Duizenden MKB’ers in problemen door Deutsche Bank

3 Connecties

Onderwerpen

MKB Financiële sector

Organisaties

Deutsche Bank

Duizenden ondernemers dreigen in de problemen te raken omdat Deutsche Bank van ze af wil. 16.000 mkb’ers moeten een andere bank vinden, maar deze zoektocht loopt in veel gevallen op niets uit.

De beslissing van Deutsche Bank om afscheid te nemen van 16.000 mkb’ers brengt mogelijk duizenden ondernemers in de problemen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Veel van de ondernemers kunnen geen andere bank vinden of lopen tegen hoge overstapkosten aan. De MKB’ers kwamen na de overname van ABN Amro in 2009 gedwongen bij Deutsche Bank terecht. Deutsche Bank wil af van deze klanten omdat de van ABN Amro overgenomen activiteit verliesgevend is en de bank zich meer wil richten op ondernemers die internationaal opereren. De klanten worden nog tot 30 november bediend, maar moeten daarna op zoek naar een nieuwe bank. Volgens het FD zien veel ondernemers zich geconfronteerd met een moeizame overstap. Niet alleen verstrekken banken momenteel nauwelijks krediet aan het MKB, ook lopen veel ondernemers bij andere banken tegen hogere tarieven aan of gaan gebukt onder de recessie en krijgen geen financiering vanwege slechte bedrijfsresultaten.  

Crowdfinance als alternatief voor bankkrediet

Uit onderzoek van EenVandaag bleek dat vier op de tien mkb’ers aangeven dat het bedrijf er slecht voorstaat. De belangrijkste oorzaak van de problemen is de geringe kredietverlening door banken. Een oplossing hiervoor lijkt voorlopig nog niet in zicht. Eind juli werd duidelijk dat zowel ING, ABN Amro als de Rabobank de prijzen voor krediet zullen verhogen. Er zijn wel alternatieven voor bankkrediet in opkomst, waaronder crowdfinance. Op het pas opgerichte crowdfinance platform Fundyd kunnen ondernemers een lening aanvragen, waarop investeerders zich kunnen inschrijven. Naast Fundyd zijn er inmiddels zes andere crowdfinance-organisaties in Nederland, die in 2012 gezamenlijk 118 ondernemers hielpen met een gemiddelde financiering van 38.000 euro.