Duits miljardenproject start in Marokko

2 Connecties

Relaties

Energie Groen
0 Bijdragen

Het ambitieuze Duitse project Desertec Industrial Initiative heeft bekendgemaakt dat de eerste zonne-energiecentrale in Marokko wordt gebouwd. Kosten: twee miljard euro.

Voor het hele project is in totaal 400 miljard euro uitgetrokken en heeft als doel om tegen 2050 Europa voor 15% uit wind- en zonne-energie te kunnen voorzien die afkomstig is uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten . Het initiatief is ontstaan uit een coalitie van de bedrijven E.ON, Siemens, Munich Re en Deutsche Bank. De eerste centrale (twee miljard euro) zal in Marokko worden gebouwd. De precieze locatie is nog niet definitief, maar is waarschijnlijk ergens naast de woestijnstad Quarzazate. Men begint volgend jaar met de eerste constructiefase.

Paul van Son, de CEO van DII, zegt dat de Marokkaanse zonnepanelenboerderij - van twaalf vierkante kilometer – een ‘referentieproject’ is waarmee aan investeerders en beleidsmaker getoond zal worden dat de visie niet slechts een droom is, maar een realistische oplossing voor schone energie. De projectleider zegt dat Desertec een “win-win” is voor Europa en de Arabische landen.

Er zijn ook al gesprekken met de regering van Tunesië over de bouw van een zonne-energiecentrale. En Algerije is het volgende “voor de hand liggende” land om ook mee in zee te gaan, gezien zijn goeie ligging ten opzichte van Europa. Landen als Libië, Egypte, Turkije, Syrië en Saudi-Arabië zullen zich in 2020 aan het netwerk voegen. Deze landen liggen verder van Europa waardoor er nog een flink stuk hoogspanningskabels moeten worden aangelegd.

Vooral Duitse bedrijven en beleidsmakers waren aanwezig op de conferentie van de Dii deze week, waarbij de plannen kenbaar werden gemaakt. Dat heeft een reden: de krachtmotor van Europa heeft besloten om tegen het jaar 2022 geen elektriciteit uit kernenergie meer te winnen, in navolging van de Fukushima-ramp in Maart te Japan. Er was bijvoorbeeld geen enkele Brit te aanwezig op de conferentie.

Jochen Homann, de
Duitse
 staatssecretaris van het ministerie van Economie en Technologie, was ook aanwezig en zei: "We undertook major reforms in German energy policy this summer and Desertec opens up an opportunity for us. We want to enter the age of renewables with sustainable sources of electricity supplying 80% of our power generation by 2050. As we accelerate our phase-out of nuclear power, we need to safeguard an affordable supply of electricity and we will be interested in importing renewables supplies in the future. Germany's government will continue to support Desertec. It is an inspiring vision which is good for foreign, climate and economic policies."


De vraag blijft echter waarom het zonnige Griekenland niet wordt benut voor soortgelijke projecten, zoals een 11-jarig Grieks jongetje een keer opperde.