Duitse economie is met vakantie

1 Connectie

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

Na een verrassend sterk tweede kwartaal, kampt de sterkste economie van de Europese Unie met een <i>Sommerflaute</i>. Of is er meer aan de hand dan <i>Urlaub</i>?

Na een slecht eerste kwartaal – onder meer door de strenge winter en de recessie in de eurozone – heeft de Duitse economie onverwacht goed gepresteerd in het tweede kwartaal van 2013. Het BBP groeide met 0,6 procent. Maar de opleving is van korte duur, zo voorziet de Bundesbank in zijn maandbericht. Voor de periode juli-september gaat de centrale bank nu uit van een groei van 0,4 procent. 
 
Vastgoedbubbel
De opleving is vooral te danken aan de bouw en de stijging van de waarde van onroerend goed. De sterk stijgende huizenprijzen en de lage rente in Duitsland hebben de bouw een nieuwe impuls gegeven. De prijzen stijgen zo snel dat er nu gesproken wordt over een speculatieve Immobilienblase. In de zeven grootste Duitse steden is de gemiddelde prijs voor nieuwbouwwoningen met meer dan 20 procent gestegen. 
 
Hoewel koopwoningen in Berlijn en München voor Otto Normalverbraucher onbetaalbaar dreigen te worden, valt de prijsstijging in zijn geheel volgens analisten nog mee. De prijzen voor bestaande woningen liggen nog onder het reële niveau van de jaren negentig, stelde de Frankfurter Algemeine Zeitung onlangs. De prijzen per vierkante meter zouden in de grote steden ook nog ca 25 procent liggen onder die in vergelijkbaar grote steden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en zelfs Spanje liggen, ondanks de vaak hogere bouwkwaliteit. In verhouding tot het inkomen is wonen in Duitsland 'erstaunlich billig'. Duitse woningen zouden volgens een berekening van The Economist van januari 2013 nog 17 procent ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de inkomens. Dat is te danken aan de voorzichtige kredietverlening van Duitse banken. (In Nederland: 33 procent overgewaardeerd.)
 
De groei van de totale economie ten spijt, blijkt de Duitse export in mei te zijn gekrompen met 2,4 procent ten opzichte van de maand ervoor, de sterkste daling sinds 2009. Goed nieuws voor de handelspartners van Duitsland is dat de import steeg in mei steeg met 1,7 procent. Het overschot op de handelsbalans was ruim 14 miljard euro. De groei verschuift dus van export naar binnenlandse bestedingen en vastgoed. 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 569 leden