
Hoe duur is de publieke omroep? [GRAPHICS]
De Nederlandse publieke omroep is relatief goedkoop vergeleken met ons omringende landen.
'Bezuinig ons niet 1-2-3 weg,' zo luistert de bij herhaling afgespeelde reclamespot op de publieke omroepen. Kregen de omroepen in de vorige kabinetsperiode al een bezuiniging van 200 miljoen euro voor de kiezen, dit kabinet wil nog eens 100 miljoen euro extra bezuinigen. De druppel voor de omroepen, die een petitie zijn begonnen tegen de nieuwe besparingsronde.
Zijn onze omroepen verwend vergeleken met het buitenland? Dat valt reuze mee. Nederland besteedt eigenlijk niet zoveel aan de publieke omroep. Zeker voor Noord-Europese begrippen. In Duitsland besteedt men per inwoner zo'n 108 euro per jaar aan de publieke omroep (nasynchroniseren is een prijzige aangelegenheid). In Nederland slechts 55 euro. Alleen in Zuid-Europa wordt er minder aan de publieke omroep uitgegeven.
De BBC lijkt, met haar verdacht mooie natuurfilms, misschien een logische kandidaat voor de eerste plek. Maar neen, ook in absolute zin is de Duitse omroep met een budget van 8,6 miljard euro de rijkste van Europa. Nederland komt binnen Europa op een achtste plek.
In de meeste landen wordt de publieke omroep, zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk gefinancierd door de staat. Er zijn echter ook andere inkomstenbronnen. De BBC verdient bijvoorbeeld veel aan licentiegelden door haar programma's aan buitenlandse zenders. In landen als Ierland wordt echter een enorm deel van de publieke omroepinkomsten opgebracht door de commercie.
De Nederlandse publieke omroep verdient niet aan haar eigen STER reclames. De reclame-inkomsten worden direct overgeboekt aan het ministerie van OCW. Hierdoor staan de Nederlandse commerciële inkomsten lager dan de reclame-inkomsten van de STER doen voorkomen.
17 Bijdragen
disqus_VvJeyUhzvA
PeterO
Elmar Veerman
PeterOf.visser
Twee maten
Er kan hoe dan ook flink worden bezuinigd op de publieke omroep. Bij DWDD zijn er, bijvoorbeeld, 10 redacteuren per item van 8 minuten. En dan nog zo vaak dezelfde gasten... En wat te denken van programma's als Frans op de camping etc.
Die kraan kan gemakkelijk wat verder dicht.
Elmar Veerman
Twee matenTwee maten
Elmar VeermanIk heb overigens geen hekel aan de publieke omroep, integendeel. Ik ben alleen geen voorstander van het verzuilde systeem, en al helemaal niet van de onzinprogramma's die bij de publieke omroep worden uitgezonden (náást een hoop programma's van hoge kwaliteit).
Elmar Veerman
Twee maten'De Rijksoverheid betaalt de kosten van de publieke omroep (€ 743 miljoen in 2013). Ongeveer eenderde van dat bedrag verdient de publieke omroep terug met de inkomsten uit de STER-reclame.'
Dus dan zou je voor de belastingbetaler uitkomen op een bedrag van pakweg 500 miljoen euro. Dat is dus een stuk minder dan de 854,58 miljoen die hierboven wordt genoemd.
Maar hier http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/media-en-publieke-omroep/hervorming-publieke-omroep staat dan weer:
'Het mediabudget (in 2013: € 871 miljoen) gaat vanaf 2013 stapsgewijs omlaag.' Zou die 143,5 miljoen voor de regiozenders daar niet in verwerkt zitten?
Op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/media-en-publieke-omroep/vraag-en-antwoord/wat-voor-omroepen-zijn-er.html staat inderdaad dat de regionale omroepen pas vanaf januari 2014 direct worden gefinancierd door het ministerie van OCW.
Bom Cabedal
Elmar Veerman
PeterO
Bij veel regionale zenders, zoals bv Omroep Zeeland, vraag ik me af hoe ze die jaarlijkse budgetten in vredesnaam besteden. Het niveau is over het algemeen niet al te best. Veel te afwachtend.
Lid worden van een omroep hoort voor mij meer bij de tijd van de verzuiling, maar de VPRO doet het inderdaad erg goed.
Maar ik zie ook veel sleetse structuren. Zowel de publieke als de commerciële omroepen houden erg vast aan bekende gezichten en formules. Dan krijg je bij Brandpunt weer Fons de Poel voor je kiezen, met zijn bombast en uitroeptekens. Het beste journaal is mijn ogen dat van RTL4.
Alper Cugun
Elmar Veerman
Alper CugunAlper Cugun
Elmar VeermanVast Goed
Waar blijven de licentie-inkomsten in NL? Gaan die naar de prive-BV's van producenten? Zodat zij privaat verdienen aan programma's die eerst met belastinggeld betaald worden?
Het verklaart wel mijn gevoel dat er een hoop op de publieke omroepen gebeurt waarvoor ik geen belasting wil betalen.
Vincent van den Burg
Bepaalt Shell ook zijn budget om te kijken hoe BP het doet?
uiteraard kan ik het ook mis hebben want ik heb geen verstand van TV programma's maken...
seven