
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg. Hoe komt dat? Lees meer
In het dossier 'Wat maakt onze zorg zo duur?' doet FTM onderzoek naar de zorgkosten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's.
Systeemfout in de financiering is een belangrijke oorzaak van dodelijke ggz-wachtlijsten
‘Ziekmakend zorgstelsel’ moet fundamenteel op de schop, zegt onafhankelijk regeringsadviseur Bas Leerink
Ziekenhuizen willen suikerbaby's niet kwijt
Farma-industrie manipuleert ‘eerlijke’ medicijnprijs tot onbetaalbare hoogtes
Plan voor toegankelijke, betaalbare medicijnen doodgepolderd in werkgroep
De onzichtbare hand achter baby Pia
Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’
Podcast | Kapotte knie als kaskraker
Kapotte knie als kaskraker
Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag
© Matteo Bal
Systeemfout in de financiering is een belangrijke oorzaak van dodelijke ggz-wachtlijsten
Door een systeemfout waarvoor VWS verantwoordelijk is, lijden verzekeraars structureel verlies op de zwaarste ggz-patiënten. Mede hierdoor zijn lange wachtlijsten de norm voor mensen die geestelijk zwaar in de knoop zitten. Experts claimen dat de huidige wachttijden tot vermijdbare doden leiden.
- Mensen met de zwaarste geestelijke problemen moeten het langst op hulp wachten. In totaal wachten elfduizend patiënten langer dan vier maanden op een behandeling. Sommigen overleven die wachttijd niet.
- Verzekeraars lijden structureel verlies op deze groep patiënten. De oorzaak ligt in ‘risicoverevening’: een methode waarmee geld afkomstig van zorgpremies en belastingen verdeeld wordt onder verzekeraars, om ze te compenseren voor dure patiënten.
- De verdeling wordt gemaakt op basis van voorspellingen. Dat werkt voor veel sectoren in de gezondheidszorg prima, maar niet in de complexe geestelijke gezondheidszorg.
- Zo valt nauwelijks te voorspellen welke verzekerde ggz-kosten gaan maken en of dat hoge of lage kosten zullen zijn. Ook is de verdeling van dure ggz-patiënten over de verzekeraars ongelijk.
- Verzekeraars kunnen er daarom niet op rekenen dat de ‘meevallers’ de patiënten met hoge kosten compenseren. ‘Elke investering betekent een gegarandeerd verlies.’
Vader misbruikte haar, moeder dronk en kon haar niet beschermen. De jeugd van orthopedagoog Suze (30) was traumatisch. Om negatieve gedachten en gevoelens te verdoven, werkte ze hard en at ze weinig. Suze ontwikkelde een eetstoornis, werd anderhalf jaar geleden suïcidaal en belandde in de zware geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Daar kreeg ze een kraakhelder behandeladvies. Suze moest traumatherapie combineren met een behandeling gericht op lichamelijke uitingen van haar psychische leed (psychosomatiek). ‘Door behandeling worden trauma’s in eerste instantie erger, waardoor je de neiging hebt om nog minder te eten,’ legt Suze uit.
Door de continue spanning die de behandeling bij haar opriep, ontwikkelde ze hoofd- en rugpijn. ‘Voor mijn veiligheid is daarom die psychosomatische behandeling óók noodzakelijk. De behandelingen zijn zonder elkaar niet effectief.’
Er is alleen één probleem: Suze staat al anderhalf jaar op de wachtlijst voor de psychosomatische behandelafdeling van Eikenboom, een kliniek waar patiënten met langdurige, medisch onverklaarbare klachten gediagnosticeerd en behandeld worden. ‘Heel frustrerend, want in de tussentijd heb ik geen leuk leven. Ik sta stil, terwijl ik gemotiveerd ben, me beter wil voelen en wil bijdragen aan de maatschappij.’
Door haar medische geschiedenis ontmoet Suze veel lotgenoten, die ‘stuk voor stuk’ zeker een jaar moeten wachten op zorg. In totaal wachten naar schatting 11.000 mensen langer dan vier maanden op specialistische zorg.
Suze kent mede-patiënten die op de wachtlijst stonden en zelfmoord pleegden. Verschillende behandelaren, patiënten, experts en naasten wezen er in het verleden op dat te lange wachtlijsten leiden tot vermijdbare suïcides en pogingen daartoe door ggz-patiënten.

Wie op zoek gaat naar één verklaring voor het tekort aan ggz-plekken, komt bedrogen uit. Zo zijn er personeelstekorten, lopen dingen mis bij het doorverwijzen van patiënten en gaven verzekeraars jarenlang vele honderden miljoenen euro’s minder uit dan afgesproken.
Experts wijzen erop dat een fundamenteel probleem onbesproken blijft. Door een fout in de financiering van de zorg ontvangen verzekeraars te weinig geld voor zware, en dus dure ggz-patiënten. Hierdoor loont het voor verzekeraars om zo onaantrekkelijk mogelijk te zijn voor mensen die specialistische psychische hulp nodig hebben.
Verkeerde financiële prikkels
Dat patiënten in zware geestelijke nood, zoals Suze, het langst moeten wachten op behandeling is in Nederland een structureel probleem, concludeerde de Algemene Rekenkamer al in 2020. In de ggz is ‘geen plek voor grote problemen’. Dat herkent ook Hans Kroon van het Trimbos-instituut uit signalen uit het veld en eigen onderzoek: ‘Ten tijde van de afbouw van bedden zagen we een toename van behandelingen voor mensen met lichtere problemen, in plaats van voor degenen met de meest ernstige problemen.’
Verkeerde financiële prikkels dragen daaraan bij, stellen de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Rekenkamer. Wat beide onderzoeksinstituten onbesproken laten, is een onderliggend probleem in de manier waarop de financiering is georganiseerd.
In Nederland moet goede zorg voor iedereen betaalbaar zijn. Amerikaanse toestanden, waarbij ernstig zieke mensen hun huis kunnen kwijtraken door torenhoge zorgkosten, wil de overheid voorkomen. Om de zorgpremie voor iedereen gelijk te houden, is daarom in de jaren ’90 een ingenieus systeem ingevoerd. Deze ‘risicoverevening’ moet verzekeraars compenseren voor dure patiënten en vormt daarmee de basis voor ons solidaire stelsel.
In de ggz blijkt het onmogelijk om de zorgkosten per verzekerde goed te voorspellen
Risicoverevening werkt zo: de inkomsten uit zorgpremies en belastingen komen terecht in een grote, landelijke pot. De overheid verdeelt dit bedrag onder zorgverzekeraars op basis van een voorspelling van de zorgkosten die iemand zal maken.
Zaken als leeftijd, inkomen, medicijn- en ziekenhuisgebruik en postcode wegen mee in de inschatting hoe gezond iemand is. Voor een jong, gezond persoon krijgen verzekeraars een lager bedrag dan voor een ouder iemand met een chronische ziekte. Dit moet ervoor zorgen dat een zware patiënt voor een verzekeraar net zo aantrekkelijk is als een lichte patiënt. Tenminste, dat is de bedoeling.
Dit systeem vertoont barsten. In de ggz blijkt het onmogelijk om de zorgkosten per verzekerde goed te voorspellen. In 2019 becijferde financieel advieskantoor PwC in een onderzoek naar risicoverevening dat verzekeraars voor de zwaarste ggz-patiënten structureel te weinig geld ontvangen.
Kleine groep maakt hoge kosten
In de ‘normale’ gezondheidszorg valt toekomstig zorggebruik redelijk te voorspellen. Iemand van 30 jaar zonder ziektes zal veel minder zorg gebruiken dan een 80-jarige met suikerziekte. Een verzekeraar krijgt in dit geval (veel) meer geld voor de diabetespatiënt op leeftijd, om de hoge zorgkosten van deze patiënt te compenseren. Het risico wordt verevend. Dit mechanisme zorgt ervoor dat het (in de regel) niet ongunstig is om zware patiënten als klant te hebben.
In de ggz is het ingewikkelder, weet Aartjan Beekman. Als hoogleraar psychiatrie (Amsterdam UMC) en voormalig bestuurder van Amsterdamse zorginstelling GGZ InGeest richt hij zich al jaren op de risicoverevening. De kern van het probleem is volgens hem dat een kleine groep zware ggz-patiënten extreem veel kosten maakt.
‘Als een patiënt met schizofrenie psychotisch wordt, exploderen de kosten’
Nog geen procent van alle verzekerden in Nederland is verantwoordelijk voor 66 procent van de ggz-kosten. ‘Een extreem scheve verhouding,’ concludeert Beekman. ‘Hier geldt een statistische wet: als iets weinig voorkomt, is voorspellen moeilijk.’
Daarbij zijn ggz-kosten zelden stabiel. Op basis van iemands zorggeschiedenis is het moeilijk te voorspellen wat de toekomst in petto heeft. Beekman geeft een voorbeeld: een patiënt met schizofrenie. ‘Zijn zorg bestaat bijvoorbeeld uit niet zo dure polibezoeken. Maar schizofrenie is een ernstige aandoening, die mensen kwetsbaar maakt. Binnen een paar maanden kan deze persoon psychotisch of suïcidaal worden. Zo iemand belandt in de crisisdienst, krijgt thuis behandeling of wordt na een suïcidepoging opgenomen. Dan exploderen de kosten,’ zegt Beekman.
Niet alleen is nauwelijks te voorspellen welke verzekerde ggz-kosten zal maken en of dat hoge of lage kosten zullen zijn, ook is de verdeling van dure ggz-patiënten over de verzekeraars ongelijk. ‘De ene verzekeraar heeft veel meer verzekerden die zware ggz-zorg gebruiken dan de andere verzekeraar. Als die kosten niet goed voorspeld kunnen worden, dan worden de kosten niet goed herverdeeld over de verzekeraars.’ Met andere woorden: verzekeraars kunnen er niet op rekenen dat ‘meevallers’ de patiënten met hoge kosten compenseren.
Naast Beekman is Arnold van der Lee (70) een van de zeldzame mensen die zich hier druk om maakt. Ooit studeerde hij geneeskunde. Voor het doktersvak vond hij zichzelf uiteindelijk ongeschikt, maar toch wilde hij bijdragen aan de zorgkwaliteit.
Daarom buigt hij zich als onderzoeker en beleidsadviseur sinds de jaren tachtig over de financiering van de zorg voor onder andere de Erasmus Universiteit, het Amsterdam UMC en verzekeraar Zilveren Kruis. Zijn dertig jaar lange strijd voor een goed functionerende risicoverevening is de rode draad in zijn loopbaan.
Gemiddeld ontvangen verzekeraars voor de duurste ggz-patiënten 80.000 tot 100.000 euro te weinig
Onvermoeibaar reed de keurige Biltenaar in zijn grijze Renault Espace naar het ministerie van VWS, zorgkantoren, verzekeraars en de oude ziekenfondsen. Hij woonde talloze vergaderingen bij over het onderwerp en gaf presentaties. Zijn auto staat na 23 jaar trouwe dienst inmiddels in de verkoop. Met de risicoverevening is de pensionado nog niet klaar.
De cijfers van PwC uit 2019 waren ‘een eye-opener’. Van der Lee zag voor het eerst hoe hoog de verliezen zijn die verzekeraars lijden op ggz-zorg. PwC berekende dat verzekeraars voor de duurste ggz-patiënten een ‘gemiddelde ondercompensatie’ ontvangen van 80.000 tot 100.000 euro. ‘Er bestaat een massieve financiële prikkel voor verzekeraars om zware ggz-zorg te minimaliseren,’ zegt Van der Lee. ‘Elke investering betekent een gegarandeerd verlies.’
In 2021 promoveerde Van der Lee, hij was toen al gepensioneerd, op de zorg voor zware ggz-patiënten. Daarmee opende hij de ogen van zijn promotor, hoogleraar psychiatrie Beekman, over het probleem bij de risicoverevening. ‘Deze misstand is veel groter dan mensen zich realiseren,’ zegt Beekman. ‘Uiteindelijk heeft niemand hier baat bij. Het is een grote fout in ons stelsel.’
Follow the Money toetste bij diverse experts of er inderdaad een sterke financiële prikkel bestaat om zware ggz-patiënten te mijden. Daarover zijn deze deskundigen duidelijk: dat is het geval. Bestuursvoorzitter Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW zegt dat ‘voor verzekeraars complexe ggz-patiënten duur en dus financieel onaantrekkelijk zijn’. Voor de portemonnee van de verzekeraar is het daarom slecht om een goede naam te hebben op ggz-gebied. Dat heeft immers een aanzuigende werking. ‘Als wij alle ggz-patiënten in Nederland zouden moeten verzekeren, zou dat met de huidige risicoverevening het einde van DSW betekenen.’
Xander Koolman, hoofd gezondheidseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onderschrijft dat. ‘Als je als verzekeraar het goede wil doen, namelijk zware ggz-patiënten helpen, word je onvoldoende gecompenseerd.’ En voormalig VvAA-directeur Edwin Brugman stelt dat ‘verzekeraars daarom stiekem selecteren’.

Hoe groot de verwachte verliezen precies zijn, daarover verschillen deskundigen van mening. Zorgeconoom Richard van Kleef, die VWS adviseert over risicoverevening, denkt dat het in de buurt ligt van ruim 3000 euro per verzekerde voor de zwaarste patiënten. ‘Dat is waarschijnlijk een ondergrens, maar 80.000 euro is in mijn ogen een enorme overschatting,’ zegt hij.
Nader onderzoek kan volgens Van Kleef helderheid brengen. ‘Eigenlijk wil je weten wat het verwachte verlies is op verzekerden die bij het kiezen van een zorgverzekering denken zware ggz te gaan gebruiken. Helaas hebben we deze groep niet precies in beeld.’
Het risico dat verzekeraars te veel dure ggz-patiënten moeten bedienen, houden zij beheersbaar door afspraken met de zorgverlener over een maximale behandelprijs of omzet te maken, stellen Beekman en Van der Lee.
‘Bij de hoog gespecialiseerde groepen vind je de langste wachttijden. Daar komen suïcides van’
Met andere woorden: zij verplaatsen het risico naar de zorginstelling. De prijsafspraken – die niet openbaar zijn – leiden ertoe dat zorginstellingen geld overhouden aan lichte patiënten en dat zware patiënten geld kosten, volgens DSW-directeur De Groot. Maar deze twee groepen patiënten houden elkaar niet in balans. ‘Dit heeft geleid tot sluiting van een aantal instellingen van klinieken met zware patiënten,’ zegt hij.
Ook onderzoeker en hoogleraar psychiatrie Beekman stelt dat instellingen stoppen met zorg waar ze verlies op lijden. ‘Dat klinkt cru, maar om quitte te draaien, hebben grotere ggz-instellingen vaak geen keus,’ zegt Beekman. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn. ‘Bij de hoog gespecialiseerde groepen vind je de langste wachttijden. Daar komen suïcides van,’ concludeert Beekman.
Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland ontkent dat verzekeraars prijsafspraken maken om de verliezen op zware ggz-zorg te beperken. Wel noemt de koepel verdere verbetering van de risicoverevening in de ggz ‘noodzakelijk’.
Kortom: er moet iets veranderen.
Geestelijke gezondheidszorg is ‘onverzekerbaar’
Om risicoverevening op de politieke agenda te krijgen, legde Van der Lee naar eigen zeggen een uitvoerig ‘lobbytraject’ af bij het ministerie van VWS en de verzekeraars. Hij gaf presentaties over wat er in de ggz misgaat in de risicoverevening en kwam met een mogelijke oplossing. ‘Ze erkenden de problemen, maar zagen in mijn oplossing te weinig prikkels voor zorgverzekeraars om doelmatig zorg in te kopen. Dat kan een reden zijn om het af te schieten,’ zegt Van der Lee.
‘Bij het ministerie hopen ze dat als je maar genoeg data verzamelt over patiënten, er betere voorspellingen mogelijk zijn en er uiteindelijk een kloppend model ontstaat,’ zegt Van der Lee. ‘En tot mijn pensioen dacht ik: we komen er wel uit. Maar dat geloof ik nu niet meer.’
‘Mensen kijken je heel glazig aan als je de problemen met risicoverevening bespreekt’
In de hoop een publieke discussie op gang te brengen, publiceerden Van der Lee en Beekman afgelopen mei een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Daarin stelden ze dat de ggz in het huidige zorgstelsel ‘onverzekerbaar’ is. ‘We kregen heel positieve reacties,’ zegt Beekman. ‘Maar het werd geen onderwerp van gesprek waar dat moet, zoals in de Tweede Kamer.’
Dat is niet gek, als zelfs ggz-bestuurders geen oog hebben voor de problemen met risicoverevening, zoals Beekman ziet. ‘Mensen kijken je heel glazig aan als je het bespreekt. Zelfs de voorzitters van belangenorganisaties hebben geen idee hoe het zit. Ik ben zelf voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie geweest; je schrikt terug van de technische kant.’
De Nederlandse GGZ, een belangenorganisatie waarvan zo’n honderd ggz-instellingen lid zijn en die de aanpak van wachtlijsten beschouwt als één van de vijf leidende ambities, meldt dat het ‘niet aan tafel zit als het gaat om de risicoverevening’. ‘Wij kennen de details niet en kunnen deze situatie dus niet beoordelen,’ mailt een woordvoerder.
Gevangen in het stelsel
Volgens Beekman zitten verzekeraar, ggz-zorginstellingen en zelfstandig behandelaren ‘gevangen in hetzelfde stelsel’, waarvan de patiënt de dupe is. Voor dat stelsel is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verantwoordelijk.
‘Ik besef dat de risicoverevening nog niet perfect werkt,’ zo laat minister Ernst Kuipers via zijn woordvoerder weten. ‘Daarom werk ik jaarlijks met onderzoeksbureaus, wetenschappers, zorgverzekeraars en het Zorginstituut aan de verbetering van dit model.’
Kuipers is het met Beekman en Van der Lee eens dat ggz-kosten moeilijk te voorspellen zijn, maar vindt dat verzekeraars na recente aanpassingen ‘voor het overgrote deel gecompenseerd worden’ voor dure verzekerden. Mede daardoor zou volgens de minister ‘het risico op zeer hoge kosten beperkt zijn’. Ook wijst hij, los van de risicoverevening, op de zorgplicht die verzekeraars hebben.
Onderzoeker en hoogleraar psychiatrie Beekman vindt die stellingname ‘naïef’. ‘Het gaat om heel veel geld. Financiële prikkels om bepaalde patiënten te vermijden leiden tot het niet investeren in bepaalde soorten van zorg en de afbouw hiervan.’ De koepel Zorgverzekeraars Nederland noemt de veranderingen van de afgelopen jaren ‘belangrijk’ maar ‘nog niet genoeg’.
De experts waar Follow the Money mee sprak, vinden dat de fout in de risicoverevening breder bekend moet worden en hoog op de politieke agenda moet komen. Het model moet volgens hen op de schop.
Sectiehoofd gezondheidseconomie Xander Koolman (Vrije Universiteit) pleit ervoor om de zware ggz uit de zorgverzekeringswet (Zvw) te halen, terug naar de Wet langdurige zorg (Wlz), waaronder deze zorg eerder viel. Dat maakt van zware ggz meer een overheidstaak. ‘In de huidige wet kunnen we dit niet opgelost krijgen, zoals gezondheidseconomen voor de overgang naar de Zvw al voorspelden,’ zegt Koolman. ‘Een belangrijk verschil is dat in de Wlz, in tegenstelling tot de Zvw, financiers niet hoeven te concurreren en niet gedwongen worden alle aanbieders te betalen. Het concurrentiemodel in combinatie met de vergoedingsverplichting blijkt voor de zware ggz niet te werken,’ aldus Koolman.
Onderzoeker Van der Lee stelt een alternatief vereveningsmodel voor, waarbij de ggz-kosten van alle (bestaande en nieuw ingestroomde) verzekerden bij één verzekeraar worden gebruikt om het budget voor het daaropvolgende jaar te bepalen.
Geen Don Quichot
‘Dit klinkt cynisch, maar het huidige model heeft politiek gezien een groot voordeel: het lukt redelijk goed om de kosten van de ggz in bedwang te houden,’ zegt Beekman. De angst dat stelselveranderingen leiden tot forse kostenstijgingen is volgens de hoogleraar enorm. ‘Iedereen is als de dood dat het ontspoort.’
Ook Van der Lee herkent de angst voor verandering bij de overheid. ‘Men weet wat men heeft en iets heel anders doen is griezelig,’ zegt hij. Toch probeert hij onvermoeibaar de risicoverevening op de politieke agenda te krijgen. Op de vraag wat hem drijft, beginnen zijn blauwe ogen te twinkelen achter zijn bril. ‘Het is een beetje het idealisme van mijn jeugd.’ Dan lachend: ‘Maar portretteer me alsjeblieft niet als een Don Quichot. De zaak is echt nog niet verloren.’
Daar houdt Suze zich aan vast. Dat zij er ondanks haar eetstoornis en suïcidale neigingen nog is, komt door een LinkedIn-bericht dat ze ‘puur toevallig’ zag. Vlakbij haar huis opende een traumacentrum. Op de tweede dag dat de wachtlijst openging, meldde Suze zich aan. Dat was haar redding. ‘Ik heb eigenlijk zwaardere zorg nodig, maar zonder het centrum was ik er waarschijnlijk niet meer.’
Al na een paar weken kon niemand meer worden aangemeld, vertelt Suze. Uit het hele land stroomden mensen toe. Zelfs de wachtlijst zit vol.
24 Bijdragen
John Janssen 4
Aangezien verzekeraars een 'verdienmodel' hebben gaan verzekeraars natuurlijk geen excessieve casussen op zich nemen die datzelfde verdienmodel in gevaar brengen.
Dat komt voort uit het simpele feit dat er bij verzekeraars geen ambtenaren zitten, maar dames en heren die mede beloond worden op omzet en winstcijfers.
Het wordt nog erger als een huidige Minister gaat claimen dat de verzekeraars een zorgplicht hebben. De Minister heeft als eerst verantwoordelijke die zorgplicht. Die moet altijd zorg dragen voor goede gezondheidshulp. Als dat simpele besef al ontbreekt!
Jeannette van Es
John JanssenJohn Janssen 4
Jeannette van EsEr zijn die het 'marktwerking' noemen, of het effect van het liberale denken van de afgelopen 12 jaar. De kosten lopen gigantisch op, wat niet gek is met een stevige vergrijzing, oploop bevolkingsaantal en de toenemende druk van het alledaags moderne leven. Dat dekt natuurlijk niet de hele lading.
Het systeem moet razendsnel op de schop. Het is helaas wachten op een daadkrachtig Kabinet die daar de durf en visie voor heeft. Ik sluit niet af met de voor mij bekende dooddoener, want daar is dit onderwerp (net zoals een Jeugdzorg bijv.) veul te precair voor.
Herbert Kuipers 4
John JanssenMark Witkamp
Ik heb jarenlang bij een verzekeraar gewerkt en hoe slecht het ook ging er werd altijd winst gemaakt. Daarnaast zijn de solvency2 regels wellicht debet aan de stelselmatig hoge wachtlijsten. Het geld wordt immers niet gebruikt voor zorg maar moet verplicht op de plank liggen. Hiermee sla je hoge en lage zorgjaren plat. De aanname is dat zorg die je uitstelt duurder wordt (tenzij de patient op tijd dood gaat).
Daan Appels 1
Mark WitkampIk heb daar geen totaaloverzicht van helaas. Het lijkt mij wel te halen uit de jaarverslagen.
Met vriendelijke groet,
Daan
John Janssen 4
Mark WitkampFrank Galesloot
Mark Witkampj.a. karman 5
- Standaard zorg (wat onder de zorgverzekering valt)
- Wlz
- GGZ
Met de scheiding bij de verzekeraars in:
- zorgkantoren (middelen voorzieningen)
- Standaard zorg
Wat ik gemist heb is dat ggz onder de normale zorg geplaatst is. https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/geneeskundige-ggz-zvw
De volgende toelichting geeft houvast wat logisch lijkt bij normale zorg.
https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/psychologische-behandelingen-zvw
Voor de Wlz vind ik: https://ciz.nl/over-ciz/samenwerkingspartners-in-de-wlz
Dat komt overeen met het voorstel van Xander Koolman
Een verevening via de kosten lijkt me prima haalbaar. Alle details gaan naar het ZIN op te geven door de zorgverzekeraars. Dit maakt het idee van van der Lee overbodig.
https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/publicatie/2022/10/27/beleidsregels-risicoverevening-zvw-2023
Mijn voorkeur zou zijn om niet met all die details t werken en het anders op te lossen
Robin de Koeijer
Mark Witkamp
Robin de KoeijerPlus meer uitgestelde zorg. En nog gekker als je dit zo doen bij acute zorg, zeg maar tijdens de operatie stoppen we dan snapt iedereen wat het probleem is maar men ziet dat niet voor GGZ.
Mathee Slenders
Joop Arends
John Janssen 4
Joop ArendsDaan Appels 1
Joop ArendsRoland Horvath 7
Dit overschrijdt de grenzen van de redelijkheid, van de zakelijkheid en van het fatsoen. De reden van de mislukkingen hier zijn een neoliberaal geloof dat het kapitalisme, de marktwerking alles oplost.
De zorg: Verzekering en behandeling in de zorg, moet genationaliseerd worden.
Van vandaag op morgen, er is geen andere optie. Op zorg kan geen winst gemaakt worden.
Alle genoemde problemen in één pennentrek opgelost.
Het systeem, dat er nu is, vraagt om veel administratieve problemen.
NB: Eén zorg systeem kost veel minder dan wat er nu is, en de kwaliteit ervan is beter.
BE en SE zijn voorbeelden. En de VS en BR zijn voorbeelden van hoe het niet moet.
Josephine Tusveld 1
Roland HorvathMet zorg - 'Marktwerking' wordt primair gekeken naar het correct opvolgen van standaard medische richtlijnen waar ook de zorgauthoriteiten en zorgverzekeraars zich primair aan houden.
Tja, zolang welke spoedbehandeling dan ook nog dáárvan (monodisciplinaire medische specialist) afhangt zal de ook de (multidisciplinaire) GGZ zorg, zoals ook in bovengenoemd voorbeeld, steeds secundair blijven, d.w.z. pas aan de orde komen nádat een of andere medische hoofdbehandelaar naar (multidisciplinaire) 'vervolg'/GGZ- behandeling doorverwijst.
Hans Boer 1
Jara Bouws
Hans BoerMini Mouse 1
Zo nee, waarom niet?
Co Stuifbergen 5
- mensen moeten wachten, want instellingen hebben een behandelplafond
- dat behandelplafond wordt in de praktijk door de verzekeraar bepaald
- verzekeraars hebben er financieel belang bij, de behandelplafonds laag te maken.
Want als ze meer behandelingen vergoeden, lijden ze meer verlies.
Overigens hebben verzekerden geen flauw idee wat de behandelplafonds van hun verzekeraar zijn.
De oplossing lijkt mij:
- de overheid bepaalt hoeveel behandelingen van welke zwaarte beschikbaar moeten zijn per 1000 verzekerden.
- de verzekeraar zoekt uit hoe dat op de goedkoopste manier gerealiseerd wordt, voor zijn verzekerden.
- de kosten kunnen gewoon uit de verzekeringspremies betaald worden.
Dan is geen verevening meer nodig.
Verzekeraars zijn er om te verzekeren, niet om uitkeringen te verdelen.
Anton Maes 2
Het zorgelijke punt is dat het voor zorgverzekeraars financieel aantrekkelijk blijft om juist gezonde verzekerden in de portefeuille te krijgen (Zorgvisie, 6 april 2022). Meer dan het zorginkoopbeleid bepaalt de samenstelling van de verzekerdenpopulatie “het financieel resultaat” van zorgverzekeraars (Zorgvisie/Equalis, 14 maart 2019).
Dus om nu te zeggen dat verzekeraars onvoldoende geld krijgen voor dure complexe GGZ-zorg zijn deels krokodillentranen en is dus voor minstens "50%" tekort door de bocht. Verzekeraars hebben zorgplicht:punt!
Als zij de vereveningsbijdrage onredelijk vinden, dan moeten ze zich melden bij de overheid voor een transitievoorstel: meer uit de pot voor SGGZ, minder voor gezonden. Maar dit niet nu ten koste laten gaan van de plicht tot zorginkoop voor de meest kwetsbaren/SGGZ.
Daarnaast kunnen zij een budgettekort SGGZ compenseren door zelf een hogere nominale premie te vragen aan hun eigen verzekerden. Ter aanvulling van die andere "50%". Maar dat willen ze ook niet uit concurrentieoverweging. Tot slot wordt er (te)veel gewerkt in de SGGZ met omzetplafonds, waardoor instellingen, indien al zorg beschikbaar, ook met de rug tegen de muur komen te staan. Omzetplafonds die bewust door verzekeraars worden ingezet om de zorgvraag te dempen. Met verstrekkende gevolgen als een alternatief niet beschikbaar is.
Flip Brühl
Anton MaesDoor de GGZ huisartszorg te beperken (vijf behandelingen bij de in huis nurse practitioner) krijgt de gespecialiseerde GGZ meer dan voldoende lichte gevallen.
Een andere tactiek van de gespecialiseerde GGZ is chronische "cliënten" zoals mensen met schizofrenie of bipolaire stoornissen uit te schrijven en "zo nodig" weer als nieuwe "client" aan te nemen na verwijzing door de huisarts. Een nieuwe aanmelding levert meer op.
De meeste chronische patiënten hebben na 3 of meer verschillende behandelaars hun buik vol van de wisseling van behandelaar. Ze worden, denk ik, vaak beter geholpen door de huisarts die ze en hun omgeving kent. Iets minder dan de helft van de huisartsen is geen praktijkhouder (kent de patiënt niet) en het percentage zakt snel.
Hoe kunnen we het praktijkouderschap weer aantrekkelijk maken?
Hoe kunnen we de goedkope 1e lijn GGZ versterken?
Jelle Schottelndreier 3
Preventie is al verregaand ontoereikend bij lichamelijke aandoeningen zoals gevolgen van overgewicht en zittend leven.
Preventie van psychische aandoeningen, is daar überhaupt iemand mee bezig? Enerzijds worden aanslagen op de geestelijke gezondheid alleen maar sterker in de gedigitaliseerde wereld, anderzijds is er grote vooruitgang in het mogen voelen van zichzelf en de ander. Mannen mogen tegenwoordig huilen in sommige omstandigheden. Knuffelen werd in mijn jeugd niet gedaan.