Duitsland verkoopt wel tanks aan Indonesië

1 Connectie

De Nederlandse regering had haar overbodige tanks graag aan Indonesië verkocht, maar nu gaat Duitsland er met de miljoenen buit vandoor.

Nederland is al even op zoek naar een koper voor de wegbezuinigde Leopard tanks. Indonesië wil haar leger moderniseren met Leopards, bij voorkeur uit Nederland. De deal was al maanden rond. Voor 200 miljoen euro zou demissionair minister Hillen de tanks onder het zijl vandaan halen, maar de Duitsers gaan er met de buit vandoor.

 

Onze oosterburen hebben daar niet eens hun best voor hoeven doen. De Tweede Kamer zag het niet zitten om tanks te verkopen aan een land ‘waar mensenrechten geschonden worden’. Na meerdere pogingen stelde het demissionaire kabinet het besluit uit tot na de verkiezingen van 12 september, wetende dat er kapers op de kust waren. 
 
Koopman Duitsland
Onze oosterburen verkopen hun Leopard tanks dus wel aan Indonesië. Voor 280 miljoen dollar neemt Indonesië 100 Leopard 2A6 tanks over. Het Indonesische leger geeft aan dat zij bij de Duitsers wel zekerheid konden verwachten over de aankoop en levertijden.
 
De Nederlandse tanks blijven voorlopig in de polder, maar misschien kan Joep van den Nieuwenhuyzen ons verlossen. In een interview met Jort Kelder en later ook met FTM gaf de heer Van den Nieuwenhuyzen aan dat hij de tanks wel kon verkopen aan een Aziatisch land.