Duitsland stopt met Atomkraft

  Duitsers stoppen in 2022 met kernenergie, maar EHEC blijft Duitse darmen teisteren. En Griekenland voldoet niet aan afgesproken eisen. Dus: geen geld van EU en IMF. Plus: hoe de Indiase monsoon onze inflatie dempt. Newswatch 30 mei.

  Energierevolutie in Duitsland
  De Duitse regering heeft besloten toch het besluit van de vorige (Rood-Groene) regering over te nemen en de productie van kernenergie in definitief 2022 te staken. Acht centrales, die na de ramp in Japan waren stilgelegd, worden niet meer opgestart. Eentje blijft voor noodgevallen standby. 
  Het drastische besluit is revolutionair en heeft grote implicaties. Duitsland is het eerste industriële land dat voor zijn energie afhankelijk wordt van duurzaam opgewekte stroom. Overigens, zo merkt Handelsblatt op, wemelt het aan de Duitse grenzen nog wel van kerncentrales. 
   
   
  Scheisse
  Nog meer nieuws uit het oosten: de EHEC-bacterie blijft de darmen van de oosterburen teisteren. Tien doden, honderden mensen in het ziekenhuis, tekort aan bloedplasma. Enkele Duitse ziekenhuizen experimenteren nu met anti-lichamen. Uit het kaartje van FAZ blijkt dat de meeste gevallen in de aan Nederland grenzende bondsstaten voorkomt. Merkwaardig dat er hier zo weinig gevallen zijn
   
   
  Regen in India tempert inflatie
  Het weerbericht is vandaag belangrijk economisch nieuws. In India is de seizoensbepaalde monsoon-regen namelijk 2 dagen eerder begonnen dan normaal, en de Indiërs zien dat als een geschenk uit de hemel. De regen is essentieel voor de  rijstoogst, de katoenteelt en diverse oliezaden. Met een iets afkoelende economie en torenhoge inflatie is een slechte oogst het laatste wat de economie kan gebruiken. Er bestaat een direct verband tussen een goede monsoon en koopkracht. Een goede monsoon dempt de inflatie en dat is goed voor leveranciers van auto's, televisies en andere consumptiegoederen. Fascinerend ook: de Indiase beurs beweegt mee met de regenval van de Monsoon. 
  Bron:  Bloomberg 
   
   
  Powerplay om Griekenland
  De EU draait de Grieken de duimschroeven aan, de spanning neemt verder toe. 'Wij Europeanen stellen dezelfde voorwaarden als het IMF', zegt EU-commissaris Olli Rehn in een interview met weekblad Der Spiegel. Wat dit betekent? De Grieken moeten de privatiseringen en bezuinigingen doorzetten, anders komt noch het IMF, noch de EU over de brug met geld. 
  Het land komt tot nu toe geen enkele van de afgesproken doelen met betrekking tot de staatshuishouding na. Het tekort is groter dan verwacht. De Griekse regering geeft nog steeds teveel uit. Intussen verlaten rijke Grieken hun land als de spreekwoordelijke ratten op een zittend schip en nemen hun geld op van de banken. Lof krijgt Griekenland wel van de OESO: het nieuwe bezuinigingsprogramma is het beste van alle OESO-landen. 
   
  Het Financieele Dagblad meldt dat Ierland meer geld nodig heeft dan de €67,5 miljard die het IMF en de eurolanden hebben verstrekt. Volgend jaar moet het land de kapitaalmarkt op en het is onwaarschijnlijk dat het er dan in slaagt om zijn schulden te financieren, meent de Ierse minister van transport Leo Varadkar. 
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid