Duitse minister van Financiën: beperk bankiersbonus

  Mogen topbankiers in crisistijden dikke bonussen nog incasseren? Ja, zo meent de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble maar dan wel voor maximaal één jaar.

  Met zijn voorstel wil Wolfgang Schäuble de Europese discussie over het aan banden leggen van de bonussen weer een nieuwe impuls geven. Om het debat in de schijnwerpers te zetten, heeft de partijgenoot van Bondskanselier Merkel belangrijkste zijn plannen toegelicht aan persbureau Reuters en in een opiniestuk voor The Financial Times.

   

  De verdeeldheid over stringente bonuslimieten binnen Europa is sowieso groot. Zo wil het Verenigd Koninkrijk niets weten van strenge beperkingen van bonussen, terwijl het Europese parlement zich schaart achter de voorstellen van Schäuble.


  Langetermijnbelang ondernemingen
  'We moeten prikkels inbouwen voor managers om te handelen in het langetermijnbelang van ondernemingen,' zo stelt Schäuble in zijn opiniestuk in The Financial Times. In dit artikel ontpopt de belangrijkste schatbewaarder van de Eurozone zich als onvervalste pleitbezorger van een bedrijfssstructuur waarbij aandeelhouders te laten stemmen over die langetermijnprikkels.

   

  'De belangrijkste les van de crisis _ en helaas bevestigd door het recente Libor-renteschandaal - is dat zelfregulering en los toezicht gewoon niet werkt in de financiële sector', stelt de aan een rolstoel gekluisterde CDU-politicus onomwonden in zijn commentaar. 'Zonder adequate en en zorgvuldig politiek beleid, zullen individuele belangen en die van het gezamenlijke stelsel onverenigbaar zijn. Als de financiële sector overgeleverd blijft aan haar eigen mechanisme, dan zal het vernietigd worden door de markt.'

   

  Volgens Schäuble was dit ook het oogmerk van de Duitse wet in 2010 die er zich hard voor maakt dat omvallende banken niet overeind worden gehouden op kosten van de Europese belastingbetaler. Schäuble pleit dan ook om strengere regelgeving in te voeren vanaf 2015. Met een sleutelrol van de Europese Centrale Bank (ECB), wel te verstaan.

  'Na de val van Lehman Brothers, sprak de internationale gemeenschap sprak met elkaar af dat andere systeembanken niet laten kapseizen', zo besluit Schäuble in zijn opinie-artikel. 'Dat was toen een verstandige beslissing. Maar we moeten door. Europa kan alleen verder als er een geloofwaardige toezichthouder is en strenge regels zijn die ervoor zorgen dat belastingbetalers adequaat worden beschermd tegen dergelijke storingen.'


  Basel III-akkoord

  Voor strengere regelgeving kan het Bazel III-akkoord zorgen, schrijft Schäuble. Het Basel III-overeenkomst gaat uit van een strenger reguleringssysteem voor de bancaire sector. Het principe achter dit akkoord is dat sterke buffers banken beter moeten beschermen tegen problemen met de Europese schuldencrisis. In het Basel-III-akkoord wordt een kapitaaleis gesteld van 7 procent vanaf 2019. Daarnaast wordt conform dit samenwerkingsovereenkomst aan grote systeembanken een extra eis gesteld van 2,5 procent.

   

  De EU legt de laatste hand aan het nieuwste Basel-akkoord, waardoor banken onder andere meer kapitaal moeten aanhouden vanaf januari. Daarover hebben het Europese Parlement en de EU-landen gezamenlijk zeggenschap. Het Bazel-III-akkoord gaat uit van een 1:1 ratio en wordt vol ondersteund door het Europees Parlement, terwijl een groot aantal van de 27 lidstaten en de banken dit plan afwijzen omdat het de banken zwakker zou maken ten opzichte van Amerikaanse en Aziatische concurrenten.

   

  Zo meldt Het Financieele Dagblad dat Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) het Parlement probeert ervan te overtuigen het plan te lozen. Om vervolgens later dit jaar een bonusplafond te realiseren. Maar 'het Parlement is niet in de stemming om hier op terug te komen,' zo tekent het FD op uit de mond van een interne bron.

   

  Binnen de EU is afgesproken dat de Europese banken maximaal 25 procent van de bonussen mogen worden cash uitbetaald. Hierdoor wordt het leeuwendeel van de beloning in aandelen uitgekeerd. Daarnaast is afgesproken dat grote bonussen over meerdere jaren moeten worden uitgesmeerd. Maar banken slagen er makkelijk in om deze beperkingen te omzeilen.

   

  (L)

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 241 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren