“Duitsland is veel rijker land dan Spanje”

3 Connecties

Relaties

Spanje

Organisaties

ECB

Locaties

Duitsland

Dankzij een publicatie van de Europese Centrale Bank is de indruk ontstaan dat Spanje een rijker land is dan Duitsland. Onzin, zegt de bekende econoom Paul de Grauwe.

De anti-euro gevoelens van veel Duitsers zijn weer eens opgelaaid. Aanleiding is een publicatie van de Europese Centrale Bank vorige week, waaruit blijkt dat Spaanse huishoudens over meer vermogen beschikken dan Duitse. Waarom moeten hardwerkende Duitsers dan geld naar Zuid-Europa sturen?
 
Maar de cijfers zijn wel erg eenzijdig in de pers gekomen, betoogt de Belgische econoom Paul de Grauwe van de Londen School of Economics vandaag in dit artikel. Duitsland is volgens hem een veel rijker land dan Spanje, Portugal en Griekenland. 
 
Probleem is dat er alleen aandacht is geweest voor een vergelijking van het netto vermogen van “typische” (mediane) huishoudens. Wie daarnaar kijkt, ziet inderdaad een treffend verschil tussen de Duitse (en Nederlandse) en Spaanse vermogenssituatie. Duitsland is in dat rijtje zelfs de hekkensluiter, zoals ook opgemerkt door The Financial Times en de Wall Street Journal.
 
Net Wealth of median households (1000 euro): 
Daarbij moet worden aangetekend dat in de mediane cijfers geen rekening is gehouden met het veel lagere woningbezit in Duitsland – er wordt veel gehuurd – en het feit dat Zuid-Europeanen vaker een eigen onderneming hebben. Bovendien zijn huishoudens daar groter, wat bijdraagt aan het vermogen.              
 
Het beeld verandert al snel als je kijkt naar het gemiddeld vermogen van alle huishoudens, laat De Grauwe zien. Dan blijkt dat Spanje Duitsland nog steeds voorgaat, maar onze oosterburen rijker zijn dan Portugal, Griekenland en Nederland.
 
Mean household net wealth (1000 euro)
 
Als je vervolgens kijkt hoe de welvaart verdeeld is, dan blijkt dat het vermogen in Duitsland vooral bij één groep zit: die van de hoogste inkomens. Nergens in Europa is de ongelijkheid zo groot, waarbij opvalt dat Spanje bijna net zo egalitair is als kampioen nivelleren Nederland. Dit is een belangrijke reden dat de “gewone” Duitser zo verontwaardigd is over het geld dat zij moeten betalen aan de perifere landen. 
 
Verdiencapaciteit
De welvaart van een land is volgens de econoom veel beter af te lezen aan de “total capital stock”, een maatstaf van de capaciteit van een natie om inkomen te genereren. Daaruit blijkt dat Duitsland keurig in de top drie van landen staat met de grootste verdiencapaciteit, terwijl Spanje onderaan bungelt. Dat hoeft niemand te verbazen, want het gaat met Duitsland al een tijd economisch stukken beter dan in Zuid-Europa, en dat verschil neemt met de dag toe.
 
Total capital stock per capita (euro)