Duitsland wint (weer)

Wat is het toch fijn dat we een buurland van Duitsland zijn. Een land dat economisch weer helemaal aan de winnende hand is.

Duitsland “rules” Europa. Of het nu de perikelen rondom de ECB of deovername van NYSE-Euronext betreft. Berlijn bepaalt. Maar voor hoe lang nog? Immers de koppeling Beijing-Berlijn is opvallend te noemen.

Ik hoef niet zo ver terug in de geschiedenis te gaan om vast te stellen dat u het bloed van de gemiddelde Duitser wel kon drinken. Maar vandaag de dag kunt u maar liever glimlachend zwaaien en onze Oosterburen met open armen ontvangen. Wanneer Angela een scheet laat, snuift Mark deze rechtstreeks op in ’t Torentje.

Kijkt iedereen nederig naar het grote rode gevaar dat uit China komt, inmiddels voltrekt zich op een steenworp afstand een kersvers “Wirtschaftswunder”. Met het vallen van de muur viel er ook een krankzinnig angstaanjagende acceptgiro op de mat van onze bolle vriend Helmut Kohl destijds. Dubbele Duitsers maakten elkaar het leven zuur en verweten elkaar weinig respect en naastenliefde.

Een diepe recessie was het gevolg en velen kondigden het failliet van Duitsland aan met hun verouderde machinepark en businessmodel. Inmiddels groeit Duitsland als “Kohl” en haalt alle volwassen economieën links en rechts in op de autobahn van de groei. De Duitser barst van het zelfvertrouwen en trapt het gaspedaal nog wat verder in. De werkloosheid daalt ook de afgelopen maand weer in een gestaag tempo.

 

Discipline!!
De kracht van Duitsland is in eerste aanleg te vinden in hun gedisciplineerde budgettering. De openbare financiën worden bewonderenswaardig goed in de klauwen gehouden. Het tweede sterke punt is de export. De Duitsers wedijveren op dit punt vrolijk mee op het wereldtoneel. Het doet ons dan ook deugt dat onze Duitse aandeeltjes het ongekend goed doen. Maar ook een Nederlands bedrijf als Imtech ligt dubbel van de aspiraties van onze Oosterburen.

Het geeft maar weer eens aan dat niet alles wat u van ver haalt lekker is. Wat wel opvalt is dat Beijing en Berlijn steeds meer klonen worden. Duitsland kan het best gezien worden als de werkplaats van Europa. Ook spelen de Duitsers een vooraanstaande rol op zowel de aanbodzijde als de vraagzijde van de globalisering. Relatief onbekende Duitse ondernemingen spelen een belangrijke schakel binnen dit geheel.

 

Klein puntje
Toch is ook het Duitse model gebrekkig en kwetsbaar op twee belangrijke punten. Ten eerste zijn de Oosterburen te afhankelijk van de buitenlandse vraag. Dat weerspiegelt zich al een poosje in een bovenmatig overschot op de lopende rekening van het BBP. Aan de andere kant houdt “Otto Normalverbraucher” zijn hand nog steeds op de knip. Wanneer iedereen dat zou doen binnen de EU dan zouden de rapen pas echt gaar zijn. Duitsland moet dus op jacht naar een meer evenwichtige groei, en zal dus de vraag in eigen land moeten stimuleren. Meer bestedingen in Duitsland helpen uiteindelijk ook de zwakkere economieën elders in Europa en dat is op dit moment broodnodig.

Het tweede puntje van kritiek is de slechte staat van dienst van de productiviteit. In tegenstelling tot de industriële dapperheid van Duitsland, is de dienstensector simpelweg te veel beschermd en inefficiënt. Meer concurrentie en minder bureaucratie zou op dit vlak zeker helpen.

Hoe dan ook: Nederland mag vooralsnog zijn handen dicht knijpen met onze nijverige Oosterburen. Maar zonder een stijging van de binnenlandse Duitse bestedingen en een teleurstellende vooruitgang in de productiviteit, doet het Duitse succes wankelen. Het is bemoedigend te noemen dat de consumentenbestedingen de laatste tijd een grotere rol spelen. Maar productiviteitsverhogende hervormingen zijn simpelweg noodzakelijk. Aan een half Duits “Wirtschaftswunder” heeft Angela, maar ook wij, uiteindelijk helemaal niets.Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl