindelijk voor een "appel en een ei" worden opgekocht door bedrijven als het Tsjechische energieconcern EPH dat in die sector (kolencentrales) al een behoorlijk belang heeft opgebouwd.
Met een beetje pech moeten bedrijven als Uniper eerst voor de door hen geleden schade worden gecompenseerd maar worden de centrales over een aantal jaren weer gewoon aan het net gekoppeld.....
PAM Le Nez 4
Wietze van der MeulenEn ja, dan krijg je allemaal van die tussentijds niet goed lopende structuren en processen met alle gevolgen van dien. Geen doelen bereiken en vele financiële verkwistingen.
Arthur Venis 3
PAM Le NezNiet bepalen, wel beïnvloeden. We maken tenslotte deel uit van het ecosysteem. En dat de mens zijn eigen kunnen nogal hoog inschat is correct. We kunnen veel en zullen steeds meer kunnen. Mits we niet voor dat moment door Moeder Natuur op de vingers worden getikt.
PAM Le Nez 4
Arthur Venisgeld.
Arthur Venis 3
PAM Le NezDaarnaast personaliseer ik niets. Maar de mensheid is onderdeel van het systeem dat ze vervolgens probeert te controleren. Kansloos.
PAM Le Nez 4
Arthur VenisHans van Swoll 5
PAM Le Nez100% eens. Het is een aanmatigende blasfemie, een gotspe. Alsof het klimaat een met thermostaaknoppen geregelde temperatuur in een huiskamer is. Een beetje CO2 erbij, een beetje CO2 eraf. Op u en ik na gelooft iedereen het. Dus laten we oppassen dat we niet als klimaat-ontkenners gebrandmerkt worden.
Overigens net zo krankjorum als die hysterie over het elektrisch rijden.
Elektrisch rijden is alleen mogelijk als je je accu op kunt laden. In Nederland is het huidige personenauto bestand 8,7 miljoen personenauto's. Die moeten allemaal aan een laadpaal. Flatbewoners hebben geen voortuin. Bewoners van autoloze straten ook niet. Een openbare laadpaal komt uitsluitend tot stand door een formele beslissing van de gemeenteraad. Bij elke openbare laadpaal kunnen twee auto's staan.
Wat ik nog het meest krankzinnig vind, is dat elke autofabrikant dit sommetje ook kan maken. Dat elektrisch rijden een utopie is. Toch maken ze massaal e-auto's.
PAM Le Nez 4
Hans van SwollCor Broeders 4
Dat er iets aan zat te komen om de klimaatdoelstellingen van lang geleden eindelijk goed op de rails te krijgen moet voor grote bedrijven geen verrassing zijn. Dat wisten ze al.
Nu ook doorpakken bij luchtverkeer.
Daarna de vuurkorven de wereld uit.
Jan Ooms 10
Cor BroedersPieter Jongejan 7
We hebben lagere energieprrijzen nodig en geen hogere om de economische cisis, de sociale crisis en de klimaatcrisis effectief te bestrijden. De Green Deal heeft slechts tot gevolg dat de prijs van zowl groene als fossiele energie omhoog gaat in plaats van omlaag.
Welke poitieke partijen werken mee aan hoge energiepijzen?
Arthur Venis 3
Pieter JongejanGezien de samenstelling van de financiële piramide lijkt me het aanpakken van financiële reuzen als Vanguard en Black Rock uiterst lastig, zo niet onmogelijk onder de huidige politieke constellatie. Dat lukt al nauwelijks bij de in financieel opzicht mindere goden als de tech-bedrijven.
Er zal veel stamina nodig zijn omdat voor elkaar te krijgen. Ik zie dat niet snel gebeuren. Helaas.
Pieter Jongejan 7
Arthur VenisNiek Jansen 9
Ik vermoed dat die claims ook in de miljarden lopen, die wij belastingbetalers mogen ophoesten.
Ik heb er nooit iets over gelezen, maar ik heb het vermoeden dat die claims er wel werkelijk zullen zijn, maar dat de overheid volgens de Rutte doctrine ze angstvallig geheim houdt om de onvrede, frustraties en woede onder de bevolking niet nog meer te doen toenemen.
Diezelfde bevolking die niet of onvoldoende vergoed krijgt van de schade van de gaswinning en dan ook nog mag opdraaien voor het verlies van inkomen van de oliemaatschappijen, die hun gasboringen ( gedeeltelijk?) moeten stoppen.
Birte Schohaus 2
Niek JansenNiek Jansen 9
Birte SchohausArthur Venis 3
Niek JansenNiek Jansen 9
Arthur VenisBirte Schohaus 2
Niek JansenNiek Jansen 9
Birte SchohausVincent Busch 3
siem Le Bon
Gelukkig' hebben we nog zo'n ander megalomaan project waarbij de belasting betalende burgers in dit geval wel direct voor kosten opdraaien: ''De gasrotonde. Het gaat tot 2014 om investeringen ter waarde van € 8,2 miljard. De Nederlandse Staat, die 100% aandeelhouder is van Gasunie en EBN, heeft ingestemd met deze investeringen.'' Nog geen 10 jaar oud project en nu versneld van het aardgas af willen.....
Nog een reden voor de kolencentrales was een geo-politieke keuze om in de toekomst niet te afhankelijk te zijn van aardgas uit Rusland (risico spreiding). En nu anno 2021 moeten de kolencentrales versneld dicht waardoor we nog afhankelijker worden van gas uit Rusland terwijl we ondertussen ook veel meer ruzie maken met Rusland (Oekraine, dissidenten en MH17) ... Totaal gebrek aan visie heet dit.
Over een jaar of 10 lopen de subsidies van de windmolenparken op zee af. Ben benieuwd of de belastingbetaler gaat opdraaien voor de sanering.
Niek Jansen 9
siem Le BonDat was ook de reden van de Maidan coup in 2014 in Kiev toen de toenmalige democratisch gekozen president Janoekovich moest vluchten, omdat hij een Euraziatisch handelsverdrag met Rusland dreigde af te sluiten en dat mag niet van Uncle Sam, die de baas in Europa wil blijven.
De MH-17 tragedie berust op een logistieke vergissing zolang niet het tegendeel is bewezen, maar blijft hoe dan ook een misdaad uiteraard.
Arthur Venis 3
siem Le BonUiteraard.
Joost Versteegh 4
Ook de productie en kosten van energieopslag vertonen exponentiële curves. Over tien jaar zal de prijs van duurzame energie veel sterker dan nu afhangen van de locatie. Tegen die tijd zullen de kosten van transport en opslag ook een groter deel uitmaken van de energieprijs dan nu.
Als de industrie in Nederland tien jaar geleden al gebukt ging onder hoge energieprijzen is het de vraag of er in ons land nog wel een duurzame toekomst voor deze industrie bestaat. Er worden miljarden gevraagd voor investeringen in een waterstof netwerk, maar heeft iemand zich afgevraagd of deze investeringen zich ooit gaan terugverdienen? Kunnen bedrijven die moeten draaien op deze dure waterstof de concurrentie aan met bedrijven in andere delen van de wereld waar duurzame energie veel goedkoper is?
Zitten we over tien jaar weer met het probleem dat er miljarden aan een verkeerde energie strategie zijn verspild?
De huidige energiesector heeft op dit moment een enorm sterke lobby. De bedrijven die over tien jaar duizenden arbeidsplaatsen bieden met het ontwikkelen van systemen voor het opwekken en de opslag van duurzame energie zijn er nog niet, maar verdienen wel onze aandacht.
[Verwijderd]
Peter Ravestein 4