Duitse invasie op de hypotheekmarkt

6 Connecties

Relaties

Hypotheekrente Woningen

Organisaties

ING

Locaties

Duitsland

Werkvelden

Hypotheken Huizenmarkt
11 Bijdragen

Duitse banken gaan zich mengen in de Nederlandse hypotheekmarkt. Het voordeel: in Duitsland ligt de rente zo’n 2 procent lager.

Aspirant-huizenbezitters kunnen vanaf nu een Duitse hypotheek afsluiten bij tien Nederlandse financieel adviseurs. De reden: een Duits bankenconsortium betreedt met een budget van zo’n 200 miljoen euro de Nederlandse huizenmarkt. De namen van de Duitse banken zijn nog niet bekend, maar de invasie betekent goed nieuws voor huizenkopers: de hypotheekrente ligt veel lager in Duitsland.

 

FTM meldde eerder dat de hypotheekrente van ING Nederland voor 10 jaar vast staat op 5,2 procent. Bij ING Diba in Duitsland is dit slechts 2,7 procent. De hoge renteniveaus in Nederland zijn deels verklaarbaar door het hoge percentage aan aflossingsvrije hypotheken. Duitsland kent dit type leningen niet, er wordt braaf afgelost.  

 
De renteniveaus in Nederland liggen niet alleen hoger dan in Duitsland. Uit een onderzoek van het CPB bleek dat de hypotheekrente in Nederland ook ongeveer 1 procentpunt hoger ligt dan in omringende landen. Mogelijke redenen voor het verschil zijn de afgenomen concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt sinds het vertrek van buitenlandse banken en de toegenomen risico’s door de dalende huizenprijzen en verslechterde economische resultaten. 
 
Het exacte bedrag dat het consortium heeft gereserveerd voor hypothecaire investeringen is nog onbekend. Huizenbezitters kunnen vooralsnog terecht bij een financieel adviesbureau in Deventer, waar de telefoon al de hele dag roodgloeiend staat.
 
De enkele honderden miljoenen die zijn uitgetrokken voor de Nederlandse hypotheken zouden ongeveer goed zijn voor zo’n 1 procent van het marktaandeel op de hypotheekmarkt. Dit zal vooralsnog weinig schade aanbrengen aan de positie van bestaande aanbieders, maar het geeft mogelijk wel het startschot voor meer concurrentie en het einde van de bovenmatig hoge rentes op de Nederlandse hypotheekmarkt.