Elektriciteit fors duurder

  De Duitse 'Atomausstieg' leidt tot duurdere stroom. Ook in Nederland.

   De organisatie van Duitse industriële energiegebruikers VIK heeft berekend wat dat eigenlijk kost, stoppen met kernenergie. De ramp in Fukushima heeft stroom nu al duurder gemaakt. Toen besloot de Duitse regering acht oudere kerncentrales onmiddellijk stil te leggen. 

   
  Sindsdien verloopt de ontwikkeling van de stroomprijs niet meer gelijk met die in Groot-Brittannië en Scandinavië. Per megwattuur is de prijs met vier euro toegenomen ten opzichte van het eerste land, en zes euro duurder dan de noordelijke buurlanden. In totaal kost dat de Duitsers €2,6 miljard. 
  Protest tegen kernenergie noopte regering-Merkel tot drastisch besluit
   
   
  Er bestaat een correlatie tussen de Duitse en Nederlandse elektriciteitsprijzen. Tot nu toe was het stroomverkeer tussen Duitsland en Nederland beperkt, maar de verwachting is dat Duitsland de komende jaren meer stroom moet inkopen omdat ook de andere kerncentrales rond 2020 zullen worden stilgelegd. Dat maakt de kans groot dat de electriciteitsprijzen in Nederland de Duitse zullen volgen. De Nederlandse industrie, met name de aluminiumsmelters, voelt zo direct de gevolgen van de tsunami in Japan en de daaropvolgende ramp met de kernreactoren in Fukushima.
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren