Duitse autolobby op de knieën voor CO2-akkoord
2
De afgelopen weken werd er in Brussel zwaar onderhandeld over het reduceren van de CO2- uitstoot van auto’s. Voor het nieuwe akkoord moest de Duitse autolobby buigen, maar wist wel de multiplier veilig te stellen.
De Europese Unie is gisteren tot een compromis gekomen om de CO2-uitstoot bij nieuwe auto’s vanaf 2020 verder aan banden te leggen. In de aanloop er naar toe toonde de Duitse autolobby haar spierballen aan zwakke EU-landen. De Portugezen werden door de Duitsers fijntjes eraan herinnerd aan wie ze ook alweer grotendeels hun herkapitalisatie hadden te danken. Het doel: de toekomstige pijn voor de Duitse automotive-sector verlichten aangezien BMW, Audi en Daimler relatief zwaar getroffen worden door strengere normen omtrent CO2-uitstoot. Volgens het International Council on Clean Transportation stootten Duitse auto’s in 2011 gemiddeld 147 gram per kilometer uit. De EU-doelstelling voor 2020 is maximaal 95 g/km voor de gehele vloot van een autofabrikant.
Tegensputteren
In het gisteren gesloten principeakkoord is de 2020-doelstelling van 95 gram per kilometer nagenoeg gehandhaafd. De Duitsers sputteren in de afrondende fase nog wat tegen, maar de Ieren, die momenteel het EU-voorzitterschap dragen, claimen de victorie. ‘De overeenkomst betekent een win-win situatie voor het klimaat, de consumenten, innovatie en banen. De overeenkomst is een belangrijke stap richting een competitieve economie waarin de uitstoot van CO2 laag is,’ aldus de Ierse minister van milieuzaken Phil Hogan. EU-landen verwierpen vorige week het Duitse voorstel met betrekking tot het zogeheten ‘banking’-plan. In dat voorstel konden oude supercredits – een soort emissierechten die verdiend worden door elektrische auto’s (nul emissie) te produceren – ingezet worden na 2020. Daardoor zou het voor de Duitse automotive industrie mogelijk blijven om zware auto’s te blijven produceren die meer dan 95 gram per kilometer uitstoten.