Duitse wapenexport booming

  Uitvoer is verdubbeld tot meer dan 2 miljard euro.

  De wapenindustrie lijkt vooralsnog geen enkele last te ondervinden van de aanhoudende economische tegenwind. Sterker: de sector is booming. Kijk naar onze Oosterburen. De Duitsers exporteerden in 2010 voor ruim 2 miljard euro aan wapentuig, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2009.

   

  Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van het Ministerie van Defensie, waarover Der Spiegel bericht. Het grootste deel van de uitvoer betrof hoogwaardig wapentuig, zoals onderzeeërs, oorlogsschepen en tanks. Tweederde van de wapens werd gekocht door EU-landen en andere leden van de NAVO.

   

  Heckler & Koch G-36

  Tegelijk sleepte de Duitse wapenindustrie voor ongeveer 5 miljard euro aan nieuwe contracten binnen. Nooit eerder verdienden de wapenbedrijven zo veel geld aan de export.

   

  Er is alleen één vervelend detail: die fijn verdienende Duitsers kunnen nooit precies weten waar die wapens uiteindelijk terecht komen. Dat een deel van het oorlogstuig uiteindelijk in verkeerde handen valt, is nauwelijks tegen te houden.

   

  Eerder dit jaar ontdekten rebellen in Libië tientallen Heckler & Koch G-36 automatische geweren onder het arsenaal van de verdreven Muammar Khadaffi. Het Openbaar Ministerie in Stuttgart doet onderzoek naar hoe de Duitse wapens in Libië terecht kwamen, want op dat land lag een wapenembargo.

   

  Intiem clubje

  Wapenonderzoeker Andrew Feinstein vertelde maandag in een interview met FTM dat er nog een ander probleem is met die wapenexport: de hoge mate van corruptie. “Ik moet de eerste wapendeal nog tegenkomen waarbij geen vorm van illegaliteit voorkomt. Corruptie, omkoping, ondermijning van het officiële inkoopproces, overtreding van overheidsregels – ik heb nog niet één transactie gezien waarmee niets mis was.”

   

  Omdat de industrie draait om een klein aantal transacties per jaar die miljoenen euro's waard zijn, en de handel gedreven wordt door een intiem clubje van politici, tussenhandelaren en producenten, is corruptie bij dit soort deals volgens Feinstein 'onvermijdelijk'. “En daar komt de verplichte geheimhouding vanwege de nationale veiligheid nog bij. Dat is een vruchtbare bodem voor corruptie.”

   

  Lees hier het hele interview met Feinstein, die over zijn onderzoek deze maand het boek Handelaren des Doods uitbracht

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid